ТЕМИТЕ В МЕДИИТЕ - 29.04.2012 г.

СЪДЪРЖАНИЕ

БТПП в медиите

Регионални ТПП/ТПК

Бизнес

Теми в развитие

Синдикати и Тристранен диалог

Пазар на труда


БТПП в медиите - (2 новини)

Заглавие: Трудът като песен или като мъка

Дата: 29.04.2012 11:11
Автор: Агенция "Фокус"
Медия: Информационна агенция "Фокус"

София. Трудът като песен или като мъка – по тази тема разговаряха събеседниците в предаването "Забранено за лъжата" на Нова българска телевизия.
Според проф. Андрей Пантев 1 май е празник, който в миналото е утвърждавал ръчния труд, не умствения. "Сега вече има една позитивна еволюция, когато се приема, че един учен, който се поти не по-малко от миньора, заслужава също да бъде наречен трудов човек. Но през 1986 г. се е приемало, че хората, които са на чука, не тежкия физически труд, са най-онеправдани, най-несправедливо неглижирани, най-жестоко подтискани и от тогава започва този ден, който е антипод на всички рентиери, мързеливци, реститути, които живеят без да си мръднат пръста, не само у нас. Има песен такава, че ние творим благата. Идеята е, че не един потомък на граф, който получава от имението си огромна, ежегодна рента е носител на прогреса, а онзи, който от чистене на тоалетна до добиване на стомана е по-значим от онзи лентяй. Писателят Никола Инджов смята, че 1 май би трябвало да бъде народен празник. "Смисълът на този празник беше изкривен по времето на социализма. Би ми се искало и сега това да не се повтаря.
Александър Загоров – конфедерален секретар на КТ "Подкрепа" коментира, че за 1 май всеки има някакви спомени, някакви вътрешни усещания. Близко е до идеята, че е и пролет, че има някаква възможност за по-добър живот, т.е. има и надеждата, която човек носи в себе си. Тя не умира никога. В" моите мисли на първо място е онази почит към хората, които са се борили и са загинали, те са се борили с риск за живота си. 300 хил. души са участвали в стачката някога в САЩ. Съществували са винаги причини за борба, винаги е имало причина за сблъсък и ако тогава е било борба за 8-часов работен труд, сега е за по-добри условия на труд. Винаги имаме очаквания да се случи нещо по-добро. От работодателите има много какво да се желае. Все още твърдя, че преклонение към хората, които са се борили, трябва да изпитваме и вътрешното усещане, че искаме да вървим напред, нагоре, да направим малко и саможертва от нас и да попитаме себе си – как може да стане светът около нас по-добър, като ние станем по-добри", коментира Загоров.
Според главния секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров, темата за труда е не по-малко важна и за работодателите. "Аз ще потвърдя нашият ангажимент и желание за осигуряване на безопасни условия на труд не само като принцип и като правна норма, а във всяко едно предприятие коректност в отношенията между работодателя и работника. Тази борба, която е съществувала преди десетилетия между двете страни, към настоящият момент ситуацията е друга. Работодателските организации възприемаме синдикатите, представителите на работниците и служители, държавата като партньори. Т.е. съществува един диалог и в рамките на него се договаряме. Не винаги имаме еднакви позиции, но това е нещо нормално и правилното действие", коментира Васил Тодоров.
Голяма част от нашите празници са изгубили своя същински смисъл – това мнение изрази историкът и общественик Петър Стоянович. "Ние празнуваме почивни дни, а не празници. 1 май е много класически пример, 8 март е подобен пример. Все по-малко има смисъл да се празнува 6 май – денят на войската, ние войска вече нямаме. Много по-смислено е да се празнува денят на св. Хуберт, денят на ловците и риболовците, защото 130 хил. ловци са значителна бройка. Денят на МВР също трябва да е на почит, защото има много заети хора в тази система. Това е съвременният прочит. От скоро най-тъжният християнски празник Разпети Петък вече е официален почивен ден с презумпцията, че човек се отдава на своя мистицизъм. Но основното, което наблюдавам, че се прави, е или се отцежда агнето на този ден, за да може да се напълни, или да се прекопае съответната култура, или да се изкоси, за да може от събота да започне едно ядене и да свърши до вторник. Така че тези неща трябва да се приемат с ирония и с известно съжаление", коментира Стоянович.

Заглавие: Задълбочаваме икономическото сътрудничество с Азербайджан

Дата: 28.04.2012 19:51
Медия: b-how.idg.bg

БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подписа споразумение за сътрудничество с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите (AZPROMO), представлявана от председателя Адил Мамадов. Подписването се състоя по време на бизнес среща между български и азерски фирми в Баку. Срещата е в рамките на посещението на министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Баку.

Основната цел на посещението е задълбочаване на икономическото сътрудничество между Баку и София. На България е обещано да е първата страна-членка на ЕС, която ще получи азербайджански газ по южното направление, част от трасето на Набуко – Турция, Гърция и Италия. Азерски газ може да потече най-рано през 2014 г. за което трябва да се ускори работата по тръбите, свързващи страната ни с Турция и Гърция. Председателят на БТПП смята, че енергийното сътрудничество ще тласне напред и стокообмена.

Въпреки че нараства, търговията ни с Азербайджан е твърде небалансирана, коментират от БТПП. Ето защо целта на това посещение е да се проработят информационните канали, за да могат азербайджански стоки да се появят на нашия пазар.

Износът на България за Азербайджан през последните години бележи възходяща тенденция, докато вносът е символичен, с изключение на 2006 г., когато еднократно е внесен нефт за 44 млн. долара. През 2011 г. двустранният стокообмен е нараснал спрямо 2010 г. с 13,2%, а българският износ за Азербайджан е показал ръст от 25,6% и възлиза на 33 млн. щ.д.


