Назад

В БТПП делегация на Китайската народна асоциация за приятелство с чужди страни


 • В БТПП делегация на Китайската народна асоциация за приятелство с чужди страни
  В БТПП днес гостува делегация от Китайската народна асоциация за приятелство с чужди страни. Китай за нас става все по-активен и по-желан партньор, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов при откриването на срещата. Китайската делегация е в България по покана на фондация „Славяни“.

  Г-н Симеонов отбеляза, че всеки обзор на отношенията на БТПП с Китай в последните години винаги е много обстоен, защото те са много активни. Само през тази година Палатата организира няколко съвместни инициативи. През месец март бе домакин на форум по повод посещението на заместник-министъра на китайската търговия Дзян Яопин. През месец април БТПП бе посетена от бизнес делегация от провинция Дзянсу. През юни делегация от провинция Лаоин бе в България за срещи.

  Председателят на БТПП напомни, че в регистъра на палатата има 300 фирми с китайско участие в България. 65 от тях са изцяло с китайско участие. Смесените дружества са 211. Регистрирани са и 10 търговски представителства на китайски фирми в България.

  Председателят на Фондация Славяни, проф. д-р Захари Захариев също поздрави участниците в срещата и разказа, че представителите на Китайската народна асоциация за приятелство с чужди страни са провели вече срещи в Пловдив и Перник. Водени са разговори за разработване на проекти за комуналното стопанство, както и осъществяване на сътрудничество между академични структури от двете страни и изграждане на технологични паркове, както и рехабилитация на електродобивни предприятия.

  Зам.председателят на Китайската народна асоциация за приятелство с чужди страни и водач на делегацията, г-н Ли Дзиенпин се обърна към присъстващите и каза, че бизнесът в Китай има голям интерес да сътрудничи с български партньори. Бяха представени 4 компании от Китай, които се занимават със следните дейности: обработка на кожа, производство на кожени обувки и чанти; енергоспестяващо оборудване и енергетика, опазване на околната среда и др.

  От страна на българските предприемачи бе проявен голям интерес по време на двустранните срещи.

  Линк

Назад