Назад

Столичната агенция и БТПП поеха мисията да бъдат активни посредници между представителите на малкия и средния бизнес и общината

Общината насърчава партньорства с частни фирми за нови паркинги по районите на града
Общината разчита на партньорство с бизнеса за създаване на нови паркинги по районите на София, обяви на среща с ръководители на фирми кметът Йорданка Фандъкова. На срещата „Бизнесът пита кмета”, организирана от 19 минути, съвместно с БТПП, председателят Цветан Симеонов повдигна въпроси относно прилагането на принципа замърсителят плаща, проблема с паркинги и паркоместа в центъра. Симеонов подчерта по-тесния диалог с бизнеса и по-голямата публичност и прозрачност при обсъжданията за бюджета на Столична община. Той подчерта, че Палатата и СО имат множество съвместни инициативи, като насърчи Агенцията за приватизация и инвестиции  да привлича повече нови инвеститори в столицата.

Фандъкова получи информация от Съюза на хлебопроизводителите, който предоставя работа на 2500 семейства в града, че до 60% от зареждането на детските градини и училищата е в сивия сектор. Кметът веднага определи среща с Асоциацията и обясни, че подобен проблем с млекопроизводителите е решен много бързо.

Фандъкова бе категорична: „Безкомпромисна съм за срокове, контрол и санкции. В момента променяме нормативната база за отпадане на доста регулации и за свързване между нашите структури. Вече общината и НАП например сами се проверяват за налични задължения, вместо фирмите да вадят отделни документи. Вече имаме над 50 електронни услуги”. Така кметът обясни и признанието на Министерството на финансите отпреди дни, че София е община №1 по събиране на приходите и бележи 90 млн. лв. излишък.

На въпрос за въвеждането на безизкопните технологии, Фандъкова заяви, че все още са много скъпи за нашия стандарт, но тя е наредила недопускане на разкопаване на нови и обновени пътни артерии за полагане на кабели и друга инфраструктура и буквално е наложила с натиск на Софийска вода, Топлофикация, а от тази седмица и на ЧЕЗ да използват именно безизкопни технологии. Тя обясни, че заедно с БАН и правителството, както и с частния бизнес – ИТ фирмите у нас най-често са малки и средни, се прави клъстър.

Бе подкрепена и идеята за създаване на спортен хакатон. Хакатон технологично състезание за създаване на мобилни приложения. Конкретният проект е във връзка с качеството на града като Европейска столица на спорта 2018. Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев обяви, че официалното встъпване на нашия град ще бъде на 2 декември. Друга идея, подкрепена веднага на срещата е за създаване на информационен масив за пътникопотока по основните артерии.

 


14.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад