Назад

Увеличени вноски само за реформирано здравеопазване

Как ще се отрази на бизнеса намерението да се вдигне здравната вноска с 2%?


Цветан Симеонов – председател на БТПП

Тази идея се въприема като мярка, която ще утежни положението на бизнеса в един нелек за него момент. Позицията на Българската търговско-промишлена палата отдавна е заявена и ние сме против това да се наливат пари в нереформирани сектори. Все още не сме видяли реални стъпки да се реформира нещо в системата. През 2008 ма година вече имаше едно увеличение на здравните вноски с 2 %, но никой не провери къде отиде увеличения ресурс. В този смисъл увеличаването на здравните вноски не го въ з приемаме като добър ход. Ще се радваме първо да видим реформите и тогава да се дадат повече средства, за да може бизнесът да знае, че парите които допълнително ще пожертва , които може да използва за много други неща за бизнеса, ще отидат на точното място. Очевидно ние не мислим само за интересите на работодателя, а и за интереса на здравно осигурените, които като брой не са много в момента заради увеличената безработица.

От доста време говорим с конкретни факти за реформата. При нас в палатата е председателството на GS 1 - водещата международна организация, която разработва и внедрява глобални стандарти и решения. Предложените решения за реформиране на здравния сектор, вече работят в Унгария и дори в Швейцария, където има високо ниво на здравното обслужване. За Швейцария нашите колеги неотдавна дадоха за пример една операционна зала с най-модерно оборудване, че издръжката й когато работи и когато не, разликата в издръжката е само 10 на сто. Това води до извода, че трябва да се концентрират операциите и екипите само в определени болници, за да може високото равнище да възвърне големите вложения и дори да се сменят екипи, а не да се разпиляват средства за много болнични заведения.

На следващо място трябва да напомним какво е качеството на обслужването – колко се чака и за това, че съгласно закона общопрактикуващите лекари, трябва поне веднъж в годината да си преглеждат пациентите. Така никой, който е здрав и на когото не се налага на живот и смърт да отиде при тях, не отива, защото обслужването е с чакане, с размотаване, с липса на бележки и прочее.

Да не говорим как стоят нещата в болниците – ние скоро бяхме на годишната среща на GS 1 и там бяха изнесени данни, за Швейцария при тяхното равнище на обслужването. Протичането на информацията по електроннен път и проследяването на един пациент от личния лекар до болничното заведение, показвала 15 процента грешки – не фатални, объркани хапчета или пропуски на персонала. При нас такава статистика не се води и можем да си представим, какъв ще бъде процентът на грешките. В този смисъл бизнесът ще предпочете да се направят някакви реформи и тогава да се увеличават вноските. Ако сега се дадат тези допълнителни средства, в нереформиран сектор, ще минат много месеци, дори и години, преди да видим същинската реформа в сектора.

В пазарната икономика най-сигурният стимул за извършване на реформа е – средствата да се обещаят и да се предоставят, тогава когато секторът се реформира. Така обещанията на намаляване тежестта върху бизнеса полека се отлагат – бяха 5 % ,станаха 2 % намаляване на пенсионната вноска , сега не е сигурно дали ще стане до края на годината, При това с лекота се поема курсът за допълнително натоварване на бизнеса и със здравните вноски.


09.03.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад