Назад

Красимир Дачев, член на УС на БТПП: НЕК прави изкуствен дефицит


 • Novinata.bg: Красимир Дачев: НЕК прави изкуствен дефицит


  Ролята на НЕК е да произвежда ток, колкото трябва на държавата.Това коментира в сутрешния блок на Нова тв Красимир Дачев – бизнесмен и член на УС на БТПП.

  По думите му НЕК прави изкуствен дефицит. Той заяви, че монополистът е губещ, а това се случва или защото си глупав, или защото много крадеш.
  По думите на Дачев този, който назначва или уволнява енергинийя министър, може много да направи.

  Шефът на НЕК очевидно не може да се справи, каза Красимир Дачев.

  „Той  не може да се справи човекът. Може би такъв капацитет има, но фактът е факт., Не може в един ден да събереш повече от 3  млн. Липсват 400 мегавата. Един блок от тези ТЕЦ-ове, които той е спрял предварително. Защо – никой не може да каже и се налага спешно да пуска другите.  Той казва, че спешно събира парите от всички и ги дава в два-три. Не знам диспечерите на кого са казали да изключи и да включи, но този процес не е случаен, той се управлява” , обясни той.


  Линк

 • Bulnews.bg: Красимир Дачев: НЕК прави изкуствен дефицит


  Ролята на НЕК е да произвежда ток, колкото трябва на държавата.
  Това коментира в сутрешния блок на Нова тв Красимир Дачев - бизнесмен и член на УС на БТПП.
  По думите му НЕК прави изкуствен дефицит.
  Той заяви, че монополистът е губещ, а това се случва или защото си глупав, или защото много крадеш.
  По думите на Дачев този, който назначва или уволнява енергинийя министър, може много да направи.
  Шефът на НЕК очевидно не може да се справи, каза Красимир Дачев.
  „Той  не може да се справи човекът. Може би такъв капацитет има, но фактът е факт., Не може в един ден да събереш повече от 3  млн. Липсват 400 мегавата. Един блок от тези ТЕЦ-ове, които той е спрял предварително. Защо – никой не може да каже и се налага спешно да пуска другите.  Той казва, че спешно събира парите от всички и ги дава в два-три. Не знам диспечерите на кого са казали да изключи и да включи, но този процес не е случаен, той се управлява” , обясни той.


  Линк

 • Business.dir.bg: Красимир Дачев за скандала с тока: В света няма губещ монополист - или много крадат, или са много глупави

  Ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата, а не да пуска един път много, един път малко, защото прави изкуствен дефицит. Това каза бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев пред Нова тв. Преди дни работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по повод рекордно високите цени на тока.
   
  "Не казвам, че го правят наистина или от глупост, но ние сме феномени. В света няма такова животно, както нашия монополист, който е губещ. Кажете ми губещ монополист в света - то се губи от това, че или много крадеш, или си много глупав. /.../Когато НЕК е този, който казва кой кога да включи и кога да изключи. Когато знае, че атомната централа има годишен планов ремонт, когато знае, че ТЕЦ 2 има годишен планов ремонт - защо изключва ТЕЦ 1 и 3 и се налага ЕСО да се обаждат и да казват: "Няма ток"", добави той.
  Дачев уточни, че работодателите продължават да настояват за оставката на директора на НЕК Петър Илиев.
   
  "Той не може да се справи човекът. Може би такъв капацитет има, но фактът е факт., Не може в един ден да събереш повече от 3 млн. Липсват 400 мегавата. Един блок от тези ТЕЦ-ове, които той е спрял предварително. Защо - никой не може да каже и се налага спешно да пуска другите. Той казва, че спешно събира парите от всички и ги дава в два-три. Не знам диспечерите на кого са казали да изключи и да включи, но този процес не е случаен, той се управлява" , обясни той.
   
