Назад

Китай с интерес да вложи €300 млн. в Североизточна България


 • Китай с интерес да вложи €300 млн. в Североизточна България


   

  На бизнес форум, състоял се неотдавна в Букурещ, Китай изрази готовност да инвестира над 300 млн. евро в Русе и региона, обяви търговският ни представител в румънската столица Бранислав Денев на традиционната лятна среща на служителите от службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) с ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Става дума главно за два проекта – модернизирането на най-старата жп линия у нас Русе – Варна и за изграждането на нови мощности на русенското пристанище. Идеите, разбира се, са в доста предварителен етап, уточни Денев. Министерството ще проверява дали и как реагират служителите от СТИВ на запитвания на фирми, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след срещата. До края на годината администрацията на министерството ще изпраща на търговските представители от три до пет запитвания от различни фирми с измислени имена и електронни адреси. На базата на това, как са реагирали на всяко запитване, ще ги оценяваме, заяви министърът. Той уточни, че сега има обратна връзка само през Българската търговско-промишлена палата и Агенцията за малки и средни предприятия, и допълни, че има случаи, в които търговските представители не си вършат добре работата.

  Не съм доволен от някои търговски представителства, съобщи министърът, но отказа да ги посочи поименно. Аз съм им казал и те получиха втори шанс, ще видим до края на годината как ще се справят. Няма да се поколебая, ако някоя СТИВ не си върши съвестно задълженията, да сменя ръководството дори преди изтичането на мандата му, заяви министърът.  

  Според него сред отличниците са търговските ни представителства в Китай и Румъния. 
  Като цяло за последната година и половина 20 големи инвеститори са направили вложения у нас. За първите три месеца на тази година стокообменът с Китай възлиза на 479 млн. долара, което е с около 60% ръст спрямо същия период на 2011 г., показват данни на СТИВ в Китай. Българският износ е на стойност 210 млн. долара, което е 90% ръст, а вносът е за 268 млн. долара. Основно българският износ е на мед и медни сплави. Увеличаването на българските храни за Китай е сред основните приоритети в работата на СТИВ. По данни на ръководството на СТИВ в Румъния стокообменът между двете държави за миналата година бележи рекорд за последните 23години и е достигнал 3,545 млрд. евро. Експортът на България за Румъния е за близо два милиарда и е реализиран от 1739 фирми. По предварителни прогнози през тази година се очаква броят на румънските туристи у нас да достигне близо един милион души. Бранислав Денев заяви, че след атентата на летището в Бургас е получил уверения от румънското министерство на регионалното развитие и туризма и местната агенция на туроператорите, че заявките и записванията към страната ни няма да намалеят. Шейсет на сто от фирмите очакват от българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина да им намират бизнес партньори, а около 30% - икономическа информация за съответната страна. Това показват данни от проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата, оповестено от председателя на БТПП Цветан Симеонов. 21% от анкетираните са дали отлични оценки на работата на службите по търговско-икономически въпроси, около 40% - добра, а около 18% - много добра. 15% от фирмите са дали лоша оценка, а 6% незадоволителна. В момента България има 54 действащи търговски представителства по света. 

  Линк

Назад