Регионални ТПП/ТПК - (5 новини)

Заглавие: 14-ти обществен антикорупционен форум във Враца

Дата: 28.04.2012 21:55
Медия: Planeta bg

ХІV-ти обществен антикорупционен форум: "Чрез ефективното взаимодействие на неправителствения сектор, централната, регионалната и местната власт, синдикати и бизнес – за ПРОактивно гражданско общество" се проведе днес във Враца. Форумът се организира от Областна администрация-Враца и Търговско-промишлена палата в града, в съответствие с Интегрираната стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност на правителството на Република България и в изпълнение на Програма за действие срещу корупцията' 2012 г. на Областния обществен съвет за превенция на корупцията-Област Враца.

Участваха представители на общините от Област Враца, неправителствени организации, КНСБ и КТ " Подкрепа" , представители на работодателите, членове на Областния съвет за превенция на корупцията, заместник областният управител на Област Ловеч, представители на Областна администрация-Видин, граждани и медии. Гост на форума беше Росен Кожухаров – юридически съветник на Президента на Република България.

В ...Заглавие: "Ротари Експо 2012" се провежда в Стара Загора

Дата: 28.04.2012 16:41
Медия: Радио Стара загора

Стара Загора, 28 април
Заместник кметът на Стара Загора Иванка Сотирова участва днес в откриването на "Ротари Експо 2012" в Стара Загора. Приветствия към участниците в първото по рода си изложение отправиха и Дистрикт гуверньорът на Ротари дистрикт 2482 България Анелия Дошева, президентът на Ротари клуб Стара Загора проф. Цанко Яблански, народният представител Иван Колев. Изложението се провежда днес и утре в Mall Galleria Стара Загора като форум на бизнеса на ротарианци от България с участието на Ротари клубове от Балканските страни. Градът ни е притегателно място за правене на бизнес и напълно заслужено бе обявен за "Бизнес град на България за 2011 г." и "Най-зелен град", посочи Иванка Сотирова. Народният представител Иван Колев обяви пред форума, че се работи активно върху идеята Стара Загора да бъде вратата на България към Китай, и че градът има всички възможности да се развие като динамичен логистичен център. Организаторите на "Ротари Експо 2012" - Ротари Интернешънъл България, Ротари Клуб Стара Загора, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Mall Galleria Стара Загора, изказаха амбицията си изложението да стане традиционно и да се провежда всяка година.Заглавие: В Стара Загора се провежда Ротари Експо 2012

Дата: 28.04.2012 13:22
Автор: DarikNews
Медия: Новини дир.бг

Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова участва днес в откриването на Ротари Експо 2012 г. в Стара Загора. Приветствия към участниците в първото по рода си изложение отправиха и Дистрикт гуверньорът на Ротари дистрикт 2482 България Анелия Дошева, президентът на Ротари клуб Стара Загора проф. Цанко Яблански, народният представител Иван Колев и др.
Изложението се провежда на 28 и 29 април в Mall Galleria Стара Загора, като форум на бизнеса на ротарианци от България, с участието на Ротари клубове от Балканските страни.
Благодаря ви, че избрахте Стара Загора за Ротари Експо 2012, посочи Иванка Сотирова. Градът ни е притегателно място за правене на бизнес и напълно заслужено бе обявен за "Бизнес град на България за 2011 г." и "Най-зелен град". Като организация "Ротари клуб" реализира годишно десетки полезни за обществото инициативи. С изложението днес, вие подкрепяте и сте полезни на бизнес средите в едно трудно време, каза още тя и пожела успех на всички.
Народният представител Иван Колев обяви пред форума, че се работи активно върху идеята Стара Загора да бъде вратата на България към Китай, и че градът има всички възможности да се развие като динамичен логистичен център.
Организаторите на Ротари Експо 2012 - Ротари Интернешънъл България, Ротари Клуб Стара Загора, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Mall Galleria Стара Загора, изказаха амбицията си изложението да стане традиционно и да се провежда всяка година.
 

Заглавие: БИЗНЕС ВИЗИТА НА ЯМБОЛСКА ДЕЛЕГАЦИЯ В ЛЮЛЕБУРГАЗ, ТУРЦИЯ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ

Дата: 28.04.2012 09:54
Медия: Радио 999

В периода 23-24 април 2012, делегация от 40 български търговци, индустриалци, предприемачи от различни браншове, представители на медии и неправителствени организации от град Ямбол и региона, осъществиха бизнес визита в Люлебургаз, Турция по Европейския Проект " ЕВРОМАРКЕТ- шанс за индустриалци и търговци", реализиран по програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция, в партньорство между Ямболска търговско промишлена палата и LIAD – сдружение на търговци и производители от гр. Люлебургаз - Турция.

В програмата на бизнес визитата бяха включени няколко събития и теми - семинарна част свързана с теми като Общия Европейски Пазар, законодателство за износ и внос на стоки в България и Турция, стандарти за качество и маркировка на стоките, баркодове.
Проектът " ЕВРОМАРКЕТ- шанс за индустриалци и търговци" е в своята напреднала фаза на изпълнение. През месец Юни 2012 година предстои заключителна мащабна конференция в Люлебургаз, на която участие отново ше вземе българска делегация от ямболски индустриални, селскостопански производители, търговци и журналисти. На конференцията ще бъдат представени и резултатите от мащабното информационното социологическо изследване, което бе проведено на територията на Ямбол, България и Люлебургаз, Турция за определяне на състоянието на индустрията в трансграничния регион и за възможностите за засилване обмена на стоки между малките и средни предприятия в региона.

На разположение на целевите групи по проекта вече е на разположение работещия и активно зареждан с актуална информация сайт на проекта, където може да бъде намерена разнообразна полезна информация за производители и търговци от трансграничния регион на България и Турция:http://www.yambiz.com/eumarket/

След обмяната на взаимополезна обща и персонална двустранна бизнес информация в офисите на турските домакини, ямболските бизнесмени и журналисти осъществиха конкретни срещи по интереси за поставяне на основите на полезни партньорства в различни браншове.

