Назад

Тестват търговските ни представители в чужбина с измислени фирми


 • Тестват търговските ни представители в чужбина с измислени фирми


   "Работата на Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) ще се оценява по нов начин", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на годишната среща на екипа на министерството с представителите в СТИВ.
  Работата на СТИВ се оценява на база на три обективни критерия: ръст в износа, ръст в инвестициите и ръст на туристите от съответната държава в България. 
  “До края на годината всеки от тях ще получи от 3 до 5 запитвания от страна на администрацията с фирми с измислени имена и имейл адреси”, поясни министър Добрев. Работата им ще бъде оценявана на база на това как всеки от тях е реагирал на запитванията.
  Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов информира присъстващите за резултатите от проучване, свързано с работата на представителите в СТИВ. Според анкетата 60% от фирмите очакват от СТИВ съдействие при намирането на бизнес партньори, а на 30% от запитаните е необходима икономическа информация за страната.
  За резултатите от своята работа информираха представителите на СТИВ в Китай и Румъния. Стокообменът между България и Китай се е увеличил с 90% през първите три месеца на тази година, в сравнение със същия период на миналата година, каза търговският представител на България в азиатската страна Нели Нанова и посочи за приоритет в работата си износа на български храни.
  Търговско-икономическият представител в Румъния Бронислав Денев също отчете рекорден стокооборот със страната в размер на 3 545 млрд. евро, както и ръст на румънските туристи у нас.

  Линк

Назад