Назад

Бизнесът не трябва да плаща нито ден от болничните, обяви БТПП


 • Според работодателската организация компаниите изпълняват своя дълг за болничните, плащайки осигуровките на служителите си  <


  Принципното становище на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични. Това гласи позицията на БТПП по повод вчерашното решение на управляващата коалиция първият ден от болничните в България да стане неплатен.

  Работодателската организация заявява, че неизплащането на първия ден от болничните е важна мярка по пътя към усъвършенстването на цялостната дейност във връзка с тях, при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема.

  „Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. Готови сме, след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба с злоупотребите с болнични листове“, гласи още становището на БТПП.

  Заключението на организацията е, че най-добре би било да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски. „Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постепенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО“, подчертава БТПП.

  От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също изпратиха становище в подкрепа на решението за болничните. „Убедено подкрепяме тази мярка, която според нас ще има за резултат ограничаване на пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства). Обръщаме внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни“, гласи становището на работодателската организация.


  Линк

Назад