Назад

Информационна среща „Подкрепата на Столична община за инвестициите, предприемачеството, иновативните и стартиращи фирми в София“


 • Политика 22.02.2019 г., с. 24: 650 малки предприятия са подпомогнати от Общинския гаранционен фонд


  • Общо 650 са малките предприятия, подпомогнати със средства от Общинския гаранционен фонд. Това каза управителят на ОГФ Николай Ценков по време на среща с Българската търговско-промишлена палата, посветена на инвестициите в иновативните предприятия. Общо 120 млн. са усвоените средства. ОГФ е основният финансов инструмент, който работи в подкрепа на малките и средните фирми. Той има както обезпечителна, така и компесаторна функция. Чрез него могат да се гарантират 50% от сумата, но за това има едно важно условие - въпросната фирма трябва да има регистрация в София или дейността й да се развива в столицата.


  Линк

 • News.bg: БТПП помага на малките предприятия със съвети за инвестиции


  Българската търговско-промишлена камара се стреми към подобряване на диалога между бизнеса и финансовите институции чрез платформи и съвети за инвестиции, които да подпомагат малките и средни предприятия. 
  С тези думи зам.-председателят на БТПП Георги Стоев откри конференция, посветена на нова инициатива на Общинския гаранционен фонд, който съвместно с Програма "Европа" насърчава младите и стартиращи иновативни предприемачи. На конференцията присъства и председателят на съвета за инвестиции към БТПП Владимир Томов.

  На форума в БТПП беше представен иновативния проект Акселератор Стартъп София. Той обединява усилията на Общинския гаранционен фонд, агенцията, както и на Програма Европа.

  Председателят на постоянната комисия по европейски програми, проекти и международно сътрудничество в Столичния общински съвет Ирина Йорданова обясни, че подкрепата на младите предприемачи не би била така полезна без сътрудничеството на бизнеса със Столична община.

  "Подлагаме на обсъждане проекта за бюджет на Столична община първо на вниманието на бизнеса", допълни тя. Затова по думите й се провеждат срещи с работодателските организации.

  Още на един първоначален етап може да се чуе мнението на бизнеса, за да се съобразят становищата и вижданията за това как София може да поддържа колкото се може по-добра бизнес среда.

  Общинският гаранционен фонд е основният финансов инструмент в подкрепа на малките и средни предприятия и Столичната общинска агенция за приватизации и инвестиции е посредник с по-големия бизнес, изтъкна Йорданова. Тя подчерта, че и двете институции са станали пълноправни членове на Съвета за инвестиции към БТПП.

  Николай Ценков от Национална компания Индустриални зони обясни, че над 120 млн. лева кредити от Общинския гаранционен фонд са усвоени, като са подпомогнати 650 малки предприятия. По думите му в страната малките и средни предприятия формират 98% от бизнеса.

  Освен обезпечителна, Гаранционният фонд има и компенсаторна функция, но това е неблагоприятен вариант за двете страни, уточни той. С фонда могат да бъдат гарантирани 50% от сумата, като условията са фирмата да има регистрация в София или дейността на предприятието да е базирана в столицата.

  Целта на новия инструмент Акселератор Стартъп София е да работи с предприемач или стартираща фирма за период от 3 до 5 месеца и да ги подготви за представяне през следващ етап за финансиране от банки и стратегически инвеститори.


  Линк

 • Монитор, 19.02.2019, стр. 9: 650 малки фирми подпомогнати от Общинския гаранционен фонд


  650 са малките предприятия, подпомогнати със средства от Общинския гаранционен фонд (ОГФ). Това съобщи управителят на фонда Николай Ценков по време на среща с Българската търговско-промишлена палата (БТПП), посветена на инвестициите в иновативните предприятия. Общо 120 млн. лева са усвоените средства.
  ОГФ е основният финансов инструмент, който работи в подкрепа на малките и средните фирми. Той има както обезпечителна, така и компесаторна функция. Чрез него могат да се гарантират 50% от сумата, но за това има едно важно условие - въпросната фирма трябва да има регистрация в София или дейността й да се развива в столицата. По думите на Ценков компесаторната функция е неблагоприятен вариант върху и двете страни. „98% от родния бизнес принадлежи на малките и средните предприятия", коментира още шефът на ОГФ.
  На събитието бе представена и още една възможност, а именно проектът „Акселератор Стартъп София", като той обединява усилията на ОГФ, както и на Програма „Европа". Идеята е да се работи с предприемач или стартиращата фирма в период между 3-5 месеца, а целта е да подготви дадения бенефициент за следващия етап за финансиране от банки и инвеститори.
  На събитието присъства и председателят на Съвета за управление на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП) Ирина Йорданова, която коментира, че подкрепата на младите предприемачи не би била така полезна без сътрудничеството на бизнеса със Столична община.
  „Подлагаме на обсъждане проекта за бюджет на Столична община първо на вниманието на бизнеса", даде пример Йорданова.


  Линк

 • Monitor.bg: 650 малки предприятия са подпомогнати от Общинския гаранционен фонд


  650 са малките предприятия, подпомогнати със средства от Общинския гаранционен фонд (ОГФ). Това каза управителят на ОГФ Николай Ценков по време на среща с Българската търговско-промишлена палата (БТПП), посветена на инвестициите в иновативните предприятия. Общо 120 млн. са усвоените средства.
   
