Назад

Китайски инвестиции в българската икономика


 • Китайски инвестиции в българската икономика
   
  "Китай е най-големият търговски партньор на България в Азия"- заяви в предаването "Добре казано" по РАДИО ВИДИН председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той поясни, че Китай възприема нашата страна като най-близката и най-удобна точка за навлизане на европейския пазар.
   
  "За периода 1996-2011 година размерът на китайските инвестиции в България е почти 56 милиона евро. Основният им интерес е в областта на Възобновяемите енергийни източници, телекомуникациите, автомобилостроенето и селско стопанство"- поясни Цветан Симеонов.
   
  Българската търговско-промишлена палата организира съвместни форуми с представители на китайския бизнес с цел насърчаване на контактите и привличането на инвестиции в различни сектори на икономиката. Интерес към България са проявили провинциите Лаоин, Джизян, Гуанджоу, Гуандонг и Вътрешна Монголия, всяка от които е много по-голяма от нашата страна. 
  "Като пример за китайски инвестиции в Северозападна България и в частност във Видинския регион, е арендуването на 20 000 дка земеделска земя в община Бойница, където ще се отглеждат царевица, люцерна и слънчоглед. Така, освен че се използват пустеещите земи и се създават работни места, е гарантирана и реализацията на продукцията на китайския пазар"- обобщи Цветан Симеонов.

  Линк

Назад