Назад

Рекорден стокообмен между България и Румъния


 • Рекорден стокообмен между България и Румъния


   
  Рекорден стокообмен от 3,545 млрд. евро е отбелязан между България и Румъния, като българският експорт възлиза на близо 2 млрд. евро. Това съобщи ръководителят на службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) Бронислав Денев, след среща с икономическия министър Делян Добрев, предаде репортер на БГНЕС.
  От своя страна Добрев подчерта значението на политическата подкрепа на ниво министър и министерство за ускоряването на процеса на инвестициите в България. Според министъра на икономиката, Китай и Румъния са "интересни пазари за инвестиции". Добрев допълни, че продължават да пристигат всички чартърни полети от Израел и други страни, а повече информация около потока от израелски туристи ще бъде получена след днешната му среща с министъра на туризма на Израел. Той увери, че ситуацията с туризма продължава да бъде следена, за да може навреме да се реагира на промените в пазара. 
  Като приоритети за момента министърът определи приватизацията на ВМЗ - Сопот, както и въвеждане на промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Добрев спомена и за кампания, целяща да провери качеството на работата на службите по търговско-икономически въпроси. В края на годината всяка една от тях ще получи запитване от несъществуваща фирма, зад която ще стоят служители на държавната администрация, които ще оценят качеството на дадената информация и обслужването. 
  Освен рекордният стокообмен Бронислав Денев очаква до края на годината страната ни да бъде посетена от около милион туристи от Румъния. Само тази година сме направили шест презентации на България в областта на туризма, допълни той. Търговските взаимоотношения между страната ни и Китай възлизат на около 210 млн. долара износ и над 260 млн. внос, информира Нели Нанова, ръководител на СТИВ Пекин. Китай е доста голям пазар за европейските стоки, България също работи в това отношение, допълни тя. 
  Все по-голямо внимание се отдава на нашите търговски представителства зад граница, за нас това е една сериозна сила и капацитет, който трябва да се използваме по най-ефективния начин, заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Оценките в сравнение с миналата година значително се подобряват. Според Симеонов сред фирмите трябва да разпространяваме повече информация за това, как могат да им бъдат полезни търговските представителства.

  Линк

Назад