Посетено беше производствено предприятие на турски собственик предприемач, произвеждащ тъкани за Германия, Италия и Китай, предприятие за производство на работно, защитно и фирмено облекло и предпазни средства осигуряващи безопасни и здравословни условия на труд, обменена бе и взаимополезна информация с редакцията на местния най-влиятелен вестник, с гръмкото име "Лицето на деня". През първия ден на посещението ямболската бизнес делегация беше гост и на Празника на детето, приет за официален празник в Турция по предлрожение на основателя й Кемал Ататюрк. В цяла Турция празника се отбелязва с всенародни тържества посветени на децата и е неработен ден. Българската делегация имаше възможността да присъства на празника в Люлебургаз, където деца от различни турски градаве взеха участие, представяйки многообразните си таланти.
По време на визитата бяха посетени също световно известната фирма за спално бельо "ZORLUTEKS с търговски комплекс и търговска марка TACH" и още няколко търговските комплекси и търговски центрове.
Това информационно съобщение е подготвено с помощта на Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИПП България – Турция. Съдържанието на съобщението е изцяло отговорност на "Ямболската-Търговско Промишлена Палата " и по никакъв начин не отразява възгледите на Европейския съюз и Управляващия орган на ПрограматаЗаглавие: В Стара Загора се провежда Ротари Експо 2012

Дата: 28.04.2012 13:22
Медия: Дарик радио

Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова участва днес в откриването на Ротари Експо 2012 г. в Стара Загора. Приветствия към участниците в първото по рода си изложение отправиха и Дистрикт гуверньорът на Ротари дистрикт 2482 България Анелия Дошева, президентът на Ротари клуб Стара Загора проф. Цанко Яблански, народният представител Иван Колев и др.

Изложението се провежда на 28 и 29 април в Mall Galleria Стара Загора, като форум на бизнеса на ротарианци от България, с участието на Ротари клубове от Балканските страни.

Благодаря ви, че избрахте Стара Загора за Ротари Експо 2012, посочи Иванка Сотирова. Градът ни е притегателно място за правене на бизнес и напълно заслужено бе обявен за "Бизнес град на България за 2011 г." и "Най-зелен град". Като организация "Ротари клуб" реализира годишно десетки полезни за обществото инициативи. С изложението днес, вие подкрепяте и сте полезни на бизнес средите в едно трудно време, каза още тя и пожела успех на всички.

Народният представител Иван Колев обяви пред форума, че се работи активно върху идеята Стара Загора да бъде вратата на България към Китай, и че градът има всички възможности да се развие като динамичен логистичен център.

Организаторите на Ротари Експо 2012 - Ротари Интернешънъл България, Ротари Клуб Стара Загора, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Mall Galleria Стара Загора, изказаха амбицията си изложението да стане традиционно и да се провежда всяка година.

 


Бизнес - (1 новина)

Заглавие: Свободните работни места се увеличават в пъти

Дата: 29.04.2012 11:55
Медия: Planeta bg

Почти три пъти повече са свободните работни места, обявени в седмичната справка на Бюрото по труда в Хасково, в сравнение с предходните няколко седмици. Най-търсени са манипулантите в консервното производство – за тях незаетите позиции са 30. Следват 15 вакантни места за машинни оператори (шиене), по 10 – за сервитьори и шивачки, по 5 – за дистрибутори на козметика и работници в склад, 4 – за работници в строителството, 3 – за масажисти и по 2 – за мебелисти, сладкари, метални бояджии, кранисти, майстор-сладкари, шофьори (разносна търговия), патрули (служби за сигурност), рехабилитатори, кинезитерапевти и животновъди.

Работодателите търсят да назначат и медицинска сестра, технолог (производство), технолог (текстил), помощник-моделиер, специалист (ключови клиенти), администратор (хотел), младши-счетоводител (отдел банково счетоводство), младши-счетоводител (отдел администриране на плащания), специалист (контрол приходи), техник-механик, технически секретар, продавач-консултант, организатор производство в ...


Теми в развитие - (3 новини)

Заглавие: Австралиецът Стив Кайл: В България има чудесен микс между хаос и ред

Дата: 29.04.2012 12:11
Медия: Барометър

Роден в Австралия и живял доста време в Англия и в САЩ, Стив Кайл пристига в България през 2003 и остава да живее тук. Работил е за две български компании, а в момента има собствена фирма за софтуер, в която е наложил само две правила – клиентите да са доволни и екипът е доволен. Много хора свързват Стив с 18-минутната му TED презентация, в която той излага теорията си защо хората в България са нещастни и как това може да се промени. Клипчето в Youtube е гледано над 45 хиляди пъти. Освен това Стив преподава бизнес на студенти от Софийския университет, кара моторизирано колело по софийските улици и се надява България да стане родината на следващия "Скайп" или друго подобно изобретение. Стив Кайл е от хората, които можеш да слушаш часове наред, без да ти омръзне. Той е предприемач, мениджър, бизнесмен и страхотен оратор. "Ако някой ден забогатея, ще подаря на този квартал боя, за да стане поне малко по-цветен – това си мислех, когато пристигнах за пръв път в България и минахме през Дружба. Беше един мрачен дъждовен ден, новият път до летището все още не съществуваше, всичко изглеждаше сиво и наистина си помислих, че малко цвят няма да е излишен.

Дойдох тук с тогавашната си приятелка, която е българка. Преди това живеехме в Австралия, но ни беше омръзнало. Искахме да се преместим в България, да видим дали ще ни хареса, ако не – на някое друго място. Тя беше живяла в Калифорния, аз в Щатите, в Англия и на други места. Бяхме решили да останем тук две години, но след тези две години така и не си тръгнахме. Двете ми деца се родиха тук.

Въпреки първоначалното впечатление, ми се стори, че в България е страхотно и има чудесни условия за живот. Излизането е евтино, да, заплатите не са високи, но разходите също изобщо не са високи, като се изключи Топлофикация. Радиаторите ми бяха изключени цяла зима, а сега пак имам сметка. Разходите за живот, освен Топлофикация, са разумни. Хората са забавни, усеща се чувство за свобода. Според мен има един добър баланс. Много хора ще кажат, че тук е прекалено свободно, можеш да караш като луд, да паркираш навсякъде и т. н. Но аз мисля, че достигаме един разумен баланс. Когато дойдох тук никой не спираше на пешеходна пътека, сега почти всички шофьори го правят. Мисля, че тази представа, че всички са прекалено луди и няма никакви правила, вече не е валидна, особено в сравнение с 10 години назад. Мисля, че в момента имаме един чудесен микс между хаос и ред. Да, виждам някакви контруктивни промени, все още е странно и малко лудо, но ние по някакъв начин сме се регулирали да бъдем цивилизовани, поне докато шофираме.

