Назад

От 2008г. търговията ни с Мароко намалява


 • От 2008г. търговията ни с Мароко намалява
   

  В БТПП се срещнаха български и марокански предприемачи
  Двустранните отношения между България и Мароко са отлични, но потенциалът на икономическите възможности далеч не е достигнат. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при гостуването на бизнес делегация от Палатата на търговията, промишлеността и услугите на Рабат, Мароко в БТПП.
  Със сътрудничеството на Посолството на Кралство Мароко в Софиятърговската палата организира и срещи между български и марокански предприемачи. Положителни резултати в двустранната търговия има през 2008 г., която е добра и за други държави. България и Мароко не са много богати на природни ресурси, но трябва да използват стратегическото си положение.
  Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София Н.Пр.г-жа Азиза Лимаме приветства участниците в срещата и сподели, че между двете страни има отлични политически отношения. Миналата година са навършени 50 години от установяване на дипломатически отношения. Посланик Лимаме изрази надежда подобни срещи да подобрят и развият икономическите отношения.


  Омар Даражи, който е председател на Палатата на търговията, промишлеността и услугите на Рабат, изрази готовност сътрудничеството с БТПП да продължи, въз основа на подписаното между двете палати през 2001 г. споразумение. Той разясни, че Мароко развива секторна икономика с много силни стратегически планове в областите: туризъм, селско стопанство, индустрия, морски риболов, нови технологии, възобновяема енергетика.
  Освен това северноафриканската страна разчита на геостратегическото си положение, на туристическите ресурси, условия за селскостопанска дейност, както и ценен човешки ресурс. В хода на дискусията бе споделен опитът на Мароко в обучението на специалисти от други страни от френска Африка, които в последствие се реализират в трети страни.
  Бизнесът от Мароко търгува свободно със страните от ЕС, САЩ, Турция и редица арабски държави въз основа на споразумения за свободна търговия. Към момента такива се договарят и с Канада, Камерун и Западна Африка. Като перспективни сектори в Мароко  Агунзил открои хранително-вкусовата промишленост, електрониката, текстилната промишленост, автомобилостроенето, самолетостроенето, туристическия сектор, информатика, възобновяема енергетика и др.


  В следващите дни ще продължат двустранните срещи между български и марокански предприемачи. Делегацията от Мароко ще бъде утре в Пловдив и ще проведе срещи с колеги от Търговско-промишлената камара – Пловдив и  в Международния пловдивски панаир.

  Линк

Назад