Назад

И частният бизнес ще вдига заплатите


 • И частният бизнес ще вдига заплатите  Частният бизнес също обмисля да вдигне заплатите, за да отговори на повишението на възнагражденията в бюджетната сфера. Това стана ясно от думите на председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, цитиран от БНР.

  Трябва по някакъв начин да тушираме нелоялната конкуренция от бюджетния сектор за това, че без особена оценка на служителите в него, се обещава повишение с 10%, заяви той.

   

  Според него частният сектор също ще трябва да се вземе мерки, но по думите му това в известна степен ще прегради пътя към заетост на онези, които не могат да си изкарват тези заплати.

  Сиомеонов смята, че е крайно време да се коригира липсата на електронно правителство, а оттам да се освободи висококвалифициран персонал, който частният сектор незабавно ще „погълне".

   

  Отминаващата година до голяма степен

   

  сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, както и това, че ще се подобрят възможностите за инвестиции в България и че няма да се увеличи тежестта на данъците, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата.Според него има доста проблеми в икономическата среда, като на първо място е недостигът на квалифицирана работна ръка. По думите му цените на енергийните източници също предизвикват притеснения, тъй като разходите за труд вървят нагоре. "Българските фирми, в сравнение с европейските, се намираме по оптимизъм на четвърто - пето място във всички елементи на стопанската дейност. Очаква се да продължи нашата икономическа експанзия - продажбите в чужбина отново ще бъдат един от основните движещи фактори", каза Симеонов. По въпроса за плащането на първите три дни от болничните, той заяви, че работодателите са твърдо те да се покриват от НОИ.


  Линк

Назад