Назад

NOVA TV - Бизнесът се оплаква от липсата на квалифицирани кадри


 • Бизнесът се оплаква от липсата на квалифицирани кадри


  Фирмите се оплакват и от честите промени в законодателството
   
  Марина Цекова
  02/04/2015 20:21 ч., oбновена в 20:49
   
  Липсата на квалифицирани кадри е най-сериозният проблем пред българския бизнес. Това сочат резултатите от проучване на Българската търговско-промишлена палата. Следват нелоялната конкуренция и забавените плащания от клиенти.   
   
  Според резултатите от проучването една от най-често срещаните трудности за бизнеса са честите промени в законодателството. Освен това много от фирмите се оплакват и от лошото обслужване на администрацията, както и прекалено трудния достъп до външно финансиране. И все пак, въпреки неуредиците, фирмите имат ясни планове за догодина.
   
  Повечето фирми възнамеряват също да намалят разходите си, както и да предложат нови продукти. „Фирмите вече определено се насочват към това да стават все повече сами господари на съдбата си, насочвайки се към обучение на персонал, обръщайки се към нови пазари и внедряване на нови машини”, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. И все пак проблемите остават. Най-ниска оценка фирмите са дали на съдебната ни система, здравеопазването и образованието.  
   
  Според работодателски организации недоволство сред бизнеса ще предизвика намерението на властта да увеличава осигуровките през следващите 12 години.  „Има още време да търсим консенсус, но всеки трябва да направи някаква отстъпка”, заяви социалният министър Ивайло Калфин. 
   
  Повече от половината работодатели са недоволни и от икономическата стабилност в страната, от транспортната инфраструктура и административните режими. И все пак – в проучването са поставили и една доста положителна оценка - за ниските данъци у нас.
   

  Линк

Назад