Назад

Конференция на тема „Дигитализацията като следващ двигател на растежа на България и Централна и Източна Европа”


 • Monitor.bg: Шеф на Google: 30% ръст на БВП в България до 2025 г. от дигитализацията


  44 000 нашенци обучени за цифрови умения
  30% ръст може да достигне българската икономика до 2025 година, стига да се дигитализира. Това каза отговорният директор в Google за България, Гърция, Кипър и Малта Григорис Зарифополус по време на дискусия, цитирайки резултатите от доклад на консултантската компания McKinsey & Co.
   
  За дигитализираните икономики този ръст би означавал 200 млрд. евро нагоре за БВП, а
   
  за България около 8 млрд. евро.
   
   
  Обаче има какво още да се желае. Част от проблемите са дигиталните умения, както и липсата на достъп до Интернет за част от децата у нас.
   
  “Още през 2016 г. видяхме, че на голяма част от българското население му липсват такива умения, особено в малките и средни предприятия”, коментира Зарифополус. Затова от Google са започнали програмата Grow with Google - “Дигитален растеж” за повишаване на уменията за използване на цифровите технологии. От 2016 г. насам над 44 000 са били българските граждани, обучени по платформата като 25% от търсещите работа са регистрирали развитие в своя кариерен път. 70% от малките и средните бизнеси също са се разраснали благодарение на обученията.
   
  През 2017 г. програмата предложи семинари из цялата страна, а през 2018 г., с помощта на министерството на икономиката, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и SoftUni, бяха проведени
   
   
  допълнителни лекции с 12 дигитални консултанти,
   
   
  които са посетили общо 35 града у нас. В резултат над 80% от бизнес шефовете започнали да виждат интернет пространството като възможност за растеж, а 75% решили да инвестират онлайн. “Една трета от работодателите решиха, че ще наемат повече хора, а това е добре”, допълни Зарифополус.
   
  Google вече е започнал програма за предотвратяване на късен старт на дигитализация за децата. С тази цел са обучили над 1000 учители, които да представят учебния материал по по-интересен и иновативен начин. “В България имате таланта и ресурсите, за по-добро бъдеще”, смята директорът от Google и добави, че у нас в програмата вече са обхванати 30 000 деца. Зафиропулос допълни, че когато едно дете научи нещо то става по-уверено в живота.
   
  Според вицеприемиера Томислав Дончев
   
  Сегашният икономически модел е изчерпан
   
  "Сегашният икономически модел на страната ни се е изчерпал", каза зам.-премиерът Томислав Дончев. По думите му, всички участници на пазара, от сладкарниците до големите фабрики, трябва да се постараят да увеличат конкурентоспособността си. Това ще стане чрез дигитализация, с която производството ще е по-добре организирано, а складовата наличност по-добре контролирана. Развитие в дигиталните умения също е необходимо.
   
  “Има големи предизвикателства, за които не са готови нито гражданите, нито политиците”, смята Дончев. Според него страната ни има големи шансове стига частният и публичният сектор да се синхронизират.

