Назад

КАПИТАЛ - "Девня цимент" стана инвеститор на 2014 г.


 • "Девня цимент" стана инвеститор на 2014 г.


  Въпреки че инвестициите през последните години в България не са много, през 2014 г. няколко компании са направили значими разширения на своите мощности или вложения в нови активи. Това стана ясно на деветите годишни награди на Българската агенция за инвестиции (БАИ) в сряда. Голямата награда "Инвеститор на годината" получи "Девня цимент".
   
  Наградите се връчват на компании за направени устойчиви инвестиции, разкрити нови работни места и внедряване на високи технологии. Тази година при оценяването се отчита и дали фирмите са инвестирали в мерки за опазване на околната среда. Получените предложения за награждаване са били над 80 и са изпратени в агенцията за инвестиции от министерства, общини и областни администрации.
   
  Отличените инвеститори
   
  Циментовият завод "Девня цимент" е инвеститорът на 2014 г. Компанията получи наградата заради реконструкция и модернизация на инсталацията за производство на клинкер и цимент в завода. Инвестицията е на стойност 114 млн. лв. за годината, а общо е 325 млн. лв. Според компанията проектът ще допринесе за устойчивото развитие на местно и национално ниво, тъй като новата инсталация ще има възможност да използва алтернативни горива, включително модифицирани такива (Refuse Derived Fuel), и биомаса. В дружеството работят над 3000 служители.
   
  В категория "Инвестиция на зелено" статуетката взе германската "Behr-Hella Thermocontrol GmbH" за изграждането на ново предприятие за автомобилни части в Божурище. Компанията инвеститор е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Размерът на инвестираните средства по данни на агенцията е 15.3 млн. евро.
   
  "Язаки България" получи награда за "Инвестиция в човешки капитал" - вложението надхвърля 3 млн. лв., а компанията има 3737 служители. През миналата година "Язаки" изгради нова производствена сграда в гр. Сливен, където се произвеждат кабелни инсталации. Сумата, която инвестира в закупуването и реконструкцията на сградата в Сливен, е в размер на около 6 млн. лв.
   
  Отличието за "Инвестиция в разширяване на бизнес" спечели "Лукойл Нефтохим Бургас". Най-голямата компания в България по приходи (7.64 млрд. лв. за 2013 г.) скоро ще приключи най-крупния инвестиционен проект в страната. Първият минизавод от големия инвестиционен план за 1.5 млрд. долара на "Лукойл Нефтохим Бургас" вече заработи. Предприятието е за преработка на сяра. "Лукойл" получава награда за строителството на комплекса за преработка на тежки отпадъци, в който по данни на БАИ ще бъдат вложени 1.5 млрд. лв.
   
  Очаквано в категорията "Инвестиция в сливане и придобиване" наградата получи "Тelerik". След придобиването си от Progress Software Corporation компанията вече се нарича "Telerik: a Progress company". Българската  софтуерна фирма беше купена от базирания в Масачузетс разработчик за 262.5 млн. долара. Цената е най-висока не само за независима, създадена в България компания, но и изобщо за софтуерен разработчик в Централна и Източна Европа. Към момента в нея работят близо 750 служители, като над 530 от тях са базирани в София. Офисът на компанията в България е един от основните развойни центрове за Progress и е най-големият в глобален мащаб.
   
  "Аурубис България" получи плакет за "Инвестиция в опазване на околната среда". Наградата е за програмата на предприятието за увеличаване на производителността и опазване на околната среда. Проектът е за увеличаване на местата, от които се вентилира сградата на металургичното производство, и за насочване на източниците на прахови емисии към нова газоочистваща система. През миналата година "Аурубис" откри и третата си пречиствателна станция за дъждовни води, паднали на територията на производството край Пирдоп. Общата инвестиция на компанията за 2014 г. е 44 млн. евро според БАИ.
   
  Най-големият частен инвеститор в здравеопазване "Булфарма" получи плакет за "Инвестиция в завладяване на пазарен дял". Общият размер на инвестицията на компанията възлиза на 58 млн. лв. Изградени са два нови корпуса в МБАЛ "Здраве" на стойност 32 млн. лв. и един нов корпус на МБАЛ "Софиямед" на стойност  5 млн. лв. Компанията е вложила още 7 млн. лв. в медицинска апаратура в УМБАЛ "Софиямед" и МБАЛ "Пълмед".
   
  Освен в здравеопазване "Булфарма" е инвестирала и 2 млн. лв. в "Тройлебусен транспорт" за строителство на "Автогара Пазарджик", 2 млн. лв. в "Хебърбус" за закупуване на нови автобуси, 1.5 млн. лв. за технологична модернизация на "Заводски строежи - ПС" в Пазарджик и 5 млн. лв. други технологични инвестиции в различни сектори.
   
  "Теклас България" получи награда за "Инвестиция в иновативен бизнес". Турската компания произвежда каучукови и пластмасови тръби за охладителните и отоплителните системи на автомобилите. През 2012 г. фирмата откри втория си завод в Кърджали, който вече работи на пълни обороти и по тази причина в средата на 2014 г. беше изградено трето производствено предприятие с обща разгъната площ от 18 000 кв.м. Компанията получи награда в категорията заради иновативния производствен процес чрез раздуване (обработка "blow moding") на инженерни пластмаси, машини и съоръжения. Инвестицията е в размер на 7 млн. лв.
   
  За най-успешен стартъп  беше обявен C&C Textiles, собственост на турския текстилен гигант "Еуротекст текстил". Компанията е закупила бившите халета на завод "Млада гвардия" в Хасково, където паралелно върви ремонт и доставка на машини за текстилното производство. Намеренията на инвеститорите са до края на 2015 г. да бъдат наети не по-малко от 1000 души. Инвестицията възлиза на 2 млн. лв.
   
  Още награди
   
  Освен статуетки и плакети тази година БАИ връчи и няколко грамоти. "Нестле България" беше отличена за инициативата си "Алианс за младежта" и получи грамота за борба с младежката безработица. "АЛС България" получи приз за устойчиво развитие и осигуряване на заетост в община с висока безработица. Компанията изгради два завода в Мусачево и Ихтиман и вече има планове за трети. В Мусачево компанията произвежда кожа за седалки за пета и седма серия на BMW. От миналата година в Ихтиман се произвеждат 85% от тапицериите за седалки за всички автомобили Mini. Във фирмата работят 695 души. Българската търговско-промишлена палата получи грамота за отлично партньорство с БАИ. 
   

  Линк

Назад