Назад

БНР Хоризонт - Къщата на Иван Грозев в Карлово става музей


 • Къщата на Иван Грозев в Карлово става музей


  Къщата на видния общественик и индустриалец Иван Грозев в Карлово ще се превърне в музей. 
  Българската търговско-промишлена палата започна кампания за възстановяването на сградата, която и в момента е паметник на културата. Инициативата е част от събитията, с които Палатата отбелязва 120-ата си годишнина. 
  Иван Грозев е възрожденски предприемач и общественик, роден в Карлово през 1847 година в семейството на местен търговец. В предосвобожденска България е собственик на вълнено-текстилна фабрика, а след Освобождението се занимава и със строителство и минно дело, отбелязва директорът на карловския музей Мария Деянова:
  Той е сътрудничил на Васил Левски в неговата революционна дейност в Карлово и го причисляват към Карловския революционен комитет, основан от Апостола. При всички случаи те са се познавали с него още с участието им във Втората българска легия.
  След Освобождението Иван Грозев се премества в Пловдив, а впоследствие се установява в София. Именно в София Грозев става първият председател на Софийската търговско-индустриална камара, чийто наследник днес е Българската търговско-промишлена палата. Така Палатата подхваща кампанията за възстановяване на къщата, спомен за сградата пазят само някои от най-възрастните карловци.
   
  Всеки дарител може да остави името си в списъка на родолюбците, който ще се съхранява в музея, напомнящ за приноса и дейността на Иван Грозев.
   
  На сайта на кампанията можете да направите дарение по банков път, чрез Paypal, Easy pay и ePay:
   

   


  Линк

Назад