Назад

Бизнесът не одобрява местенето на администрации в страната


 • Бизнесът не одобрява местенето на администрации в страната   Едва 30,55% от фирмите одобряват прехвърлянето на Агенция "Митници" в Русе, на звеното в МИЕТ, отговарящо за туризма - в Пловдив, и на Агенцията по рибарство и аквакултури - в Бургас. Това показва експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), проведено на 25 и 26 юли сред членовете на организацията във връзка с предстоящото обсъждане на въпроса за прехвърляне на административни служби извън столицата.


  12.8% от тези, които одобряват мярката, са на мнение, че услугите ще се доближат до крайния клиент. Други 10.25% смятат, че ще се подобри заетостта в региона и само 5% твърдят, че ще се подобри обслужването.
  По-голямата част - 69,45% от анкетираните не одобряват предложеното прехвърляне. Те акцентират върху следните аргументи - допълнителни разходи за държавния бюджет (44% от анкетираните), нарушаване на синхрона в работата на администрациите (41% от анкетираните), спад на капацитета поради промени в екипите (38.5%), влошаване на обслужването (30.7%).

  Като цяло от отговорите, получени чрез допитването, е видно, че е необходимо въвеждане на обслужване по електронен път, коментират от БТПП. Също става ясно, че е по-добре, ако има средства, те да се пренасочат за по-добро обслужване и за нови митнически бюра за доближаване на услугата до клиента. Третият извод е, че още не е направена оценка на ползите и на разходите или на въздействието. "Непростимо е това да става в наше време, когато има програми за такива оценки. Ако се докаже ефективност, болшинството може и ще приемат идеята", заключват от БТПП.

  Припомняме, идеята за административна децентрализация е на финансовия министър Симеон Дянков. Вицепремиерът вече призна, че няма единна сметка за това колко ще струва децентрализацията, а всичко се изчислява администрация по администрация. 

  Срещу начинанието вече се обявиха от друга голяма работодателска организация - Българската стопанска камара (БСК). "Несъстоятелен е аргументът, че чрез преместването на административни структури ще се решат проблемите на заетостта в някои региони на страната. Не администрацията, а бизнесът създават работни места, а за целта е нужна стабилна бизнес среда”, отбелязаха експертите от Камарата.

  Линк

Назад