Назад

БНТ - Работодателите очакват спад в заетостта през 2016 г.


 • Работодателите очакват спад в заетостта през 2016 г.
  Спад в заетостта през 2016-та година, очакват работодателите. Проучването е на Българската търговско-промишлена палата. Според него обаче въпреки не особено положителните прогнози за пазара на труда, близо половината от фирмите у нас очакват бизнес климата да се подобри, а повече от една трета от тях залагат и по-големи инвестиции във фирмите им. Това се потвърждава и в изследване на една от големите фирми за подбор на персонал. Още по темата от репортера Илина Бисерова.
   
  Антоанета Антонова е собственик на шивашки цех в Русе. Във фирмата й работят 70 души. И макар шивашката индустрия в града да се развива добре, засега Антоанета не е сигурна дали през 2016-та ще има възможност да увеличи броя на служителите си. По-големият проблем обаче е липсата на квалификация сред безработните.
   
   
  Антоанета Антонова, собственик на шивашка фирма: За всеки човек се борим и го увещаваме да дойде и да работи. Имаме спечелени стажантски програми, по които от 4 човека, аз, за 3 месеца намерих един с много увещания и много загуба на време. 
  Друг не малък проблем пред бизнеса догодина са и по-големите разходи за заплати и осигуровки. Една трета от фирмите смятат, че вдигането на минималните осигурителни прагове със 7,5% догодина ще окаже натиск върху бизнеса им.
   
   
  Цветан Симеонов, председател на БТПП: Заетостта също е с негативни очаквания, то е съвсем естествено с необоснованото вдигане без оценка на въздействието на минималната работната заплата, и разпространяването на високите стойности на минималните осигурителни прагове. Процентът на тези, които ще освобождават хора се увеличават тази година, респективно намаляват тези, които ще наемат.
  Застой на пазара на труда отчитат и от една от големите компании за подбор на персонал у нас. 85% от фирмите изобщо не смятат да увеличават персонала си. Останалите все пак планират да търсят хора в секторите строителство, хотелиерство, недвижими имоти и бизнес услуги.
   
   
  Надя Василева, директор на фирма за подбор на персонал: Очакванията им са без промяна в сравнение с предишното тримесечие и съответно както са и абсолютно същите каквито са били и за първото тримесечие на тази година. Интересното е, че сектор производство с един много добър резултат за това тримесечие, което е страхотно и се надяваме да има повече раздвижване в този сектор.
  Обичайно в по-големите градове ще има раздвижване на фона на останалата част от страната. В сравнение с миналата година очакването на бизнеса в Русе е заетостта да нарасне с 6 процента, в Бургас и Варна съответно ръстът е с 3 и с 2 процента. Интересното е, че спрямо миналата година в София прогнозната заетост бележи спад с 4 процента.

  Линк

Назад