Назад

Оптимизмът на европейските предприемачи се завръща


  • Оптимизмът на европейските предприемачи се завръща    София /КРОСС/ Оптимизмът на европейските предприемачи се завръща. Това стана ясно на пресконференция на БТПП, на която бяха представени резултатите от европейски икономически преглед „ЕЕС - 2011", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Представянето на резултатите е едновременно с оповестяването им в Брюксел, подчерта председателят на БТПП Цветан Симеонов.
    Проучването се осъществява за 18 път, като България участва за 12-ти път. У нас допитването е осъществено сред 545 фирми, 67% от които работят в промишлеността, а 33% в сферата на услугите. В Европа допитването е осъществено с представители на бизнеса в 28 държави, включително и Турция. 4 са параметрите на допитването - очаквания за бизнес климат, очаквания за продажби, очакваните инвестиции и очаквания за заетостта. Според Цветан Симеонов, е радващо, че с изключение на очакванията за заетостта, България навсякъде е в първата десетка на положителните нагласи.
    Олга Чугунска, един от икономическите анализатори на БТПП, подчерта, че първоначалният анализ на данните показва, че представителите на европейския бизнес очакват подем във всички икономически показали и най-вече по отношение на износа. Особено важно е, че положителните нагласи и оптимизмът се засилват и в основните икономически партньори на България - Германия, Белгия, Италия и Турция, посочи Цветан Симеонов. Той подчерта още, че от особена важност за стопанското развитие на страната ни е възстановяването на размера на привлечените чужди инвестиции на нивото им от преди кризата.


    Линк

Назад