Назад

Лидия Шулева: Българи от Украйна са добре дошли в Българо-Украинската Индустриална Камара


 • Лидия Шулева: Българи от Украйна са добре дошли в Българо-Украинската Индустриална Камара    Българи от Украйна са добре дошли в Българо-Украинската Индустриална Камара. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Лидия Шулева, председател на камарата, на въпроса - дали в Камарата членуват представители на българската диаспора в Украйна. 

  "Българи от Украйна към момента не членуват в тази асоциация, но, разбира се, те са добре дошли. Доколкото ми е известно, се предвижда в скоро време посещение на вицепрезидента г-жа Попова в Украйна по въпроси, свързани с бесарабските българи, които живеят там. Нашата асоциация ще се наеме да участва по някакъв начин в тези срещи и посещения до толкова, доколкото би могла да способства за установяване на търговско-икономически отношения между фирми на бесарабски българи и България", каза Лидия Шулева. 

  Българо-Украинската индустриална камара ще се занимава с въпроси, свързани с издаване на разрешителни за пътуване, за облекчаване на визов режим в сферата на туризма, ще оказва съдействие за влизане на Украйна в зоната за свободна търговия. Това е изключително важно и ще помогне много на бизнеса. Камарата би могла да има подкрепящо действие и пред Европейския икономически и социален съвет, в който БТПП членува, и пред междуведомствените комисии, които се провеждат всяка година, обясни тя.
  Приобщаването на страните от бившия Съветски съюз към европейските ценности и принципи е въпрос, който е изключително важен. България, като страна-членка на ЕС, хармонизира своето законодателство с това на ЕС. Това отвори широко границите както за инвестиции, така и за развитие на търговските взаимоотношения. Наблюдаваме доста сериозно увеличение на износа на България, посочи тя.

  Приобщаването на Украйна все повече към подобни принципи е нещо, към което България може да способства. Така, както на нас ни помагаха страни като Гърция, Австрия, Германия, България сега може да окаже помощ на Украйна в предприсъединителни фондове, в двустранно сътрудничество и редица програми на ЕС, които са насочени към установяване на европейските принципи и ценности в техните държави. Така че – ние не трябва да подценяваме по никакъв начин ролята на България в тази работа, която има изключително важно регионално значение, добави Лидия Шулева. 

  Трябва да се възползваме максимално от факта, че България е член на ЕС, за да се превърнем по някакъв начин, разбира се, без каквито и да било мегаломански амбиции, в една врата на украинския бизнес на европейския пазар, каза още тя.

  Линк

Назад