  ОГФ е основният финансов инструмент, който работи в подкрепа на малките и средните фирми. Той има както обезпечителна, така и компесаторна функция. Чрез него могат да се гарантират 50% от сумата, но за това
   
  има едно важно условие – въпросната фирма трябва да има регистрация в София или дейността й да се развива в столицата.
   
  По думите на Ценков компесаторната функция е неблагоприятен вариант върху и двете страни. „98% от родния бизнес принадлежи на малките и средните предприятия“, коментира още шефът на ОГФ.
   
  На събитието бе представена и още една възможност, а именно проектът „Акселератор Стартъп София“ като той обединява усилията на ОГФ, както и на Програма „Европа“.
   
  Идеята е да се работи с предприемач или стартиращата фирма в период между 3-5 месеца,
   
  а целта е да подготви дадения бенифициент за следващия етап за финансиране от банки и инвеститори.
   
  На събитието присъства и председателят на Съвета за управление на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП) Ирина Йорданова, която коментира, че подкрепата на младите предприемачи не би била така полезна без сътрудничеството на бизнеса със Столична община. „Подлагаме на обсъждане проекта за бюджет на Столична община първо на вниманието на бизнеса“, даде пример Йорданова.

  Линк

 • Sofia-news.bg: Информационна среща „Подкрепата на Столична община за инвестициите, предприемачеството, иновативните и стартиращи фирми в София“


  Поради големия интерес на столичния бизнес към инструменти за финансиране и растеж и към пилотното издание на Програмата „Акселератор Стартъп София“ Общинският гаранционен фонд за МСП и Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) заедно със Съвета по инвестиции към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) организират отворена информационна среща на тема: „Подкрепата на Столична община за инвестициите, предприемачеството, иновативните и стартиращи фирми в София“.

  Срещата е насочена към столични стартиращи компании и малки и средни предприятия и цели предоставяне на информация за дейностите, с които Столичната община може да подпомага предприемачите, които искат да развиват бизнес в София.

  Ще бъде предоставена информация за следните инициативи и инструменти в помощ на бизнеса:

  „Акселератор Стартъп София“ – новата Програма на Столичната община за ускорен достъп до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи на територията на общината и подпомагането им чрез менторство и финансова, комуникационна и институционална подкрепа. Крайният срок за кандидатстване по Програмата е 28 февруари 2019 г. Пълната информация и възможност за кандидатстване – на сайта www.evropa-so.bg 

  • Инициативите и дейностите на СОАПИ в подкрепа на компаниите в София – за стартиране на бизнес и за разрастване на външни пазари
  • Инструментите на Общински гаранционен фонд за подпомагане достъпа до финансиране на МСП в София.

  Срещата ще се проведе на 18 февруари 2019 г. от 14,30 ч. в БТПП, зала А, ет. 1, София, ул. „Искър“ № 9.

  Участието в информационната среща е безплатно, но изисква предварителна регистрация, която можете да направите наhttps://www.bcci.bg/payment_bcci/index.php?act=semview&id=696&lang=bg


  Линк

 • Dnesplus.bg: БТПП помага на малките предприятия със съвети за инвестиции


  Българската търговско-промишлена камара се стреми към подобряване на диалога между бизнеса и финансовите институции чрез платформи и съвети за инвестиции, които да подпомагат малките и средни предприятия. 
  С тези думи зам.-председателят на БТПП Георги Стоев откри конференция, посветена на нова инициатива на Общинския гаранционен фонд, който съвместно с Програма "Европа" насърчава младите и стартиращи иновативни предприемачи. На конференцията присъства и председателят на съвета за инвестиции към БТПП Владимир Томов.

  На форума в БТПП беше представен иновативния проект Акселератор Стартъп София. Той обединява усилията на Общинския гаранционен фонд, агенцията, както и на Програма Европа.

  Председателят на постоянната комисия по европейски програми, проекти и международно сътрудничество в Столичния общински съвет Ирина Йорданова обясни, че подкрепата на младите предприемачи не би била така полезна без сътрудничеството на бизнеса със Столична община.

  "Подлагаме на обсъждане проекта за бюджет на Столична община първо на вниманието на бизнеса", допълни тя. Затова по думите й се провеждат срещи с работодателските организации.

  Още на един първоначален етап може да се чуе мнението на бизнеса, за да се съобразят становищата и вижданията за това как София може да поддържа колкото се може по-добра бизнес среда.

  Общинският гаранционен фонд е основният финансов инструмент в подкрепа на малките и средни предприятия и Столичната общинска агенция за приватизации и инвестиции е посредник с по-големия бизнес, изтъкна Йорданова. Тя подчерта, че и двете институции са станали пълноправни членове на Съвета за инвестиции към БТПП.

  Николай Ценков от Национална компания Индустриални зони обясни, че над 120 млн. лева кредити от Общинския гаранционен фонд са усвоени, като са подпомогнати 650 малки предприятия. По думите му в страната малките и средни предприятия формират 98% от бизнеса.

  Освен обезпечителна, Гаранционният фонд има и компенсаторна функция, но това е неблагоприятен вариант за двете страни, уточни той. С фонда могат да бъдат гарантирани 50% от сумата, като условията са фирмата да има регистрация в София или дейността на предприятието да е базирана в столицата.

  Целта на новия инструмент Акселератор Стартъп София е да работи с предприемач или стартираща фирма за период от 3 до 5 месеца и да ги подготви за представяне през следващ етап за финансиране от банки и стратегически инвеститори. /news.bg

   

  Линк

Назад