Едно от нещата, които ме изненадаха тук бяха… жените. Идвайки от САЩ и Австралия, където има страхотен проблем със затлъстяването, аз наистина бях изненадан от това колко много готини жени има. Жените тук са красиви. Бях изненадан, че вместо дебели, виждам добре изглеждащи хора, както и деца – имаше много малко дебели деца. Но сега положението е малко по-различно с навлизането на фаст фууд веригите и т. н. В началото много се кефех на всички баничарници и пекарни, и се изненадвах, че децата не са дебели. Казвах си, че това е едно здравословно място, навсякъде има зеленчуци, домати и т.н. Беше готино. Сега е малко тъжно, защото виждам, че хората вместо кифли и баници, си купуват пакетирани кроасани, пълни с консерванти и боклуци. Когато водя децата на училище, виждам, че нещата стават като в Австралия. Ставаме дебели като там. И това е тъжно, защото губим традициите си за здравословен начин на хранене и приемаме пакетирания начин на запада. Това е така – да допуснеш запада да навлезе и да надебелееш. А когато си дебел не се чувстваш добре, чувстваш се тежък. Пушенето и пиенето на алкохол не са толкова страшни, колкото затлъстяването. И огромните психически проблеми, които то причинява. Гледаш се в огледалото и не се чувстваш добре. Имаш проблеми със сърцето, с кръвното налягане, с диабета. Но, когато дойдох, наистина бях шокиран от това, че хората изглеждаха във форма. Не като спортисти, но нормални, слаби, а не тлъсти.

Изненада ме и това колко много хора говорят езици, и то повече от един език. Много хора знаят, да кажем, руски, а още повече говорят някакво ниво на английски. Това е малко лошо за мен, защото ме домързя и с толкова много хора, които говорят английски, аз така и не научих български. Онзи ден трябваше да отида на лекар, а той не говореше английски. Трябваше да му обясня какво ми е чрез някакъв микс от моето ниво на български, което е като на тригодишно дете, и актьорска игра, жестикулиране.

Нещо, от което не бях особено впечатлен, когато дойдох, бяха здравните учреждения. Жена ми трябваше да отиде на лекар, имаше някакъв проблем с ухото. Отидохме в болницата и аз си казах – леле-мале! Те пушеха и пиеха ракия в болницата, имаше една чаша със спирт, в която държаха инструментите. Лекарят извади един инструмент и го дезинфекцира със запалката си… Казах си, ок, това е старата школа и явно работи, но идвайки от Австралия, с нейното модерно здравеопазване, това ми беше доста странно. Но отново, липсата на пари беше очевидна, сега и тези неща се променят. Навремето ме изненада и лошото обслужване в магазините и заведенията. И това, че хората те преценяват по външния вид.

В Австралия си ходиш със скъсаните дънки и не ти пука, обличаш се, ако ще ходиш на вечеря, но иначе е все едно. Роднините на тогавашната ми приятелка бяха така: "Ооо, дънките ти имат дупка, ти знаеше ли за това?". Сякаш е нещо ужасно лошо. Отивам в магазина, може би не съм богат, но все пак имам някакви пари, но те просто ме игнорират, защото изглеждам беден. И виждах тяхната рекация: "о, не, пак някакъв мизерник влиза в магазина" … Така че се наложи малко повече да се грижа за външния си вид. Но българите са малко така – ако не си добре облечен, вероятно си някакъв беден глупак или нещо подобно. Не знам дали е било така по времето на комунизма или идва от навлизането на модния пазар в България. Но мисля, че и това се променя.

Когато дойдох тук започнах работа в една компания – изпълнителният директор искаше да се премести в Париж, където беше фирмената централата, и си търсеше заместник. Започнах за 3 месеца пробен период. По това време компанията беше голяма, имаше 3500 служители. Произвеждаха електронни компоненти за коли и индустриално оборудване. В началото бях много развълнуван, голяма компания, с големи печалби, големи клиенти и голям потенциал. Имаха добро производство, но същевременно в много области имаха нужда да се подобрят. Мениджърската философия беше основана на страха и контрола, по никакъв начин не беше отворена, открита. Изпълнителният директор беше почитател на постоянните подобрения, но те някак не се получаваха в България. Беше готино, защото имаше потенциал и аз научих много за работата тук, но отношението на мениджърите беше ужасно.

Мениджърът производство викаше на работниците "гадни, тлъсти свине, аз мога да ви уволня още утре, да не мислите, че сте незаменими, не ставате за нищо!". Ако направиш дефектен елемент, те те наказват, идваш в свободното си време да го поправиш и ти се удържат пари от заплатата. Едно такова отношение те кара да скриваш проблемите с качеството и е тотално погрешно, когато става дума за производство. През трите месеца, в които останах там, се опитах да дам предложения и да променя тези неща, но само изпълнителният директор имаше властта да дава нареждания и да упражнява контрол. И въпреки че беше готин, той просто не беше там през цялото време и някак си не виждаше чак толкова голяма нужда от промяна. И така аз нямах правомощията да правя промени и затова правех срещи и казвах: "Вижте сега, имаме този огромен преразход в транспорта и логистиката, защото имаме проблеми, ето как можем да ги решим, за да не даваме толкова пари…". Аз бях там, за да измисля как да решим проблемите. А мениджърите ми казваха неща от типа на "гледай си работата, не ни се плаща достатъчно, за да ни пука за това. Така че няма да помогнем". Беше малко като да си удряш главата в стената, защото виждаш толкова много възможности за подобрения, които не се осъществяват. Като видях какво става, просто си тръгнах. Те ми предложиха да остана след пробния срок, но аз отказах.

