Назад

Учредена бе Българо-Украинска индустриална камара


 • Учредена бе Българо-Украинска индустриална камара


   В БТПП се проведе учредителна среща за създаване на Българо-Украинска Индустриална Камара – БУИК към БТПП. В срещата участваха на представители на фирми и бе по инициатива на украинското посолство в София. При откриването заместник председателят на БТПП г-н Георги Стоев, отбеляза че това е обща инициатива на бизнеса и на посолството. В учредителната инициатива участваха 14 фирми от секторите бизнес и юридически консултации, авиотранспорт, петролни продукти, парфюмерия, фармация, строителство, преводи и легализация, селско стопанство и др.

  Приветствие към участниците отправи посланика на Украйна Н.Пр. г-н Микола Балтажи. Той изказа благодарност към учредителите на новата камара и благодари на БТПП за подкрепата на инициативата и за предоставената възможност за провеждането на срещата. Посланик Балтажи отбеляза, че България е ключова държава за Украйна и политически и икономически партньор като цяло. Г-н Балтажи използва възможността да благодари за инициативността на фирмите учредители на БУИК. Той отбеляза сред бъдещите цели на организацията създаването на информационно консултативен център, обмяна на информация за търгове, проекти по предприсъединителните фондове за Украйна, юридически услуги в двете държави и улеснение на инвестиционния и икономически климат между България и Украйна.
  В своето изказване г-н Стоев изрази надежда бъдещата камара да стане генератор на идеи и осъществяване на проекти между двете държави.

  Участниците в срещата избраха ръководство на БУИК:
  Г-жа Лидия Шулева от фирма “Бизнес интелект” ЕООД, председател на БУИК,
  Г-н Пламен Бобоков, почетен консул на Украйна в България за гр.Русе, гр. Велико Търново и гр. Силистра, зам. председател на БУИК,
  Г-н Димитър Георгиев, зам. председател на БУИК
  Г-н Йордан Илиев от фирма “Енерджи Груп” ЕООД, зам. председател на БУИК,
  Г-н Славчо Цветков от фирма “Аеросвит”, зам. председател на БУИК.
  Новият председател на БУИК г-жа Шулева очерта цели и програма за новата организация. Сред тях бе създаване на облекчени условия за правене на бизнес между Украйна и България, предложение за създаване на подобна организация в Украйна чрез партньорски организации и с помощта на БТПП, съвместна работа по бизнес – проекти, организиране съвместно с БТПП на двустранни бизнес форуми и др. Новата камара остава отворена за още членове. 

  Линк

Назад