Назад

БТПП - домакин на среща с генералния секретар на Централната Европейска инициатива


 • Mypr.bg: БТПП - домакин на среща с генералния секретар на Централната Европейска инициатива


  Генералният секретар на Централната Европейска инициатива (ЦЕИ) Роберто Антонионе посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. Целта на срещата бе да се обсъдят идеи за по-интензивно сътрудничество в региона.

  Симеонов отбеляза, че БТПП работи от дълги години с Централната Европейска инициатива - най-старата регионална организация в Централна и Източна Европа*. Той подчерта, че сътрудничеството в региона e от голяма важност за България и за това един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС бе подготовка на страните от Западните Балкани за членство в Европейския съюз.

  Роберто Антонионе изрази готовността на организацията да подкрепя страните в региона да създават и развиват партньорства в ЮИЕ и по-специално на Балканите. Той изказа надежда, че сътрудничеството с институциите и бизнеса от България  ще възстанови интензитета си.

  Цветан Симеонов изрази интереса на БТПП да участва в програми и проекти на инициативата. Българското председателство на ЧИС през първата половина на 2019 г. е още един повод за разгръщане на съвместното сътрудничество в региона. Симеонов посочи, че взаимноизгодните инициативи в рамките на Асоциацията на Балканските търговски палати също продължават, като спомена и възможностите, които създава Инициативата „Трите морета" за по-задълбочени бизнес контакти, проекти и инвестиции. Той отправи покана към Роберто Антонионе за участие в следващата среща на Борда на Бизнес съвета на ЧИС през юни в София, по време на Седмото издание на Балканския международен фестивал на виното и храните, подкрепяно от БТПП.

  В срещата взеха участие и членове на Изпълнителния секретариат на ЦЕИ - Нина Коделя, Лидия Арсова, Паола Планчер и Елизабета Довиер. 

  Бяха обсъдени и други теми, свързани с двустранното и многостранно сътрудничество в региона, които са позитивни сигнали за динамично развитие и оптимистични тенденции.

  *Създадена през 1989 г., днес инициативата обхваща 17 държави, сред които страни-членки на ЕС, държави от Източното партньорство и от Западните Балкани.
  https://www.bcci.bg/news/15697


  Линк

Назад