Назад

Работи се усилено за задълбочаването на отношенията между България и Япония


 • Работи се усилено за задълбочаването на отношенията между България и Япония


   

  /КРОСС/ Българска търговско-промишлена палата бе домакин на срещата на Клубния съвет на Българо-Японски икономически съвет. Заседанието водеше Георги Стоев, заместник-председател на БЯИС и на БТПП. Участваха членовете на УС на БЯИС, зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, Н. Пр. Макото Ито, посланик на Япония в България и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

  Беше направен отчет за извършеното от Съвета през годините 2009 до 2012. Българо-Японският икономически съвет работи за разширяването и задълбочаването на макроикономическите отношения между България и Япония.

  В своето приветствие към гостите Георги Стоев отбеляза, че тази година се навършват 40 години от създаването на БЯИС. Официалната церемония по честването ще се състои през декември в Токио. Ще бъде организирана и конференция по безопасност на ядрените централи. Г-н Стоев отправи благодарности към МИЕТ за доброто сътрудничество и специално отбеляза възстановените през този месец преговори за свободна търговия между България и Япония.

  По време на срещата бе приет и план за дейността на БЯИС през 2012 година. Някои от основните дейности са свързани с подготовка и участие в честването на годишнината, среща с японски фирми за разширяване на икономическите отношения между двете държави. Приоритет на Съвета ще бъде подкрепа и участие в преговорите за свободна търговия между Япония и България.


  Цветан Симеонов даде положителна оценка за усилията на Българо-Японския икономически съвет за развитието на икономическите отношения между страните.

  Заместник министър Иво Маринов, отбеляза Япония като важен партньор за страната ни, тъй като някои от най-големите японски корпорации вече са направили своите инвестиции в България.

  Изборът на почетен председател в лицето на министър Добрев бе одобрено от всички членове на УС на БЯИС без възражения.

  Н. Пр. Макото Ито отправи своите поздравление към Делян Добрев за назначаването му за председател на БЯИС. Посланикът изрази своите надежди за организирането на значими срещи на бизнесите на двете страни и за разширяването на отношенията между България и Япония. Той подчерта, че икономическите отношения между държавите ни, още не са достатъчно развити и трябва да бъдат активизирани. Н. Пр. Ито съобщи, че Посолството ще продължава да сътрудничи с БЯИС.


  Линк

Назад