Рестартиране на изложенията след едногодишна пауза Гр. Бърно, Република Чехия

Увеличаването на колективния имунитет в следствие на ваксинирането е добър сигнал за рестартиране на панаирната и конгресната индустрия. Провеждането на панаирите беше спряно във връзка с обявяването на извънредно положение през март 2020 г. След принудителна „почивка“, организаторът „Панаири Бърно“ АД подготвя есенната програма. "Изложенията са една част от бизнес живота. Ако искаме да работим, трябва да се научим да живеем с ковидни мерки. Подготвяме есенни мероприятия в стандартен режим, макар и с определени мерки", каза Иржи Кулиш, генерален директор на „Панаири Бърно“, АД относно възобновяването на дейностите по изложенията.


Участие в панаира само в режим „O-N-T“  ваксинация – болест – тест

"Мероприятия като изложения, конгреси или корпоративни събития трябва да бъдат предварително планирани. Необходима е сигурност при планирането. Това виждаме в нарастващия колективен имунитет, който потвърждават ваксинираните хора и тези, които имат антитела въз- основа на изкараната болест. В Република Чехия това са повече от шестдесет процента от населението. Това означава, че се намираме в съвсем различна ситуация от преди година", коментира настоящата ситуация г-н Кулиш. Затова не се опасява от по-нататъшни закривания или невъзможността за провеждане на събития преди определената дата.

Основното правило е да се доказва имунитетът на участниците в системата "ваксинация – болест – тест" (O-N-T), която се превръща в правило в Европа за посещение на ресторанти или масови мероприятия, включително изложения. В някои страни системата става и условие за влизане в молове.

„Панаири Бърно“ имат висока степен на ваксинация на служителите, което е повече от 80%. Служителите, които не са ваксинирани, ще трябва да бъдат тествани редовно. 

Други мерки за безопасност, въведени от „Панаири Бърно“, включват дихателна защита съгласно настоящите правила или спазване на разстоянията. Ще бъдат увеличени уличките в палатите и зоните за почивка. Хората ще могат да използват стойките за дезинфекция, които ще бъдат поставени в палатите. Конферентните зали ще бъдат дезинфекцирани преди и след мероприятието. "На посетителите  препоръчваме да използват предимно онлайн покупките на билети така,  че да няма опашки на входовете", добави Ярослав Билек, прес- говорител на „Панаири Бърно“.

Според г-н Кулиш представените мерки до известна степен могат да бъдат отразени в участието на изложители и посетители. "Има фирми, които искат изложения без ограничения и изложители, които се притесняват за здравето на служителите си. Правилата, определени за относително безопасни мероприятия следва да бъдат компромис между двете виждания. Но ние не искаме ограничения, които нарушават същността на изложенията, именно срещите  на хората", информира Кулиш.

Есенно рестартиране

Тазгодишното проучване сред  посетителите и изложителите потвърди, че 80% считат презентациите на живо и личните  срещи на изложения за важни и незаменими с онлайн формати. "Ако фирмите не искат да участват в тазгодишното издание, не става въпрос за отхвърляне на изложения, а наистина поради  ковидни причини. Т.е., недоверието към развитието на епидемията и опасенията за здравето", каза Кулиш. Като пример можем да посочим германски фирми, които често имат забрана от ръководството да участват в конгреси, изложения или корпоративни мероприятия до края на годината. 

Втората половина на годината беше успешно открита с модните изложения STYL и KABO.  През октомври ще се проведат специализирани изложения за безопасност IDET, PYROS и ISET, които се радват на интерес на изложителите. Тазгодишният Международен панаир за инженерна индустрия  ще се проведе от 8 до 11 ноември 2021 г .

За повече информация: https://www.bvv.cz/en/msv/