Назад

Организации за отказа от гражданската листа: Уютът на задкулисието пак беше защитен


 • Организации за отказа от гражданската листа: Уютът на задкулисието пак беше защитен


   "Предизвикахме ви да дадете път за реална конкуренция на идеи и качества, вместо да браните уюта на задкулисието, в което да се сключват предварителни сделки, обезсмислящи цялата предстояща процедура, и отново да се възпроизвеждат онези зависимости, които опорочават независимостта на ВСС и ерозират капацитета му да реформира  системата".   
  Това пишат седем неправителствени организации в писмо до Народното събрание, ден след като депутатите пренебрегнаха гражданската листа с кандидатите за Висшия съдебен съвет (ВСС), които те предложиха.
  Номинациите на неправителствения сектор включват трима съдии - Веселина Вълева от Апелативния специализиран съд, Иван Ранчев от наказателното отделение в Апелативния съд Пловдив и
  Надя Пеловска-Дилкова – председател на Районен съд във Враца.
  Неправителствените организации предлагат и двама прокурори от Апелативната прокуратура в София - Галина Христова Стоянова, която е заместник на административния ръководител, и Юлиана Кацарова–Чорбаджиева, която е редови обвинител там.
  Гражданският сектор издига и кандидатурата на Кристиан  Таков – доцент по гражданско, семейно и търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и член на Президиума на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата.
  Само Надя Пеловска-Дилкова – председател на Районен съд във Враца беше включена в предложенията на БСП. Само една парламентарна група пък е обсъдила цялата листа. Кандидатите бяха издигнати от  Асоциация за европейска интеграция и човешки права, Български адвокати за правата на човека, Институт за развитие на публичната среда, "РискМонитор", Съюз на съдиите в България, Център за либерални стратегии, Център на НПО в Разград, Национална мрежа за гражданско наблюдение на съда.
  "Не поискахме от Вас да припознаете и подкрепите авансово предложените кандидати. Призовахме Ви да покажете демократична култура, като  допуснете до участие носителите на един граждански мандат.     Една единствена парламентарна група изобщо обсъди предложението и не го уважи. Един единствен народен представител прояви свободомислието да внесе една от предложените кандидатури", пишат организациите и продължават:
  "Единственият аргумент, който беше даден за това забележително единство на рефлекса за отхвърляне на самата идея за конкуренция с включване на граждански кандидати извън всеки предварителен сценарий, беше липсата на време за проучване на предложената листа". Според организациите обаче времето "неубедителен предлог", защото ако то е истинската причина, "все някой щеше да предложи допустимото удължаване на срока за номинации".
  В писмото си организациите отбелязват, че удължаването на срока продължава да е възможно.  
  "Нещо повече, новата процедура за подготовка на избора на ВСС, която беше приета единствено заради силния натиск от ЕК и същия граждански сектор, има точно тази цел – да осигури достатъчно време за формиране на решение по съвест в един структуриран и прозрачен процес, с обществено участие и възможност всички граждани да видят как и по какви съображения се формира органът, на когото конституционно е възложено да администрира компетентно съдебната власт и да брани нейната независимост".     
  Трудно можем да отхвърлим заключението, че рефлексът, проявен от всички парламентарни сили, е, че решенията се вземат предварително и по съображения и договорки, които изглежда не са подходящи за огласяване и за които после съдим само по дефицитите в работата и отговорността на избрания орган.
  На този фон публичните процедури има опасност да се превърнат в своето отрицание – да представляват симулация, чиято единствена цел е да даде легитимност на предварително съгласуван на тъмно сценарий с предопределени резултати. Тъкмо защото искахме да бъде преодоляна тази опасност в обществен интерес, предложихме да включите кандидатите от гражданската листа, които не са били договаряни от политическите сили – за да се получи автентична и нережисирана конкуренция.     
  Организациите обещават, "въпреки разочарованието си, че народното представителство пропусна да поеме подадената от гражданското общество ръка", че няма да се откажат да настояват приетата процедура за избор на членове на ВСС да придобие истинско съдържание. "Затова организациите на гражданското общество ще задават въпроси – както към кандидатите, така и към подкрепилите ги народни представители, ще събират и предоставят информация в структуриран вид, ще организират свои изслушвания, а накрая ще оповестим своята оценка за качеството на проведената процедура". 

  Линк

Назад