Назад

БТПП работи за отваряне на нови възможности за финансиране на бизнеса





Международната инвестиционна банка, гр. Москва подписа многостранен меморандум за сътрудничество с търговско-промишлените палати от страните членки на банката - България, Куба, Унгария, Монголия, Румъния, Русия, Виетнам. От страна на България, председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в официалната церемония по подписването в Букурещ, Румъния и постави подпис под документа.

Подписването на Меморандума се състоя вчера, 27 юни, в рамките на 107-ма сесия на Борда на Международната инвестиционна банка в Букурещ и бизнес форум „Новите многостранни бизнес възможности в Румъния“. Събитието бе официално открито от Николай Косов, председател на Борда на Международната инвестиционна банка. По време на 107-та сесия беше подписано споразумение за сътрудничество с Българска банка за развитие, както и 4 споразумения за отпускане на кредити, 1 от които е с българска фирма в петролната индустрия.

Меморандумът има за цел да насърчи обмяната на информация за проекти между страните-членки на МИБ, насърчаване на инвестициите в приоритетни проекти, минимизиране на инвестиционните и търговски рискове, произтичащи от изпълнението на проектите. Информацията с потенциални проекти ще се публикува на електронния сайт на МИБ https://www.iib.int/en, а по-късно ще бъде създадена електронна платформа.

Доколкото България е акционер в тази банка, от гледна точка на БТПП е необходимо по-активно използване на нейните възможности. В тази връзка бе договорено през есента на т. г. да има специално представяне на услугите на МИБ, на което ще бъдат поканени членовете на БТПП.

Интересите на  България за сътрудничеството с МИБ са към финансиране на проекти в приоритетни за развитието на икономиката сектори, като се отчита факта, че банката се концентрира основно върху инвестиции на частния сектор в експортно-ориентираните отрасли, както и в такива с висока добавена стойност.

След официалната церемония по подписването, програмата на бизнес форума продължи с представянето на състоянието на икономиката и банковия сектор в Румъния, търговията и експортните възможности в региона на страните от МИБ, ролята на търговско-промишлените палати.

Подписването на меморандума е част от приноса на БТПП към цялостната програма на деловата част на посещението на Президента на Република България Румен Радев в Румъния, в периода 28-29 юни 2017. В тази връзка г-н Симеонов проведе работна среща и с посланика на България в Румъния Тодор Чуров, на която бяха обсъдени приоритетите в сътрудничеството с Румъния по повод офциалното посещение на президента Радев в Букурещ.

 


28.06.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад