Назад

Цената на хляба не можела да се прогнозира


 • Цената на хляба не можела да се прогнозира


   
  Цената на хляба е въпрос на пазар. Тя се определя от ценовите нива, на които се търгува брашното. Все още на пазара няма брашно от новата реколта. Това обясни председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и на Консултативния съвет по зърното Мариана Кукушена пред БНР.
  Никой не може да прогнозира каква ще бъде цената на хляба, каза тя и допълни, че няма притеснения за спекулативно покачване на цените.

  Всеки разход се калкулира в ценообразуването на всяка една стока, особено в цената на хляба. По този начин председателят на Консултативния съвет по зърното отговори на въпроса дали по-скъпият ток се отразява на това колко струва насъщният.

  Според Кукушева е време стоките от първа необходимост да имат деференцирана ставка по ДДС, за да бъде хлябът достъпен до всеки български потребител.

  Пшеницата е прибрана около 60-70% Добивите показват, че ще се произведат около 4 милиона тона пшеница. Тя е с добри показанети- 80-85% от добива е с показатели за производство на хляб. Други години процентите са били около 35. Това съобщи пък заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

  Няма основание за поскъпване на хляба заради по-високата цена на тока, заяви миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов.

  Цената на пшеницата достна рекордни стойности - до 420 лева за тон. Хлебопроизводителите, поне засега, обещават разумни цени без изненадващи скокове.
   

  Линк

Назад