Назад

Глад за кадри в Европа


 • Бизнесът е оптимист за повече продажби в 2011 г.

  Драгомир Николов

  Европейските и родните предприемачи са оптимисти за повече продажби на местните и чужди пазари, по-добра бизнес среда и дори за повече инвестиции в идващата 2011 г. Това показва изследване на Европейския икономически преглед, направено от промишлените палати в 28 европейски държави. У нас Българската търговско-промишлена палата анкетира 550 фирми.

  "Около 50% от анкетираните компании очакват положителна тенденция за подобряване на бизнес средата догодина, а 30% очакват и видимо по-добро развитие на икономиката", заяви Цветан Симеонов, шеф на БТПП. България е на 6-о място в класацията за общо подобряване на бизнес средата, като 53.4% от предприемачите са отговорили положително, докато за т.г. делът им е бил 47.3%. Песимисти за 2011 г. остават 18.7%, а за т.г. са били 26.5%. Пред нас са Турция, Латвия, Белгия, Естония и Швеция, а след нас са Дания, Кипър, Германия и Франция.

  Най-оптимистични са очакванията на фирмите за ръст в продажбите догодина на вътрешния пазар. 46.6% от българския бизнес очакват да нараснат приходите му от продажби вътре в страната, докато преди година са били 39.6%. Същевременно делът на песимистите за спад на продажбите в 2011-а е само 11.6%, а за т.г. е бил 30.5%. Очаквано се повишават надеждите за износа. За 2011 г. 47.5% от мениджърите очакват да реализират повече сделки на външни пазари, а за т.г. са били 42.8%. Песимистите пък са намалели от 24.2 на 12.1%.

  Лек оптимизъм идва от очакванията на фирмите за чуждите инвестиции у нас през 2011 г. Мениджърите, очакващи вложения, са с 21.3% повече от негативно настроените. "В случая обаче трябва да се анализират нагласите в държавите, които инвестират най-много в България", каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според него положителни за страната са оптимистичните настроения в Германия, където миналата година повечето предприемачи са заявили, че няма да увеличат вложенията си, както и в Турция и Италия. Там бизнесът е заявил, че догодина ще инвестира повече.

  РАЗМИНАВАНЕ

  От БТПП обаче не скриха, че в края на тази година са отчели значителен брой предприемачи, чиито очаквания за 2010 г. не са се сбъднали. "В България бизнесът е оптимистично настроен за развитието на икономиката, но по принцип прогнозите се сбъдват само за част от компаниите. Миналата година например 47.3 на сто от анкетираните фирми очакваха подобрение, но когато тази година ги попитахме дали прогнозите им са се сбъднали, само 12.7% отговориха положително", уточни Олга Чугунска, експерт в БТПП.


  Линк

 • Глад за кадри в Европа

  Всеки втори шеф в Европа ще си търси нови служители. Оптимистичната прогноза е част от европейския икономически преглед, който Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи у нас вчера.
  Данните показват, че близо 50% от фирмите очакват повишаване на заетостта през 2011 г. с условието, че това ще стане след първото тримесечие на идната година.
  Като цяло България е на 13-о място в ЕС по оптимистични прогнози за безработицата през следващата година. "В същото време обаче от социалното министерство не трябва да очакват висок ръст на заетостта догодина", коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му може да има слаб ръст на заетостта, но все още сме много назад с размера на заплатите. Очакванията на бизнеса са да се запази тенденцията за повишаване на възнагражденията, но само на най- квалифицираните кадри, за да се задържат у нас. По-добри спрямо миналата година са и очакванията на българските фирми за бизнес средата през 2011 г. Половината от собствениците и управители на компании смятат, че пазарните условия се подобряват и шанс за развитие на секторите има. Песимистите пък са 18,7% при 26 на сто за миналата година. В Европа сред най-големите оптимисти по този критерий са Германия и Франция. В същото време над 53% от българските компании вярват, че догодина ще се увеличат и приходите им от продажби. Само 10,8 на сто смятат, че ще има намаление по този показател, като за същия период на миналата година песимистите са били над 34%.
  По отношение на износа 47,5 процента от родните търговци очакват ръст спрямо 12,1%, които предвиждат спад на износа. Оптимисти за привличане на нови инвестиции са 21% от компаниите, а песимистите са 16 на сто. "Ръстът на инвестициите е сериозен фактор за възстановяването на икономиката. Това, което ни дава оптимизъм, е, че страни като Германия, Турция, Италия и Белгия - традиционни партньори на България, предвиждат да увеличат инвестициите си в чужбина", допълни шефът на БТПП Цветан Симеонов.
  Катерина Иванова
  Линк

Назад