Назад

Искат намалено ДДС за хляба


 • Искат намалено ДДС за хляба


   Добивите досега показват, че ще се произведат около 4 милиона тона пшеница тази година.
  Радослав Христов, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите съобщи пред БНР, че пшеницата е прибрана около 60-70 процента. Пшеницата е с добри показатели - 80-85 процента от нея е с показатели за производство на хляб. Други години процентите са били около 35%. 
  Голямото търсене е причината за покачването на цената на пшеницата, но през 2008 цената беше със 100 лв. по-висока, така че не можем да говорим за рекорди.

  Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и председател на Консултативния съвет по зърното обясни, че цената на хляба е въпрос на пазар. "Все още на пазара няма брашно от новата реколта. Нямаме притеснения за спекулативно покачване на цените", заяви тя.
  "Трябва да подчертаем обаче, че в последните десет години, независимо от това колко пъти се промениха цените на енергоносителите, на транспортните разходи, на социалните осигуровки на заетите в бранша, лихвите по кредитите, които браншът ползва, едровата цена на хляба, която влиза в търговската мрежа, беше относително постоянна величина. Определено тя варираше между 55 и 65 стотинки за около 700 грама хляб с включено в цената ДДС. Оттам нататък става въпрос за търговски надценки. "
  Според Кукушева стоките от първа необходимост е време да имат деференцирана ставка по ДДС, за да бъде хлябът по-достъпен. 

  Преди няколко дни министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че през февруари прогнозите за добива на пшеница в страната са били много лоши, но те са опровергани - вместо два милиона тона зърно се очаква да бъдат получени 4,1 милиона тона. Тазгодишната зърнена реколта е най-добрата от 20 години като качество на пшеницата и ечемика, а като количество е равна на миналогодишната, каза още Найденов. 

  Пшеницата в Добричко е поскъпнала до 400-420 лева за тон в разгара на жътвената кампания, съобщи в сряда председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов за БТА. Достигнатото ценово равнище е сред най-високите по време на прибиране на реколтата през последните години. Зърното се търгуваше през юли миналата година по 320 лева за тон, припомнят от браншовата организация. Жендов коментира, че поскъпването вероятно може да се свърже с по-лошите прогнози за зърнената реколта в страни от Черноморския басейн. В Добричкия регион добивите тази година са с около 20 на сто по-ниски от миналата стопанска година, но качеството на зърното е много по-добро.

  Линк

Назад