Назад

БТПП: Отново да се открие българска дипломатическа мисия в Либия


 • БТПП: Отново да се открие българска дипломатическа мисия в Либия
   

  София /КРОСС/ Временно управляващият посолството на Либия Юсеф Алхади Зургани се срещна с председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. В срещата участва и бизнесменът Анастас Терзобалиев, представляващ компания, член на БТПП с интереси в Либия. Г-н Симеонов обсъди с гостите си двустранните икономически отношения, които имат добра основа, но в последните години нивата на стокообмена са много непостоянни.

  Бяха направени планове за насърчаване развитието на бизнес отношенията, които включват подписване на вече парафирано споразумение за сътрудничество между търговските палати от България и Либия, обмен на бизнес посещения и организиране на събития с информационен характер за бизнеса от двете страни.

  Бе отбелязана нуждата от възстановяване работата на Българо-либийския икономически съвет, който в момента не е активен.

  Г-н Зургани информира, че в Либия предстоят избори за Национален съвет на 7 юли 2012 г. Те ще доведат до изграждане на ново правителство и нов парламент, който трябва да изготви и нова конституция на страната.


  Според г-н Симеонов, за да бъде България конкурентна спрямо другите европейски страни по отношение на Либия трябва по-скоро да бъде открита отново българска дипломатическа мисия в северноафриканската страна. Има индикации, че това ще стане до края на 2012 г. Към момента гражданите на Либия, които желаят да получат българска виза се обръщат към посолството ни в Турция или към посолството на България в Тунис. Други европейски страни /Италия, Малта, Германия/ имат спогодби с Либия за облекчен визов режим за притежателите на дипломатически и специални паспорти.


  Бе отбелязано, че в Либия предстоят усилени строителни дейности, за да бъде страната възстановена от последиците от войната. Г-н Зургани изрази надежда български фирми да вземат участие в тези дейности, поради добрия имидж, който имат в Северна Африка.


  Линк

Назад