  Линк

 • Blitz.bg: Шеф в Google предрече какво ще е финансовото бъдеще на България


  30% ръст може да достигне българската икономика до 2025 година, стига да се дигитализира. Това каза отговорният директор в Google за България, Гърция, Македония и Малта Григорис Зарифополус по време на дискусия. За дигитализираните икономики този ръст би означавал 200 млрд. евро нагоре за БВП, а за България около 8 млрд. евро. Обаче има какво още да се желае. Част от проблемите са дигиталните умения, както и липсата на достъп до интернет за някои деца. “Още през 2016 г. видяхме, че на голяма част от българското население му липсват такива умения, особено в малките и средните предприятия”, коментира Зарифополус. цитиран от в. Монитор.  Затова от Гугъл са стартирали програмата “Grow with Google” - “Дигитален растеж” за повишаване на дигиталните умения у нас. От 2016 г. насам над 44 000 са били българите, които са се обучили по платформата като 25% от търсещите работа са регистрирали развитие в своя кариерен път. 70% от малките и средните бизнеси също са се разраснали благодарение на обученията. През 2017 г. програмата предложи семинари из цялата страна, а през 2018 г., с помощта на Министерството на икономиката, Българската търговско-промишлена палата и SoftUni, бяха проведени допълнителни лекции с 12 дигитални консултанти, които са посетили общо 35 града у нас. В резултат на това над 80% от бизнес шефовете започнали да виждат интернет пространството като възможност за растеж, а 75% решили да инвестират онлайн. “1/3 от работодателите решиха, че ще наемат повече хора, а това е добре”, допълни Зарифополус. В момента Гугъл планира нова програма за предотвратяване на късен старт на дигитализация за децата. С тази цел са обучили над 1000 учители, които да представят учебния материал по по-интересен и иновативен начин. “В България имате таланта и ресурсите, за по-добро бъдеще”, завърши директорът от Google.

  Линк

 • Монитор, 23.01.2019, стр. 9: Шеф на Google: 30% ръст на БВП в България до 2025 г. от дигитализация


  Трима от четирима предприемачи решили да инвестират онлайн 

  30% ръст може да достигне българската икономика до 2025 година, стига да се дигитализира. Това каза отговорният директор в Google за България, Гърция, Кипър и Малта Григорис Зарисрополус по време на дискусия в София, като цитира резултати от проучване на консултантите от McKinsey&Company.

  За дигитализираните икономики този ръст би означавал 200 млрд. евро нагоре за БВП, а за България около 8 млрд. евро
  Обаче има какво още да се желае. Част от проблемите са дигиталните умения, както и липсата на достъп до интернет за част от децата у нас.
  „Още през 2016 г. видяхме, че на голяма част от българското население му липсват такива умения, особено в малките и средни предприятия", коментира Зарифополус. Затова от Google са започнали програмата Grow with Google , Дигитален растеж" за повишаване на уменията за използване на цифровите технологии. Ог 2016 г. насам над 44 000 са били българските граждани, обучени по платформата, като 25% от търсещите работа са регистрирали развитие в своя кариерен път. 70% от малките и средните бизнеси също са се разраснали благодарение на обученията.
  През 2017 г. програмата предложи семинари из цялата страна, а през 2018 г., с помощта на министерството на икономиката, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и SoftUni, бяха проведени допълнителни лекции с 12 дигитални консултанти, които са посетили общо 35 града у нас. В резултат над 80% от бизнес шефовете започнали да виждат интернет пространството като възможност за растеж, а 75% решили да инвестират онлайн. „Една трета от работодателите решиха, че ще наемат повече хора, а това е добре", допълни Зарисрополус.
  Google вече е започнал програма за предотвратяване на късен старт на дигитализация за децата. С тази цел са обучили над 1000 учители, които да представят учебния материал по по-интересен и иновативен начин. „В България имате таланта и ресурсите за по-добро бъдеще", смята директорът от Google и добави, че у нас в програмата вече са обхванати 30 000 деца. Зафиропулос допълни, че когато едно дете научи нещо, то става по-уверено в живота.
  ***
  Вицепремиерът Дончев: Сегашният икономически модел е изчерпан
  „Сегашният икономически модел на страната ни се е изчерпал", каза зам.-премиерът Томислав Дончев. По думите му всички участници на пазара, от сладкарниците до големите фабрики, трябва да се постараят да увеличат конкурентоспособността си. Това ще стане чрез дигитализация, с която производството ще е по-добре организирано, а складовата наличност по-добре контролирана. Развитие в дигиталните умения също е необходимо.
  „Има големи предизвикателства, за които не са готови нито гражданите, нито политиците", смята Дончев. Според него страната ни има големи шансове, стига частният и публичният сектор да се синхронизират.


  Линк

Назад