Назад

БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Далиан


 • БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Далиан
   

  Българската търговско-промишлена палата бе домакин на бизнес срещи с китайски фирми от провинция Ляонин. Представители на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в Далиан също бяха сред официалните гости. Бизнес срещите бяха открити от председателя на БТПП, който подчерта, че китайските делегации са сред най-активните в търсенето на икономическо сътрудничество с България. И допълни, че БТПП ще работи България да остане извор на стабилност на Балканите, ще подкрепя правителството в работата за постигане на добри и стабилни международни отношения.
   
  Лу Юнмин, търговски съветник в Посолството на К.Н.Р. у нас, приветства китайската бизнес делегация с ръководител Ли Божоу. Той изтъкна преимуществата на България като инвестиционна дестинация - благоприятното географско положение, политическа и икономическа стабилност.
  Ли Божоу, председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия,  запозна аудиторията   с икономиката на Далиан.  Градът е разположен в южния край на полуостров Ляодонг върху площ от 12 000 кв.км. Далиан отваря врати към света през 1984 г. Географското положение на Далиан е благоприятно благодарениe на близостта до Япония, Корея и Русия. Важни икономически сектори в Далиан са корабостроенето, машиностроенето, информационните технологии и телекомуникациите. Градът е важен морски транспортен и финансов център. В Далиан е концентрирано 60% от корабостроенето на Китай. Чуждестранните компании в Далиан са над 13 300. През 2011 г. преките чуждестранни инвестиции в Далиан достигат 11,012 милиарда долара.
   
  В Далиан се намира първата в Китай зона за икономическо и технологично развитие, както и индустриален парк за високи технологии. Градът е важен туристически център. По време на официалната част на събитието Българската търговско-промишлена палата и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия скрепиха отношенията си със споразумение за сътрудничество.

  Линк

Назад