После с мен се свърза една компания за човешки ресурси, искаха да отида да работя като изпълнителен директор в "Уизком" (впоследствие компанията сменя името си на "Sciant" и е продадена на софтуерния гигант VMWare – б.а.), софтуерна компания с 65-70 служители, занимаваща се с аутсорсинг. Наеха ме, защото собствениците на компанията смятаха, че тя може да работи по-добре. Та това беше втората ми работа, беше готино, защото хората бяха млади. Започнах да изпробвам идеите си и видях, че наистина работят. Беше страхотно. В началото имаше съпротива от тогавашните мениджъри, което може би беше нормално. Идва някакъв нов и казва какво да се случва. Но беше наистина удивително място да работиш. Прекарах там 4-5 години. Нараснахме до 300 души, вече имахме офиси в София, Варна, Виетнам. Не само, че компанията нарасна, но хората бяха щастливи да работят в нея. Спечелихме разни независими награди за щастие на служителите. Служителите бяха доволни, както и клиентите, загубихме много малко от тях, а повечето ни препоръчваха. Беше страхотно – защото виждаш как щастието на служителите има значение.

Станахме много по-печеливши, спечелихме много повече клиенти. На хората им пукаше. Получих най-големия комплимент от един клиент преди време. Обади ми се и ми каза: "Знаеш ли, удивен съм от това колко сте готини във вашата компания. Имахме проблем една събота. Обадихме се на Чавдар в 11 вечерта, той пиеше ракия с приятели в някакъв бар, но си носеше лаптопа в себе си. И ние му казахме, че имаме нужда от еди какво си. Той, въпреки че беше полупиян и насред парти, ни каза, нямате грижи. Излязъл навън, отворил си компютъра и прекарал един час да поправи проблема.". Клиентът ни беше наистина впечатлен. Но това е, когато си щастлив и ти е приятно да работиш някъде, на теб ти пука и правиш нещата не защото си задължен, а защото искаш. И ставаш по-продуктивен. На кого му пука в колко часа си дошъл на работа? Дали е било 9 или 12. Но е важно, когато клиентът ти се е обадил в събота вечерта, ти да свършиш тази работа, без някой да ти е казал, на своя глава. Тогава видях, че идеите ми наистина могат да променят разни неща, не само успеха на компанията, но и хората, които работят в нея, както и клиентите.

Това беше основата на мисленето ми за щастието в работата. Сега отивам още по-далеч. Сега го изкарвам на по-високи нива. Може и да е екстремно, но е по-готин начин. В моята компания имам само две правила – клиентите да са доволни и екипът да е доволен, други правила няма. Налагам неща, които хич не са традиционни. Опитвам се да накарам хората да се чувстват наистина свободни и щастливи. И работи, защото те го оценяват. Много българи биха казали: "това не може да стане на моето работно място, защото те ще се възползват от мен" или "може и да става при теб, защото се занимаваш със софтуер, но не може да стане в производството", "ако направим това, хората ще крадат". Да, може би, за седмица или две, хората ще се възползват от промяната в системата. Но ако ти се придържаш към идеята за свободата, доверието, прозрачността и липсата на контрол, след няколко седмици хората ще си кажат: "чакай малко, работодателите ми са сериозни, не искам да злоупотребявам с доверието им, тази работа ми харесва и искам да я запазя. Преди ме наблюдаваха и контролираха, а сега се чувствам свободен…". Ние се страхуваме, че хората ще злоупотребят с доверието ни, но това са собствените ни страхове и несигурност, които ни пречат да дадем това доверие.

Ето една малка история за свободата

Навремето работех като заварчик в Аризона. Това не е софтуер, не са услуги, това е производство. Работех на машина за заваряване и правех вентилатори за печки, фурни и т.н. Беше физически труд в работно облекло. Започвах работа в 6 сутринта и свършвах в 2 на обяд, беше ужасно горещо и нямаше климатик. Правех го, за да си плащам университета. Прекарах там 4 месеца. В началото шефът ми каза: "О, ти си колежанче, никой от работниците тук не учи, ти сигурно нищо няма да можеш да свършиш, защото те е страх да вършиш мъжка работа. Човекът преди теб изработваше по 350 вентилатора на ден, така че ако можеш да се доближиш до тази бройка, аз ще съм доволен". На мен всъщност ми беше приятно. Когато правиш нещо с ръцете си, е друго, не е като в училище, където по цял ден мислиш, тук виждаш резултата и си доволен. След няколко седмици вече правех по 350 вентилатора на ден. Измислях си игри – да изпробвам различни техники, да проверявам кое ще ме забърза, кое ще ме забави. След месец-два започнах да правя и други неща – научих се да карам различните машини, беше си забавно, сприятелих се с останалите, запознах се с тяхната работа. Научих се да върша работата на Хорхе, който правеше печките, да боядисвам и какво ли още не. На третия-четвъртия месец аз вече можех да правя по 450 вентилатора на ден, а понякога и 600. В някои дни, когато Хорхе трябваше да отиде някъде за час, примерно на лекар, след като вече съм направил 350-400 от моите вентилатори, поемах неговата работа.

Определено бях продуктивен. До деня, в който във фабриката дойде експерт по ефективността с бележник и очила с дебели кафяви рамки. Обикаляше напред-назад и гледаше как хората работят, надничаше през рамото на всеки и беше много дразнещо. Накрая даде доклада си на шефа, който 4 месеца по-рано ми беше казал, че ще е доволен ако дори се приближа до 350 вентилатора на ден. Та шефът ми каза: "Стив, експертът по ефективността твърди, че ако ти спреш да караш машините, да боядисваш, да правиш фурни и да вършиш работата на другите, ако си седиш там и си правиш вентилаторите, лесно ще произвеждаш по 600 или повече дневно. Така че спираш да вършиш други неща и си правиш вентилаторите". И аз му казах, че не искам, че на мен ми харесва да се занимавам с всички други неща. А съм и полезен, защото ако някой се разболее, мога да го заместя, давам стойност, а и се забавлявам. Но той каза: "Не, ние ще спечелим повече, ако ти правиш само това.". И аз напуснах. Преди да се появи този експерт имаше някаква свобода, шегувахме се, взимахме си почивки, клюкарствахме, останалите се майтапеха с "колежанчето", но си прекарвахме добре. И това е отношението, което може да проработи във всяка индустрия. Твърде много вярваме, че традиционният начин за правене на бизнес е единственият добър, а всъщност трябва да опитваме нови неща, нови предизвикателства.

