Назад

БНТ - Първи по рода си българо-индийски бизнес форум


 • Първи по рода си българо-индийски бизнес форум


  Индия се превръща все повече в бизнес, а не в туристическа дестинация. Първи по рода си българо-индийски бизнес форум с високопоставени емисари официално Делхи потвърди интереса и на двете страни към модернизиране на традиционните ни контакти. България влезе в страните, привлечени към програмата Пътуващо шоу “Произвеждайте в Индия”.
   
  БНТ: Вие сте дипломат от кариерата, макар че сте доктор по техническите науки от университета в свещеното Варанаси – затова ли София стана спирка по пътя, макар и само за ден, в амбициозния ви проект на пътуващото шоу “Произвеждай в Индия”?
   
  Н. пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия: Не, не! Защото вярваме, че има много бизнес възможности в България. И затова делегацията идва, за да поощри и да доразвие в днешните реалности двустранните ни икономически и бизнес контакти.
   
  Реални възможности индийският посланик вижда в IT сектора, хардуера и софтуера, бизнес мениджмънта, енергетиката, хранителната промишленост, фармацевтиката…
   
  Шубхра Сингх, зам.-министър, Министерство на търговията и индустрията: Виждам много бизнес възможности за България. Заради технологичната ви сила, производството в областта на отбраната и айти уменията имате огромен потенциал за сътрудничество с Индия.
   
  Пътуващото шоу “Произвеждайте в Индия” е дръзка програма на новия индийски министър-председател Нарендра Моди, който като главен министър два мандата на щата Гуджарат стана известен с прагматизма си и с острия си бизнес нюх. След десетилетия на отваряне на Индия към света, сега този милиард и 200-милионен пазар като че ли мигновено свали бариерите си. В някои сектори лицензионният режим е свален или 95%, или напълно, като например в айти бизнеса. Индия се превръща в мека за чужди компании и инвестиции.
   
  Динеш Тампи, вицепрезидент “ТАТА” консултантски услуги: Ако някой има желание да се развива и да направи добра печалба в световен мащаб, може да започне в Идния и да изнася навсякъде, където иска да продава продукта си.
   
  В края на март Индия отново е на дневен ред в София – евроексперти и Българската търговско-промишлена палата ще se обсъжда как да се прави бизнес с Индия и Китай съгласно европейските норми.
   
  Цветан Симеонов, председател на БТПП: Шансовете винаги са били големи на българските фирми, защото България е добре приета страна в Индия. Сега е моментът да се използват още по-активно тези шансове, заради това, че Индия е страна с добри темпове на развитие.
   
  Сигурно няма да е лесно. Идния днес е твърде ухажван пазар – една от четирите най-бързи икономики в света, на път да стане поредната глобални икономическа сила, вече надминава Китай с близо 8-те си процента икономически растеж и обръща Запада на Изток. Дали ще открием нишите в конкуренцията с първите в света?
   

  Линк

Назад