Назад

INVESTOR - 2015 година през погледа на бизнеса Вижте какви са очакванията на работодателите за икономиката на страната през новата година


 • 2015 година през погледа на бизнеса Вижте какви са очакванията на работодателите за икономиката на страната през новата година


  ...  Леко подобрение на бизнес средата у нас спрямо предходната година, което предполага възстановяване, макар и бавно, отчита анкетата на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). 

  Още по темата
  Eдна трета от българските фирми очакват подобрени резултати през 2015 г.
   
  Oколо една трета (36%) от фирмите очакват да подобрят резултатите от дейността си през 2015 г., 17% прогнозират спад, а почти половината (47%) смятат, че икономическото им развитие през 2015 г. ще остане на нивото от 2014 г. Показателят за бизнес климата у нас през 2015 г. се подобрява спрямо резултатите за 2014 г., но рискове са налице заради нестабилността и крехкото икономическо възстановяване, смята председателят на палатата Цветан Симеонов.
   
  Традиционно фирмите у нас са с по-добри очаквания за продажбите си в чужбина, спрямо приходите от нашия пазар. Близо половината от анкетираните смятат, че ще могат да постигнат по-висок износ догодина. Износът през 2015 г. се очаква да се увеличава, но с бавни темпове, заради геополитическото напрежение и несигурната глобална среда.
   
  Бизнесът не очаква значително увеличение на вътрешното търсене, като малко над половината фирми прогнозират, че приходите им през 2015 г. ще са същите като през 2014 г.
   
  При заетостта за втора поредна година се забелязва стабилизиране, като 64% от участвалите в проучването смятат, че ще запазят броя на служителите си. Намалява делът на фирмите, които прогнозират спад в заетостта (от 11% през 2014 г. на 9% през 2015 г.).Окуражаващите признаци за заетостта обаче са поставени в риск заради възможностите за натиск върху пазара на труда.
   
  Има известно подобрение и по отношение на инвестициите, макар че все още голяма част от фирмите (53%) се ориентират към запазване на нивото им през 2015 г. Намерения за повече инвестиции догодина заявяват 36%. За намаляване на инвестиции мислят около 11%, докато при миналогодишното изследване са били 16%.
   
  Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?
   
  Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

  Линк

Назад