Едно от нещата, които много ценя, е свободата. Аз лично вярвам, че в България има повече свобода, отколкото в която и да е друга държава, в която съм бил. Особено западните държави. А свободата е чудесно нещо. Това ме кара да се чувствам щастлив, а като че ли тук не се оценява. В САЩ има толкова много правила и съдебни действия, че е трудно да правиш каквото и да било. Не мога да ти кажа "Ботушите ти са адски секси!", защото това веднага ще се изтълкува като сексуален тормоз. Единственото, което мога да кажа е нещо от сорта на "О, имаш хубави обеци.". Не мога да пея в група и да кажа думата "fuck" по радиото. Бях на една ледена пързалка тук с децата ми. Тийнейджъри пускаха музиката, някакво техно, в което се пееше "I wanna fuck u in the ass, in the ass". Ако това беше в САЩ, всяка майка щеше да се е подредила на опашка и да иска да говори с мениджъра и да ги съди за някаква психологическа травма, която това е нанесло на децата й.

Имам приятел в Австралия, който има деца на 8 и 10. Те са на плажа и той отива до тоалетната, която е на стотина метра. Докато се върне, някой вече е извикал службата за защита на децата, за изоставяне, понеже той е отишъл до тоалетната… Те регулират дори здравия разум до най-ниския възможен доминант, до най-тъпите хора, защото това е нивото. Също като стандартизираните тестове в образованието, които са съотнесени към най-ниското средно ниво. За да могат и най-глупавите деца да ги преминат. Същото е и със законите, за да може и най-глупавият да разбере какво да прави и какво не. Но какво става, когато всъщност имаш мозък? И си казваш, детето ми е на десет, мога да отида до тоалетната. Не, не можеш. Това не е свобода, това е законодателство до най-ниското и най-тъпо ниво. Значи ние си мислим: "о, те сигурно са по щастливи, защото ако аз отида там, ще изкарвам повече пари и ще си купя по-хубава кола". Ок. Но се отказваш от свободата.

Ние не оценяваме това, което имаме

Ето и друго – излизаш навън. Трябва да отидеш в "Макдоналдс", да се натъпчеш с гадости, да надебелееш. В Америка 60% от хората са дебели. Обаче там е скъпо да отидеш на нормален ресторант. Ще платиш поне 250 долара, особено ако вземеш и бутилка вино. В Обединеното кралство е същото – 200 паунда за една вечеря, за едно излизане. И ние всъщност не осъзнаваме, че тук е доста евтино да излизаш навън. Може да получаваме ниски заплати, но можеш да излезеш и да пиеш бира, без да фалираш. Или да хапнеш нещо. Звучи странно, но мисля, че това много повече стимулира хората да  излизат, да ходят на кафе, да се социализират. Мисля, че тук хората са доста по-отворени… Харесват ми дребните неща от живота, които промотират общността, забавлението, излизането навън, неща, които другаде няма да намерите.

Ако има нещо, което бих искал да се промени в България, това е образованието. Бих искал да видя повече инвестиции там. Мисля, че учителите са добри, но няма достатъчно ресурси. Може би трябва да има разни организации, общностни дарителски програми, които да спонсорират образованието. Хората с пари просто си изпращат децата в частни училища. Ако можеше тези пари да се инвестират в местното образование, всички щяха да спечелят. И не би имало нужда да се ходи в частни училища. Тъжно е, защото, когато става дума за университет, това е едно от нещата, заради които бих окуражил децата си да отидат в чужбина. Последни сме в Европа по отношение на инвестиции в образованието на глава от населението. Защо? Това е нашето бъдеще, това са нашите деца, искаме ли те да са тъпи? Да, може би това е решение на правителството, но ние сме избрали това правителство и имаме право да застанем срещу него и да си изразим мнението. Не би трябвало да сме ОК с факта, че инвестираме най-малко в бъдещето си, в сравнение с всички останали.

Мисля, че трябва малко повече да си вярваме. Непрекъснато чувам неща като "о, това няма да проработи тук, в България това не става, хората са тесногръди…" Но това не е вярно. Пътувал съм по света и наистина има къде-къде по-ограничени хора. Ние всъщност сме наистина щастливи, смеещи се, забавни, иновативни хора и имаме много потенциал, можем да се променим бързо. И трябва да имаме малко повече вяра в себе си, малко повече гордост. Ако това беше така, може би нямаше толкова да толерираме корупцията. Оплакваме се от корупцията, но правим много малко в личен план или като групи, за да я променим. Може би не мислим, че го заслужаваме. Но според мен трябва да имаме вяра в себе си, че заслужаваме нещо по-добро. И да се борим за това по-добро нещо. Защото, ако вярвахме в себе си, нямаше да толерираме корупцията, нито нищожните инвестиции в образованието. То е като да видиш това много готино момиче, което смята, че е грозно и не става за нищо. И това сме ние, този добре изглеждащ човек, който не вярва в себе си и има ниска самоувереност. "Не, никой не би ме поканил на среща". Не е така, ти си страхотен, ще те поканят. Ние сме страхотни, но просто не го вярваме."

e-vestnik.com

Нели ТомоваЗаглавие: КОМЕНТАР

Дата: 29.04.2012 12:33
Медия: Агенция Сливен

Уж законите са за хората, уж в Наказателния кодекс щяха да останат само тежките престъпления, а останалите да се преследват бързо и с тежки глоби, а пък накрая се вкарват наказателни текстове срещу снимането на политици, неплащането на социални и здравни вноски или за защита на неясни държавни секрети...

