Назад

Приказки за успеха


 • Възстановена е къщата на карловския индустриалец Иван Грозев


  Приказки за успеха

  Възстановена е къщата на карловския индустриалец Иван Грозев

  Възстановена е къщата на карловския индустриалец Иван Грозев

   

  Председателят на Управителния съвет на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и кметът на община Карлово и кандидат за нов мандат д-р Емил Кабаиванов са открили реконструираната и възстановена къща на карловския индустриалец и предприемач Иван Грозев, съобщиха от пресцентъра на общината.

  Идеята за възстановяване на къщата е отпреди четири години, когато се отбелязва 120-та годишнина от създаването на БТПП, казва нейният председател Цветан Симеонов. Това се е случило благодарение на дарители и местна власт, работили за запазване къщата на Иван Грозев. "Всеки един лев, който сте вложили във възстановяване на родната къща на един от плеядата големи възрожденски дейци на България, си заслужава. Защото вие помагате да бъде възстановен дома, в който е израснал и възпитан Иван Грозев." Така д-р Емил Кабаиванов благодари на всички дарители, дали своя принос за историческата памет на Карлово и България.

  От името на карловци той е връчил юбилейна монета, издадена по повод честването на най-големите дарители в историята на България - карловците братя Евлогий и Христо Георгиеви.

  Иван Грозев е български строителен предприемач и индустриалец, който започва дейността си непосредствено преди Освобождението от османско владичество и я развива през първите три десетилетия на свободна България. Той е съратник на Васил Левски в революционната му дейност в България.

  Иван Грозев е роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението (между 1872 и 1874 г.) работи по строежа на железопътни линии на барон Хирш - немско-еврейски индустриалец и филантроп. Най-известното железопътно предприятие на барона е Chemins de fer Orientaux ("Източни железници"), един далновиден железопътен проект, чиято цел е да свърже Виена с Истанбул - столицата на Османската империя по онова време.

  По същото време Иван Грозев построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, която работи до Руско-турската война от 1877-1878 г., когато е разрушена.

  Веднага след Освобождението той служи в администрацията като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово.

  След 1884 година се заема с предприемачество. През същата година наема държавната каменовъглена мина в Мошино (Пернишко) и я експлоатира до 1892 година.

  През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд - София - Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул.

  Иван Грозев не напуска и политиката. От 1894 до 1895 година той е кмет на София. Той е народен представител в XIII-то Обикновено народно събрание на Княжество България, заседавало между 2 ноември 1903 и 22 декември 1907 година.

  В периода 1904-1908 година Иван Грозев оглавява Софийската търговско-индустриална камара. През 1906 г. той се намесва и в банковата дейност като става акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка.

  Иван Грозев работи в кантората на Иван Д. Гешов в Пловдив, който е от известната фамилия. Негови първи братовчеди са водачите на Народната партия Иван Евстратиев Гешов и Иван Стефанов Гешов.

  Иван Грозев участва и в строежа на пристанище Варна.

  Личният му архив се съхранява във фонд 2091К в Централния държавен архив. Той се състои от 18 архивни единици от периода 1883-1928 година.

  Видният карловец умира на 18 февруари 1916 г. в София.

   


  Линк

Назад