Набиране на средства за обновяването на храм “Покров Богородичен-Всех Скорбящих Радост” в София

Уважаеми Госпожи и Господа,

Предварително Ви благодарим, че отделяте от времето си за да споделим с Вас за голямата необходимост от обновление, която изпитва православния храм “Покров Богородичен-Всех Скорбящих Радост” в София.

Нашият храм е построен през 1922-26г от ярката възрожденска благотворителка Йорданка Филаретова. Старинният му иконостас е един от малкото оригинални позлатени иконостаси в България. Изработен е в Света Гора Атонска, в руския манастир “Св.Пантелеймон” със съдействието на граф Н.П. Игнатиев, а след 1917г. е откупен за 800 000 златни лева за нашия храм. Вече над 105 години не е реставриран.

От доста време сме загрижени за обновяването на тази светиня и се занимаваме с проучвателна работа и събиране на средства. За съжаление, набраните досега средства покриха едва малка част и все още предстои препозлатяването и реставрацията на по-голямата площ и икони на иконостаса.

Стените на храма са силно опушени и замърсени, настоящата мазилка на стените има нужда от укрепване и допълнително изграждане, а покритието от блажна боя, с която е покрит храма, дори до купола, трябва да се отстрани, като по този начин стените ще могат да се зографисат.

В случай, че се окаже непостижимо събирането на средствата за такъв ремонт, планираме само пребоядисване и вентилация, като едно компромисно и кратковременно решение.

Обръщаме се и към Вас, с голяма молба, ако желаете и Ви е възможно, да съдействате по някакъв начин за обновлението на един прекрасен храм на Света Богородица, Закрилница на болните и скърбящите и многоценния иконостас в него. Бихме били щастливи, ако с Ваша помощ, имаме възможност да продължим през 2005г.

Света Богородица да Ви се отблагодарява и ние Ви благодарим предварително.

С уважение,

Свещеноиконом Николай Танев
Предстоятел на храм “Покров Богородичен-Всех Скорбящих Радост”

Приложения:

За контакти:
Свещеноиконом Николай Танев
тел: 0888-615992
Петя Декова
тел:+359-889-504782;
тел/факс:+359-2-743262
e-mail: pir_y_filaretova@yahoo.com

Банкова сметка: БАНКА ДСК, Финансов център 6, РУ София Запад, банков код:30021062, сметка№: 1000115017, Църковно Настоятелство при храм “Покров Богородичен”, София

20.09.2005 г.

Back   HOME