Назад

ОПТИМИЗМЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ СЕ ЗАВРЪЩА


 • Оптимизмът на европейските предприемачи се завръща

  Сред бизнесмените преобладава мнението, че все повече хора ще се назначават на работа от догодина. Фирмите предвиждат повече продажби и дават стимул на обществото да се развива, заяви в предаването "Преди всички" на БНР Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТТП).
  "Преобладаващата част, по-голямата част от запитаните фирми, това са работещи фирми, имат положителни очаквания. Но преобладават, разбира се, за наше удовлетворение тези, които ще назначават. Важно е да се знае, че, също, че България сред 27-те страни на Европейския съюз в никакъв случай не е на опашката и по четирите критерия. За това обществото българското може с по-, така, спокойна душа да очаква следващата година", обясни Симеонов.

   


  Линк

 • 2011 г. по- добра за бизнеса

  Българската търговско-промишлена палата (БТПП) днес представи резултатите от Европейски икономически преглед "ЕЕС - 2011", съобщи БТПП.
  Проучването се осъществява от Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати (Европалати) за 18-и път, като България участва за 12-и път. В нашата страна допитването е осъществено сред 545 фирми, членове на БТПП, от които 67 процента в промишлеността и 33 процента в сферата на услугите.
  Резултатите от това проучване идват в момент, когато компаниите започват да се възстановяват от последиците от икономическата и финансова криза.
  Допитването е направено сред представители на бизнеса в 28 европейски държави. Представителите на бизнеса очакват подем във всички икономически показатели, но най-вече в очакванията за износа както в България, така и в ЕС.


  Линк

 • ОПТИМИЗМЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ СЕ ЗАВРЪЩА  Оптимизмът на европейските предприемачи се завръща. Това стана ясно на пресконференция на БТПП, на която бяха представени резултатите от европейски икономически преглед "ЕЕС - 2011", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Представянето на резултатите е едновременно с оповестяването им в Брюксел, подчерта председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  Проучването се осъществява за 18 път, като България участва за 12-ти път. У нас допитването е осъществено сред 545 фирми, 67% от които работят в промишлеността, а 33% в сферата на услугите. В Европа допитването е осъществено с представители на бизнеса в 28 държави, включително и Турция. 4 са параметрите на допитването - очаквания за бизнес климат, очаквания за продажби, очакваните инвестиции и очаквания за заетостта. Според Цветан Симеонов, е радващо, че с изключение на очакванията за заетостта, България навсякъде е в първата десетка на положителните нагласи. Олга Чугунска, един от икономическите анализатори на БТПП, подчерта, че първоначалният анализ на данните показва, че представителите на европейския бизнес очакват подем във всички икономически показали и най-вече по отношение на износа. Особено важно е, че положителните нагласи и оптимизмът се засилват и в основните икономически партньори на България - Германия, Белгия, Италия и Турция, посочи Цветан Симеонов. Той подчерта още, че от особена важност за стопанското развитие на страната ни е възстановяването на размера на привлечените чужди инвестиции на нивото им от преди кризата.

  Линк

Назад