Александър Александров, в. "Сега"

Според подготвяния от българското правителство вариант за изцяло нов Наказателен кодекс животните ще са по-защитавани от хората.

Един дългоочакван момент е на път да настъпи - България да се сдобие с изцяло нов Наказателен кодекс (НК). Сегашният е от 1968 г., кърпен е над 85 пъти с допълнения, изменения или отмени, и то основно след 1990 г. Имало е години, в които всеки месец средно имаше по една промяна.

Всеобщо е мнението, че сегашният НК всъщност вече не отговаря по никакъв начин на новите условия. Затова със серия изменения той беше пригодяван към целия преход, към появата на нови, напълно непознати престъпления.

От друга страна, бе повече от ясно, че никакви кръпки не могат да направят годен за началото на XXI век нормативен акт, заимстван от съветското наказателно право. Така на практика отдавна българският НК е буквално разбалансиран и изобщо не е ясна каква му е целта.

Всяка дошла на власт политическа сила винаги започваше да го променя на парче, в зависимост от обществените настроения в момента и по чисто популистки съображения. Отгоре на всичко в сегашния кодекс продължават да съществуват отдавна "мъртви" текстове и смешни разпоредби.

Измененията в него се диктуваха и от постоянно присъединяване на България към международни договори, и от всеки изблик на жестокост или непукизъм от страна на организираната престъпност, от любовта към животните и от какво ли друго не. Така този нормативен акт се превърна в обект на всевъзможни "упражнения".

На няколко пъти Еврокомисията написа в докладите си, че България има спешна нужда от нов НК. Заради все още силните спорове в самия Евросъюз доколко трябва да има унифицирано за всички страни наказателно право, натискът върху България не беше толкова силен, както например да се направят нови Наказателно-процесуален кодекс и Граждански процесуален кодекс. И това се използваше от всички управления, за да не се приема нов и съвременен Наказателен кодекс, а да продължава да се кърпи действащият.

Най-накрая преди няколко дни правосъдното министерство пусна за обществено обсъждане вариант на специалната част на бъдещия изцяло нов Наказателен кодекс. Още на пръв поглед от този вариант обаче става ясно, че промените от сега действащата нормативна наказателна база изобщо не са много. За да се прави изцяло нов закон и особено кодекс, трябва да има поне две трети нови неща, както и драстични разлики с действащото законодателство. В противен случай по правило се пристъпва към изменения. А пък предлаганият вариант в общи линии преподрежда престъпления, предвиждани и в сегашния НК. Дори в началото са си пак по същия начин - убийства, телесни повреди, престъпления срещу свободата на личността и личната неприкосновеност, престъпления срещу политическите права, половите престъпления, кражбите, грабежите, измамите и т.н.

Освен това не може да се нарече коренно ново и обстоятелството, че примерно квалифициращите признаци за наказване на едно убийство с повече години затвор вече ще се наричат "тежконаказуемо убийство". Или същите признаци при кражбата ще я разделят на "леконаказуема" и "тежконаказуема" кражба.

Кое точно е различното? Или кое точно е новото в обстоятелството, че същите сегашни състави срещу трафика на хората са разделени в проекта за нов НК на вътрешен трафик, презграничен трафик или трафик на бременна жена?

Няма как да не се отбележи и че не са изпълнени обещанията да се махнат и декриминализират много предвиждани в момента в НК престъпления, за да могат те да се наказват по-бързо - примерно с тежки административни глоби, както и за да се разтоварят прокуратурата и съдът от дела за незаконен лов и риболов, или пък за кражби на две кокошки.

Затова още сега може да се постави въпросът какъв е смисълът от упражнението "приемане на изцяло нов кодекс"?

Като се вгледа в проекта обаче, човек може лесно да забележи куп постановки, които в общи линии всяка власт пробва да прокара през годините като изменения в сега действащия. Така например в него се предвижда въвеждането на наказание затвор за работодателите, които не внасят навреме вноски за социално и здравно осигуряване. Години наред всяка власт пробва да вкара тази норма в НК, вместо да намери нормален, граждански, административен начин чрез глоби или по-друг начин да регулира този проблем. Плашенето със затвор в такива граждански по характера си отношения никога не са довели да някакъв положителен резултат.

Или да вземем идеята в новия проект, с която се предвижда затвор за човек, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен и се случи катастрофа с щети и жертви. Той ще отговаря наравно с извършителя. Нещо, което си и е твърде абсурдно на фона на основния принцип за индивидуалната наказателна отговорност.

Иска се и въвеждането на наказание - затвор до 1 година за всеки, който фотографира, филмира или записва противозаконно някой без негово знание или въпреки изричното му несъгласие. Единствено оневиняващо е, ако снимането е при "публични прояви на лицето". Това обаче означава, че не може да бъдат снимано със скрита камера как например лица си разменят подкуп или как премиер играе футбол със силно криминално проявено лице, или как депутат си говори сладко с мафиот.

В същото време обаче нищо не е направено за декриминализирането и отпадането на такива "тежки" престъпленията като обида и клевета. Авторите поне са се опитали да се направят на благородни и са намалили предвижданото сега наказание до 15 000 лв. глоба с до 2000 лв. за обида и с до 3000 лв. за клевета. Така обаче и никой не дава обяснение какво е изобщо мястото в НК на престъплението "обида"? Ами всеки може да се почувства обиден за какво ли не и да влачи по съдилищата хора, свидетели, вещи лица. Като иска, да бъде така добър, да отиде в граждански съд, като плати преди това държавна такса от 4 на сто върху сумата на съответния иск.

Иначе изглежда интересна идеята да се вкарат нови моменти в преследването на нарушения срещу свободата на словото. Така вариантът за нов НК предвижда, че който противозаконно пречи на другиго да изразява своето мнение или своите възгледи или да ги разпространява устно или писмено, чрез звук, изображение или по друг начин, както и онзи, който преследва другиго за изказано от него мнение или изразени възгледи, ще се наказва с лишаване от свобода до две години, с пробация или с глоба. Предвижда се и затвор до три години за цензура. Под извършител на последната се има предвид лице, което противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на средство за масово осведомяване. Ако извършител е и длъжностно лице, наказанието скача до 4 години затвор.

