Назад

News.bg - Арабските емирства готови за бизнес с наши фирми


 • Арабските емирства готови за бизнес с наши фирми


  02.02.2015, 13:57 (обновена 02.02.2015, 14:25)
  Веселина Станчева
  Коментари (1)
  gfd
  © .
  Цветан Симеонов
  България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) скрепиха бизнес отношенията си с меморандум за разбирателство по време на форум, организиран по инициатива на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
   
  Подписите си върху документа поставиха лично председателят на БТПП Цветан Симеонов и главният оперативен директор на RAK Investment Authority (RAKIA) Пробир Чакраборти. Идеята е чрез този двустранен акт да се придаде регулярен характер на съвместното сътрудничество.
   
  Отношенията между страната ни и ОАЕ датират още от 1971 г., но след 1975г. те стават по-обособени и системни. Симеонов увери, че срещите с представителите на бизнеса от Дубай и ОАЕ са епизодични. "Разчитаме, че вече с откриването на генералното консулство на България в Дубай ще се ускорят нещата по икономическото сътрудничество", каза председателят на БТПП за News.bg.
  Симеонов констатира големия икономически потенциал като цяло на пазара в региона на Обединените арабски емирства.
   
  Целта на днешния форум е българският бизнес да се запознае с консултанти от Държавния инвестиционен фонд RAKIA (Рас ал-Хайм Инвестмънт Ауторити) и да научи какви са възможностите за инвестиции в ОАЕ. Минералната вода и млечните продукти са сред българските стоки, които привличат интереса на арабските фирми.
   
  По данни на българското Министерство на икономиката през последните три години е налице значителен ръст на двустранния стокообмен и в частност на българския износ за ОАЕ. През 2013 г. той достига рекордните $ 400 млн., от които $ 345,8 млн. български износ.
   
  Българските компании, които имат потенциал да инвестират на световните пазари, могат да станат част от хилядите фирми, избрали именно RAKIA.
   
  Основан през 2005 г., днес RAKIA е дом на над 7000 компании. По време на срещата бе презентиран мултимедиен клип, представящ преимуществата на RAKIA, а именни ниски стартови оперативни бизнес разходи, стратегическа локация, улеснени условия за стопанска дейност и улесняване на бизнеса. Сред предимствата на този регион за инвеститорите е безмитната търговия с всички страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) и 100% освобождаване от данъци. Ниски разходи за живот и висок стандарт на живот е другата апетитна възможност, която предлага RAKIA. 
   
  Не по-маловажна е и добре изградената инфраструктура. Регионът се намира на 45 минути от Дубай и предлага лесен достъп до стратегически пазари. Освен това се намира в близост до 2 бързи магистрали, 3 морски пристанища ( Джебел Али 123 км, Хамрия 80 км и Сакр на 52 км).
   
  Регионът представя инвеститори със значителни възможности за растеж в сектори като автомобилостроенето, химията, строителни материали, обработка на храна.

  Линк

Назад