Назад

Плюсове и минуси от евентуалното прекратяване на преговорите ЕС-Турция


 • Bloombergtv.bg: Плюсове и минуси от евентуалното прекратяване на преговорите ЕС-Турция


  Резултатите от евентуалното прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС може да се разглеждат в два аспекта. От една страна, може да има по-голям интерес от регистриране на фирми и прехвърляне на бизнеси от Турция към България. Но от друга страна, в дългосрочен план ние имаме полза от силен икономически съсед. Това коментира Цветан Симеонов, председател на УС на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

  "Българската търговско-промишлена палата винаги е стояла зад това намерение - Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се приеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС."

  Известно е, че Турция е един от най-големите инвеститори в България, напомни гостът. "Почти 1 млрд. eвро са вложени у нас за периода от 1996 г. насам. Турция е най-посещаваната туристически дестинация от българските туристи", уточни той.

  "Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС."

  Виждаме негативните ефекти от спада в стойността на турската лира, отбеляза Цветан Симеонов. През 2018 г. нашият износ за Турция спадна доста сериозно, докато вносът от там се увеличи, добави той.

  Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази икономическа криза, в която са изпаднали, обобщи гостът.


  Линк

 • Investor.bg: Какъв ще е ефектът, ако спрат преговорите за евроинтеграция на Турция?


  Според Цветан Симеонов трябва да има не само заплахи, но стимули за Анкара

  Европейският парламент препоръча в сряда прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз (ЕС) заради „лошите показатели на Турция по отношение спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата срещу корупцията, както и всесилната президентска система“.

  Според председателя на БТПП Цветан Симеонов при спиране на преговорите има два варианта: „Да, може да има по-голям интерес от регистриране на фирми и прехвърляне на бизнеси в България, но в дългосрочен план имаме полза от силен икономически съсед“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria. 

  "БТПП винаги е стояла зад това намерение Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се предприеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС. Турция граничи съвсем пряко с ЕС", каза той в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

  Известно е, че Турция е един от най-големите инвеститори в България, напомни гостът. "Почти 1 млрд. лв. има за периода от 1996 г. насам. Тя е най-големият туристически обект за българските туристи", уточни той.

  "Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС".

  Виждаме негативните ефекти от спада в стойността на турската лира, отбеляза Цветан Симеонов. Веднага нашият износ за Турция спадна доста сериозно, добави той.

  Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази криза, обобщи гостът.

   


  Линк

 • Dnes.bg: Спирането на разговорите за членство на Турция в ЕС, какво следва?


  Икономически силна Турция е важна за нас, смята експерт Спирането на преговорите за членство на Турция в ЕС може да доведе до масовото регистриране на фирми от съседката ни у нас, което не е добре в дългосрочен план, защото България се нуждае от силен икономически съсед, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Цветан Симеонов, председател на УС на Българска-търговско промишлена палата (БТПП). "Българската търговско-промишлена палата винаги е стояла зад това намерение Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се предприеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС. Турция граничи съвсем пряко с ЕС", смята Симеонов. Турция е един от най-големите инвеститори в България. Почти 1 млрд.лева са дошли от южната ни съседка за периода от 1996 г. до днес. Българските туристи предпочитат най-много Турция, регистрирани са над 1 млн. 200 хил.посещения. "Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС", сигурен е експертът. Цветан Симеонов смята, че се наблюдават негативните ефекти от спада в стойността на турската лира. Нашият износ за Турция е спаднал доста сериозно, добави той. Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази криза, обобщи гостът. 


  Линк

Назад