  "Тази работа ми прилича на Италианска стачка. Този термин възниква след Октомврийската революция, когато болшевиките идват на власт и още не са национализирали предприятията. Това става и на 9 септемри в България. Идват и казват на завод за пирони: "Тази година трябва да произведете 25 тона пирони". Капиталистът, тъй като ги мрази комунистите, произвежда 12 пирона по 2,5 тона. Това е формално изпълнение. Това се казва Италианска стачка. Да правиш формално нещо, което са те сложили там. Те стачкуват непрекъснато. Има такива чиновници в България, които стачкуват. Те са италиански стачници. Те имитират, че правят нещо. Този човек трябва да бъде незабележим. Никой не трябва да знае за него, защото всеки иска да си включи тока и да си плати тока", каза още бизнесменът.
   
  Той заяви, че "има хора, които искат да управляват пазара": "Съединете ни с европейските доставчици, за да може да си купува всеки и да продава всеки. Но те искат да управляват, има такива хора, които искат да управляват пазара, защото си мислят, че са по-силни от пазара, но няма такива. Не познавам такива, които са по-силни от пазара, когато е истински пазар".
   
  Най-много от промяната на цената на тока страдат производствата, които не могат да спрат, уточни той. "Предполагам, че от Министерството на енергетиката ще вземат мерки, не могат да оставят така въпроса", каза още Красимир Дачев.
   

  Линк

 • Blitz.bg: Красимир Дачев: НЕК прави изкуствен дефицит


  Той заяви, че монополистът е губещ, а това се случва или защото си глупав или защото много крадеш 
   
  Ролята на НЕК е да произвежда ток, колкото трябва на държавата. Това коментира в сутрешния блок на Нова тв Красимир Дачев - бизнесмен и член на УС на БТПП. По думите му НЕК прави изкуствен дефицит. Той заяви, че монополистът е губещ, а това се случва или защото си глупав или защото много крадеш. По думите на Дачев този, който назначава или уволнява енергийния министър, може много да направи. Шефът на НЕК очевидно не може да се справи, каза Красимир Дачев.
   

  Линк

 • 1den.bg: КРАСИМИР ДАЧЕВ: НЕК ПРАВИ ИЗКУСТВЕН ДЕФИЦИТ


  Ролята на НЕК е да произвежда ток, колкото трябва на държавата. Това коментира в сутрешния блок на Нова тв Красимир Дачев – бизнесмен и член на УС на БТПП.

  По думите му НЕК прави изкуствен дефицит. Той заяви, че монополистът е губещ, а това се случва или защото си глупав или защото мнофо крадеш.

  По думите на Дачев този, който назначава или уволнява енергийния министър, може много да направи. Шефът на НЕК очевидно не може да се справи, каза Красимир Дачев.


  Линк

 • Zanas.eu: Красимир Дачев: НЕК прави изкуствен дефицит


  Ролята на НЕК е да произвежда ток, колкото трябва на държавата. Това коментира в сутрешния блок на Нова тв Красимир Дачев – бизнесмен и член на УС на БТПП.

   

  По думите му НЕК прави изкуствен дефицит.

  Той заяви, че монополистът е губещ, а това се случва или защото си глупав или защото много крадеш.

  По думите на Дачев този, който назначава или уволнява енергийния министър, може много да направи.

  Шефът на НЕК очевидно не може да се справи, каза Красимир Дачев.

   


  Линк

 • 24novini.bg: Бизнесът: Оставка на шефа на НЕК! Ценита на тока се манипулират


  "Ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата, а не да пуска един път много, един път малко, защото прави изкуствен дефицит".
   
  Това заяви бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев пред NOVA по повод
   
  протестите на бизнеса срещу НЕК и искането на оставки на управителите на Националната електирческа компания.
  По думите му така се създава изкуствен дефицит и държавен монопол на цените на тока за бизнеса, като тези цени са двойни над цените на борсите в съседните държави.
   
  Припомняме, че преди дни работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по повод рекордно високите цени на тока за бизнеса у нас.
  „Не казвам, че го правят наистина или от глупост, но ние сме феномени.
   
