Назад

БТПП с Българо-виетнамски бизнес форум


 • БТПП с Българо-виетнамски бизнес форум  <


  Поредна стъпка в развитието на българо-виетнамските търговски отношения бе проведения Българо-виетнамски бизнес форум в София. Той бе организиран от Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката, търговията и туризма. Форумът е в рамките на 22-та сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество /СКТИНТС/ между Р България и СР Виетнам 05 – 09 юни 2012 г.

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума като каза, че Виетнам е традиционен партньор на България в Азия. В новите условия сътрудничеството ни е белязано от нови предизвикателства. България е част от ЕС и е най-близката страна от ЕС до Азия. Виетнам, като част от АСЕАН е много привлекателен като бизнес дестинация. Г-н Симеонов подчерта, че страната ни е извор на стабилност на Балканите и същото се отнася за Виетнам и неговия регион. Той напомни, че има неизползвани предимства в сътрудничеството. Обемите на търговията и инвестициите не съответстват на потенциала.
   
  Неголямата виетнамска бизнес делегация от 9 бизнесмена привлече представители на повече от 30 български фирми, които взеха участие във форума и последвалите срещи.
   
  Председателят на българската част на СКТИНТС, д-р Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните също се обърна към участниците във форума, като отбеляза, че сред тях има както традиционни партньори от двете страни, така и млади предприемачи със силни интереси да развиват двустранно икономическо сътрудничество. Той подчерта, че добра основа за развитие на двустранните търговско-икономически отношения е подписаната в края на 2006 г. Спогодба за икономическо сътрудничество между двете страни. Зам.-министър Димитров постави акцент върху предимствата на България като инвестиционна дестинация. Той сподели, че държавата работи по план за намаляване на административната тежест, според който бизнесът може да спести до 300 млн.лв. годишно. Той също изрази мнение, че има резерви в търговските отношения България – Виетнам. Би трябвало да се насърчава обмена на стоки с по-висока добавена стойност. Голям потенциал за сътрудничество има и в областта на туризма.
   
  Г-жа Хо Тхи Ким Тхоа, заместник-министър на индустрията и търговията на Виетнам и председател на виетнамската част на СКТИНТС сподели, че в делегацията от Виетнам има представители на държавно и бизнес ниво на 17 сектора. Тя представи накратко икономиката на своята страна, която има търговски контакти с повече от 200 страни и икономически територии в света. Растежът на БВП на Виетнам през 2011 г. е 5,7 %. В износната листа на страната присъстват стоки като: черен пипер, кашу, текстил, каучук, ориз, кафе, рибни и морски продукти. Страната внася машини, оборудване, резервни части и потребителски стоки. Ръст през последната година се наблюдава в областта на информационните технологии – 16%. През 2011 г. във Виетнам са обслужени 6 млн. чужди туристи и 36 млн.местни гости. Приходът от туристическа дейност възлиза на 6 млрд.щ.д.
   
  На държавно ниво се работи усилено за подобряване на средата за инвестиции. В страната потребителският потенциал расте с 20% на година. Общата покупателна способност на 87 млн.население на Виетнам се оценява на 80 млрд.щ.д.
   
  По време на форума бе отбелязано и отличното сътрудничество между БТПП и посолството на Виетнам в София.

  Форумът продължи с икономически презентации от страна на Българската агенция за инвестиции – г-н Христо Станков и от търговския съветник към посолството на Виетнам в София г-н Нгуен Тхай Хоа.
   

  Участниците споделиха свой опит в двустранната търговия и проведоха множество бизнес разговори.

  Линк

Назад