Назад

Бизнес организации обединени в Меморандум за електронни улеснения в търговията и транспорта


 • Бизнес организации обединени в Меморандум за електронни улеснения в търговията и транспорта


   Иновативната форма на партньорство включва организациите БАКБА (Българска асоциация на корабните брокери и агенти), НСБС (Национално сдружение на българските спедитори), БСМВО (Български съюз за митническо и външнотърговско обслужване), БАКВ (Българска асоциация на корабните влекачи), БТПП (Българска търговско промишлена палата), БСК (Българска стопанска камара). Инициативата е подкрепена и от Агенция „Митници”, Изпълнителна агенция „Морска администрация” и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. 


  Подписването на меморандума бе част от международна конференция, посветена на популяризирането на концепцията „Едно гише” (Single Window) и PCS (Port Community System), целящи да уеднаквят информационния поток от търговски документи, изпращан към пристанищата.

  Почетни гости на форума бяха Паскал Оливиер, председател на EPCSA (European Port Community Systems Association) и Марио Апостолов, регионален съветник на Икономическата комисия на ООН за Европа.  На събитието обаче не присътва нито един представител на българските митнически служби.

  Меморандумът бе подписан от водещи български търговски и транспортни организации, а именно БТПП, БСК, БАКБА, НСБС, БСМВО, БАКВ, Българската асоциация на спедиторите и  Европейския център за съдействие на морското и речно корабоплаване. Съвместните им усилия би трябвало да доведат до по-бързо въвеждане на електронни системи за обслужване на търговията.

  „Това е само началото. Искам да Ви уверя, че догодина на това място, Вие ще бъдете свидетели на подписване на споразумението и от транспортното министество, министерството на външните работи и от земеделското министерство – основните институции, имащи отношение към концепцията „Едно гише” и PCS”, заяви Георги Петков от Европейския център за съдействие на морското и речно корабоплаване, който бе и инициатор на събитието.

  Линк

Назад