Назад

С електронно маркиране борят лекарствата менте


  • С електронно маркиране борят лекарствата менте
     
    Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е домакин на форум, на който ще се говори за превенцията на разпространението на фалшивите лекарства. Става дума за стандарт за автоматична идентификация, наречен GS1.

    Пред БНР Цвета Братанова, главен експерт в БТПП обясни идеята. "Това са множество стандарти, свързани с маркирането на продуктите с баркод и електронен обмен на данни. По тази система производителят определя уникален номер и той е валиден във всички търговски вериги в цял свят. Този баркод  позволява автоматично  приемане на стока и експедиране, както и автоматично отчитане на продажбата. Има приложения, които позволяват на крайния потребител след сканиране на баркода с мобилен телефон да получи повече информация за продукта. Търговците и доставчиците им могат да използват електронни съобщения. Идеята е, че в отделните точки се получава сканиране на продукта и той може да се направи проследим", посочи тя.

    "Може да се получи обмен на данни. Стандартите не са свързани с конкретен сектор, много са подходящи за изпълнение на изискванията в директивата за фалшифициране на лекарства. По тях може да бъде определен производителят и същият номер да бъде използван и по-нататък. Това позволява на всички участници по веригата да говорят на един и същ език. Дава информация за партида, срок на годност и сериен номер. Може да идентифицира всяка отделна опаковка от продукта и да се разбере дали е автентичен", каза още Цвета Братанова.

Назад