  В света няма такова животно, както нашия монополист, който е губещ.
  Кажете ми губещ монополист в света – то се губи от това, че или много крадеш, или си много глупав... Когато НЕК е този, който казва кой кога да включи и кога да изключи. Когато знае, че атомната централа има годишен планов ремонт, когато знае, че ТЕЦ 2 има годишен планов ремонт - защо изключва ТЕЦ 1 и 3 и се налага ЕСО да се обаждат и да казват: „Няма ток”, добави Дачев.
   
  По думите му работодателите продължават да искат оставката на директора на НЕК Петър Илиев.
   
  Той намекна, че има приоритизиране на клиенти от страна на НЕК, на които предварително се казва кой кога ще продава евтин ток, за да си купят от него.
  „Те имитират, че правят нещо. Този човек трябва да бъде незабележим. Никой не трябва да знае за него, защото всеки иска да си включи тока и да си плати тока", каза още Дачев за шефа на НЕК.
   
  "Съединете ни с европейските доставчици, за да може да си купува всеки и да продава всеки. Но те искат да управляват, има такива хора, които искат да управляват пазара, защото си мислят, че са по-силни от пазара, но няма такива. Не познавам такива, които са по-силни от пазара, когато е истински пазар".

  Линк

 • News.bg: Красимир Дачев към НЕК: Няма губещ монополист


  Ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата, а не да пуска един път много, един път - малко, защото прави изкуствен дефицит. Това заяви пред Нова телевизия Красимир Дачев, член на Управителния съвет на БТПП и председател на борда на директорите на "Свилоза" АД и на "Група Технология на металите Ангел Балевски Холдинг".

  По думите му ние сме феномени. "В света няма такова животно, както нашиямонополист, който е губещ", каза Дачев.Той призова да му бъде даден пример с губещ монополист в света. То се губи от това, че или много крадеш, или си много глупав, каза Дачев.

  По думите му работодателите продължават да настояват за оставката на директора на НЕК Петър Илиев за несправяне.

  "Не може в един ден да събереш повече от 3 млн. липсват 400 мегавата. Един блок от тези ТЕЦ-ове, които той е спрял предварително. Защо - никой не може да каже и се налага спешно да пуска другите. Той казва, че спешно събира парите от всички и ги дава в два-три. Не знам диспечерите на кого са казали да изключи и да включи, но този процес не е случаен, той се управлява", каза представителят на БТПП.

  Дачев се надява от енергийното министерство да вземат мерки.

  Припомняме, на 9 май работодателите изпратиха отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова с искане за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата. По казуса е сезирана и прокуратурата.

  На следващия ден председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран. "При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", заяви шефът на АИКБ. Тази позиция споделят още БСК, БТПП и КРИБ. Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.

  От КЕВР съобщиха, че председателят Иван Иванов е поскал подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия от изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.

  В отговор на обвиненията от НЕК заявиха, че спазват закона.


  Линк

 • Economic.bg: Красимир Дачев: НЕК трябва да е незабележима, а пречи


  Според него енергийният министър Теменужка Петкова трябва да предприеме действия спрямо председателя на НЕК Христо Георгиев
   
  Националната електрическа компания (НЕК) трябва да е незабележима, да работи безпроблемно зад кулисите, а не да пречи на бизнеса и да влиза в полезрението на инвеститорите. Това заяви Красимир Дачев, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в ефира на „Нова телевизия“ по повод цените на тока, които НЕК определя и изказването на Васил Велев от АИКБ, че пазарът на ток за бизнеса има всички признаци на организирана престъпна група.
   
  „Няма нужда да подозирам има ли организирана престъпна група, те цифрите са красноречиви“, заяви Дачев и добави: „Ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото е нужен на държавата“.
   
  Бизнесменът припомни, че има дългогодишна статистика във всеки определен ден, във всеки един определен час колко ток е бил произвеждан и така може да се прави много точна прогноза колко електроенергия ще бъде генерирана на съответните дати през следващите години.
   
  „Ролята на НЕК е да произвежда толкова, колкото ни трябва, а не веднъж да пуска прекалено много, веднъж прекалено малко. България е един феномен. Никъде другаде по света няма такова нещо – нашият монополист е губещ. Кажете ми къде другаде по света има губещ монополист“, коментира още Дачев.
   
