Назад

Стефано Поли, председател на Европейската търговска палата в Сингапур: Откриват се нови бизнес възможности за българските малки и средни предприятия в Сингапур


 • Стефано Поли, председател на Европейската търговска палата в Сингапур: Откриват се нови бизнес възможности за българските малки и средни предприятия в Сингапур
   
  Стефано Поли е избран за председател на Европейската търговска палата в Сингапур през ноември 2011 г. и преизбран на същия пост през март 2012 г. Стефано Поли е активен член на УС на Европейската търговска палата от 2009 г. Представлява и Италианската търговска палата в Сингапур. Стефано Поли има над 12 години трудов стаж в мултинационални компании на управленско ниво в Югоизточна Азия, заемайки различни позиции в Джакарта, Сингапур и Куала Лумпур. Бил е главен изпълнителен директор на Pirelli Group и Prysmian - компания под контрола на Goldman Sachs. В момента е главен изпълнителен директор на Electro Power Systems. Стефано Поли е активен член на италианското бизнес общество и член на УС на Италианската търговска палата в Сингапур. Европейската търговска палата и Българската търговско-промишлена палата организират бизнес семинар „Как се прави бизнес в Сингапур и Югоизточна Азия” за фирми от Централна и Източна Европа в София на 12 юни 2012 г. в сградата на БТПП.


  - Г-н Поли, според проучване на Световната банка от 2012 г. Сингапур е мястото, където се прави бизнес с най-голяма лекота. С какво според вас Сингапур се отличава като бизнес център?
  - Сингапур е стратегически разположен в сърцето на Югоизточна Азия и осигурява лесен достъп до целия Азиатско-Тихоокеански район. Тук се намира и най-голямото пристанище в света, а летището в Сингапур се счита за едно от най-добрите. Сингапур осигурява отлична инфраструктура и високо качество на живот. Също така страната е известна с благоприятните си данъчни политики и лесни процедури за създаване на нов бизнес.


  - Кои са важните бизнес сектори в икономиката на Сингапур, които привличат чуждестранни инвестиции?
  - Има огромна и бързоразвиваща се химическа промишленост в Сингапур. Например в страната се намира третата по-голяма нефтена рафинерия в света. Сингапур е световен лидер в областта на дигиталните и електронните продукти.
  Нови инициативи насърчават приложението на нови високи технологии
  Други обещаващи сектори са фармацевтиката и биомедицината. Освен това Сингапур е голям банков и финансов център в Югоизточна Азия.


  - А с какво Сингапур привлича европейските компании?
  - В момента има много бизнес възможности в Сингапур. Правителството на Сингапур въведе инициативи, които подпомагат нови сектори и насърчават приложението на нови високи технологии. Европейският съюз вече е най-важният чуждестранен инвеститор в Сингапур поради дългогодишното присъствие на европейските компании в Сингапур. В бъдеще ще има дори по-голям потенциал за оптимизиране на търговията чрез споразумението за свободна търговия, което е в процес на договаряне между Европейския съюз и Сингапур.


  - Защо според вас кризата в Европа се отразява благоприятно на Сингапур?
  - Забавянето на икономическия растеж в Европа ще насърчи все повече европейски фирми да търсят бизнес възможности в икономиките с по-бърз темп на растеж като Сингапур и целия регион АСЕАН. Предимно малките и средните предприятия, които са ключови играчи в европейската икономика, сега търсят нови възможности в други региони (включително в Азия), независимо че по принцип са предпазливи да развиват бизнес дейност извън еврозоната. Европейската търговска палата ще продължи да бъде отправна точка за компаниите, които желаят да повишат присъствието и проявите си в Сингапур.


  - Бихте ли представили накратко икономическите отношения между ЕС и Сингапур?
  - Европейските компании имат дълголетно присъствие в Сингапур и региона АСЕАН. Търговията със стоки за 2012 г. между Европейския съюз и Сингапур възлиза на 56,9 милиарда евро, 21,2 милиарда евро с услуги за 2009 г. и 95,8 милиарда евро в преки чуждестранни инвестиции от ЕС през 2009 г., което определя ЕС като най-важния чуждестранен инвеститор в Сингапур и АСЕАН. Европейският съюз представлява 9,8% от износа на Сингапур и 12,3% от вноса на града държава. Тези данни нареждат ЕС на второ място сред търговските партньори на Сингапур след Малайзия, но преди Китай, САЩ и останалите страни от АСЕАН. Аналогично, Сингапур е на 12-о място сред най-големите глобални търговски партньори на Европейския съюз по стоки. Сред водещите стоки в търговията са машини и транспортно оборудване, химикали и разнообразни промишлени продукти.
  В момента споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Сингапур навлиза в последен етап от преговорите. Сключването на това споразумение ще бъде силен сигнал за намеренията на Евросъюза да издигне ангажираността си в региона на по-високо стратегическо ниво.


  - Кои са институциите и организациите, които оказват бизнес подкрепа на европейските компании, които желаят да започнат бизнес дейност в Сингапур?
  - Освен европейските национални търговски палати и бизнес асоциациите, които членуват в Европейската търговска палата, Европейската търговска палата си сътрудничи активно с добре утвърдени местни бизнес организации като Бизнес федерацията на Сингапур и агенциите на правителството на Сингапур – Борда за икономическо развитие и Комисията за развитие на търговията.
  Важно е насърчаването на двустранната търговия на продукти и услуги 


  - Каква е мисията, какви са целите на Европейската търговска палата в Сингапур?
  - Европейската търговска палата представлява общите интереси на европейския бизнес в насърчаването на двустранната търговия на продукти, услуги и инвестиции между страните от Европейския съюз и Сингапур и региона АСЕАН.
  Ние осигуряваме на европейския бизнес канал за комуникация и лобиране в сингапурските и европейските политически и икономически кръгове.


  - Какъв вид бизнес подкрепа може да очакват малките и средните предприятия от Европейския съюз, включително и от България, от Европейската търговска палата в Сингапур?
  - Членовете на Европейската търговска палата в Сингапур са от различни сектори. Те са както мултинационални компании, така и малки и средни предприятия. Ние осигуряваме платформа за обмен на информация и дискусия за бизнес въпроси, които оказват влияние върху техните сектори. Европейската търговска палата увеличи изявите на бизнес обществото от ЕС в Сингапур и продължава да защитава интересите на европейския бизнес, като го подкрепя да извършва успешна бизнес дейност и да разширява бизнес дейността си в региона.


  - Има ли бизнес възможности в Сингапур за компании от Централна и Източна Европа? В кои сектори?
  - Сред секторите, които представляват интерес за компании от Централна и Източна Европа, са предимно банковото дело и финансите, биомедицината,туризмът, логистиката, химическата промишленост, строителството, хазартът и здравеопазването. Медиите и образованието също се развиват много бързо.


  - Планирате ли да организирате събитие в България?
  - Предстои бизнес семинар ”Как се прави бизнес в Сингапур и Югоизточна Азия” относно бизнес възможностите в един от най-бързоразвиващите се пазари в света и как да се възползваме от тях. Семинарът е предназначен както за малки и средни предприятия, така за мултинационални компании. Мероприятието ще се проведе на 12 юни тази година от 10 часа в сградата на Българската търговско-промишлена палата.

  Линк

Назад