Назад

БТПП насърчава младежко предприемачество в агроиндустрията Advertorial


 • БТПП насърчава младежко предприемачество в агроиндустрията Advertorial


  В периода 2017-2019 г. Българската търговско-промишлена палата работи по проект АГРОИННОЕКО, който има за цел да насърчи развитието на младежкото иновативно предприемачество в сектора на агроиндустрията и да засили сътрудничеството между предприемачите от региона на Балканите и Средиземно море.

   

  Проектът се реализира с участието на 7 организации от България, Гърция, Кипър и Албания.

   

  Основните дейности на проекта бяха насочени към обучение по предприемачество, структуриране и написване на бизнес план, осигуряване на менторство на предприемачите при формулиране на бизнес идеята, обмяна на опит между предприемачите от България, Гърция, Кипър и Албания в обучителен център за стартиращо предприемачество в гр. Патра, Гърция, участие в "борса на идеи" и среща с потенциални инвеститори.

   

  В процеса на реализация на проекта, Българската търговско промишлена палата проведе пилотно обучение, в което участваха 20 младежи, които желаят да започнат свой бизнес като агро предприемачи. Обучението се проведе в рамките на месец и половина, като приключи с написването на бизнес план, разработен върху индивидуалната идея на всеки от обучаваните. Десет от участниците в обучението, които разработиха най-добрите планове, заминаха за гр. Патра, Гърция за да обменят опит със свои колеги от Гърция, Кипър и Албания. Там те представиха своите бизнес идеи пред потенциални инвеститори, по време на Технологичната изложба в гр. Патра, проведоха бизнес срещи и се запознаха с технологични иновации в различни сектори на икономиката, представени на изложението.

   

  Българската идея за производство на био вино от арония, беше класирана на второ място по време на конкурса, проведен между 38 предприемачи от България, Гърция, Кипър и Албания, а собственикът на идеята получи предложение за второ посещение в Гърция за обсъждане на инвестиционни намерения.

  За осигуряване на устойчиви резултати от обучението, партньорите по проекта създадоха виртуален хъб, който съдържа модулно обучение по предприемачество, като модулите са фокусирани върху различни аспекти на предприемачеството и бизнес управлението. Обучаващите се във виртуалната платформа могат да проверят своите знания по всеки модул от обучението чрез попълване на он-лайн формите за самооценка, като резултатът се изчислява автоматично. Модулният курс на обучение може да бъде видян на адрес: http://virtualhub.agroinnoeco.eu/.

   

  В края ноември в гр. Патра, Гърция се проведе и заключителна конференция във връзка с приключването на проект AGROINNOECO, финансиран по програма Балкани-Средиземно Море. Домакин на конференцията бе водещият партньор на проекта – Регионален фонд за развитие на Западна Гърция. Акцент на конференцията беше избрания нов модел за подпомагане развитието на стартиращ бизнес, в който се включва обучение, менторство за написване на добре структуриран бизнес план и допълнителни дейности, свързани с инвестиционното подпомагане на бизнес идеите на предприемачите чрез среща с инвеститори и използването на други потенциални възможности за финансиране, като национални и европейски програми за насърчаване на стартиращ бизнес.

   

  В делегацията на Българската търговско-промишлена палата участваха предприемачите, подготвили най-добрите бизнес планове и представители на браншови организации от сектора, членове на Палатата.

  Проектът цели да насърчи иновативното предприемачество в сектора на агро-индустрията. В проекта участват 7 партньорски организации от 4 страни – България, Гърция, Кипър и Албания. Реализира се по програмата за транснационално сътрудничество "Балкани – Средиземноморие".


  Линк

Назад