  Представителят на БТПП обясни, че е меко казано странно, когато е наясно, че атомната централа и ТЕЦ „Марица Изток 2“ са в годишен планов ремонт, НЕК да изключва ТЕЦ-овете „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“, след което принудително да събира 3 млн. лв. от потребителите.
   
  „Председателят и цялото ръководство на НЕК са като италиански стачници – само имитират, че правят нещо“, заяви Дачев и добави, че енергийният министър Теменужка Петкова трябва да предприеме действия спрямо председателя на Съвета на директорите на НЕК Христо Георгиев.
   
  Според бизнесмена е нужна повече предвидимост на действията на НЕК, а освен това отваряне на пазара, за да може да се купува ток и от Сърбия, Румъния и другите балкански страни.

  Линк

 • Vesti.bg: Красимир Дачев: В света няма такова животно като нашия монополист, който е губещ


  Според члена на Управителния съвет на БТПП НЕК създава дефицит като понякога пуска много ток, в следващия момент малко

   


  Линк

 • Chambersz.com: Красимир Дачев: В света няма такова животно като нашия монополист, който е губещ


  Ролята на НЕК е да произвежда  толкова ток, колкото трябва на държавата, а не да пуска един път много, един път малко, защото прави изкуствен дефицит.  Това каза бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев пред „Здравей, България” по NOVA. Преди дни работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по повод рекордно високите цени на тока.
  „Не казвам, че го правят наистина или от глупост, но ние сме феномени. В света няма такова животно, както нашия монополист, който е губещ. Кажете ми губещ монополист в света – то се губи от това, че или много крадеш, или си много глупав. /.../Когато НЕК е този, който казва кой кога да включи и кога да изключи. Когато знае, че атомната централа има годишен планов ремонт, когато знае, че ТЕЦ 2 има годишен планов ремонт -  защо изключва ТЕЦ 1 и 3 и се налага ЕСО да се обаждат и да казват: „Няма ток””, добави той.
  Дачев уточни, че работодателите продължават да настояват за оставката на директора на НЕК Петър Илиев.
  „Той не може да се справи човекът. Може би такъв капацитет има, но фактът е факт., Не може в един ден да събереш повече от 3 млн. Липсват 400 мегавата. Един блок от тези ТЕЦ-ове, които той е спрял предварително. Защо – никой не може да каже и се налага спешно да пуска другите.  Той казва, че спешно събира парите от всички и ги дава в два-три. Не знам диспечерите на кого са казали да изключи и да включи, но този процес не е случаен, той се управлява” , обясни той.
  „Тази работа ми прилича на Италианска стачка. Този термин възниква след Октомврийската революция, когато болшевиките идват на власт и още не са национализирали предприятията. Това става и на 9 септемри в България. Идват и казват на завод за пирони: ”Тази година трябва да произведете 25 тона пирони. Капиталистът, тъй като ги мрази комунистите, произвежда 12 пирона по 2,5 тона. Това е формално изпълнение. Това се казва Италианска стачка. Да правиш формално нещо, което са те сложили там. Те стачкуват непрекъснато. Има такива чиновници в България, които стачкуват. Те са италиански стачници. Те имитират, че правят нещо. Този човек трябва да бъде незабележим. Никой не трябва да знае за него, защото всеки иска да си включи тока и да си плати тока", каза още бизнесменът.
  Той заяви, че "има хора, които искат да управляват пазара": "Съединете ни с европейските доставчици, за да може да си купува всеки и да продава всеки. Но те искат да управляват, има такива хора, които искат да управляват пазара, защото си мислят, че са по-силни от пазара, но няма такива. Не познавам такива, които са по-силни от пазара, когато е истински пазар".
  Най-много от промяната на цената на тока страдат производствата, които не могат да спрат, уточни той. "Предполагам, че от Министерството на енергетиката ще вземат мерки, не могат да оставят така въпроса", каза още Красимир Дачев.

   


  Линк

Назад