Следващите текстове обаче отново показват, че всъщност държавата ще решава собствените си проблеми, а не тези на хората с новия НК. Така например всеки, който работи по обществени поръчки, може отсега да се смята за затворник. А става дума за десетки хиляди човека, които по един или друг начин се занимават с обществени поръчки - оценители, вещи лица, комисии по общини и централни ведомства ...

И в новия НК се предвижда един много общ състав под етикета "Злоупотреба при обществена поръчка". Според него всяко длъжностно лице, което при възлагане на обществена поръчка наруши или не изпълни свое служебно задължение или превиши правата си и случаят не е маловажен, се наказва с лишаване от свобода до четири години. Наказанието скача от 1 до 6 години, ако някой във връзка с изпълнение на обществена поръчка приеме "недоброкачествена, нестандартна или некомплектна стока или услуга, която не отговаря на установени нормативни или договорни изисквания". Ако предметът на престъпление е в големи или особено големи размери, наказанието стига до 10 години затвор и конфискация на поне половината имущество на съответното лице.

Този определено твърде общ и даващ възможност за много субективизъм текст още отсега може да се прогнозира как ще бъде използван от всяка една нова власт. Очевидно е, че подобен текст в НК първо ще е труден за доказване, но пък може да служи за разправа с неудобни чиновници, които не искат да свирят по гайдата на съответната власт и да участват в поръчкови търгове.

Безумно е и вкарването не къде да е, а в НК например на престъпление "наемане на работа на пет или повече чужденци, пребиваващи в страната противозаконно". Свършиха ли се възможностите за административни санкции - глоби, затваряне на предприятия, че трябва да се записва и специално престъпление в НК? Или пък да се записва специален състав за "подкуп на състезател"?

Ако се погледне новият НК, то лесно може да се забележи, че отново в него като че ли най-защитени в България, изглежда, са животните и легалният хазарт.

А нали уж законите трябваше да се пишат за хората, за защита на тях, на здравето им, на имуществото им?

Очевидно, че и в този вариант бъдещият нов НК отново няма да свърши тази работа. Но пък държавата ще може да си прави каквото иска с хората.

В ДОПЪЛНЕНИЕ

Похвално е, че за първи път Министерството на правосъдието пусна официално съобщение с имената на хора от работна група, подготвила законопроект. От съобщението става ясно, че вариантът за Особената част на нов Наказателен кодекс е изготвен от работна група в състав: проф. д-р Александър Стойнов от СУ "Св.Климент Охридски", д-р Ралица Илкова от СУ "Св. Климент Охридски", д-р Ива Пушкарова от СУ "Св. Климент Охридски", Николета Кузманова от Академия на МВР, Николай Георгиев от ВКП, Мария Михайлова от ВКП, Емил Иванов от ВКП, Пламен Томов от ВКС, Елена Авдева от ВКС, Красимир Шекерджиев от ВКС, Петър Раймундов от Инспекторат към ВСС, Юлия Меранзова от Министерството на правосъдието. В подготовката на отделни части от проекта на Особената част на нов НК са участвали и преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" проф. д.ю.н. Вихър Кискинов, доц. д-р Емил Марков, доц. д-р Сашо Пенов, доц. д-р Юри Кучев, както и Ваня Несторова от ВКП и Кристина Лазарова от дирекция "Правно-нормативна дейност" на МВР.

До 15 май 2012 г. неправителствени организации, държавни ведомства, висши учебни заведения и други институции, както и всички други желаещи могат да изразят становища по проекта за Особената част и Общата част на нов НК, които са публикувани на интернет страницата на на Министерството на правосъдието.

След получаването на всички бележки и предложения се предвижда широко обществено обсъждане на проектите за Общата и за Особената част на Наказателния кодекс, отбелязват от МП.

автор: Александър Александров

източник: в. "Сега"Заглавие: Бойко Борисов първо да арестува себе си по закона за конфискацията

Дата: 29.04.2012 00:01
Медия: Поглед

/Поглед.инфо/ Слави Бинев, член на ЕП, независим, лидер на ГОРД, пред Илиана Беновска и "Радио К2", отговаря на въпроси по темата - "Какви политически партии ще на следващите избори?"

На въпрос на Илиана Беновска, защо на учредяването на ГОРД, са били поканени само евродепутати от опозицията, но не и от управляващите, Бинев отвърна, че според него има голяма връзка между това да живеем зле и това, кой ни управлява, като добави, че не е съгласен с Огнян Донев, според който бизнесът трябва да стои настрана, изразявайки теза, че независимо дали се занимаваме с политика или не, тя се занимава с нас и във всички случаи трябва да има поглед по този въпрос.

По отношение на ГОРД, Слави Бинев изрази мнение, че ще остане политически съюз и, че трябва да бъде надпартийна и в нея да се влеят много партии и организации, като добави, че това е един съюз на разума, тъй като отдавна е разбрал, че политическите партии са изживели своя живот в политическия световен живот и изрази становище, че има една единствена доктрина, която е "жизнения стандарт на хората."

По повод на казаното от Бинев, водещата го попита, как ще стане вливането на политическите субекти и кои ще бъдат те, на което събеседникът и отвърна, че това могат да бъдат само хората, които отдавна са разбрали, че трябва да има един рационализъм в политиката. Според него политиката не е някакво философско мероприятие, където философите са някакви дървени глави, а това трябва да са хора, които да се занимават с по-добрия жизнен стандарт на хората, които са ги избрали, като добави, че това е, от което имаме нужда. Слави Бинев беше категоричен, че човек трябва да търси навсякъде тези субекти, които биха се влели в неговия проект, само не и в сегашното управление, защото там има хора, които са събрани по един технологичен принцип, клиентелисти. Бинев изрази тезата си още, че групировката ГЕРБ нямат опоненти, а искат да избият всичко, защото осъзнават, че налагането на това, че няма алтернатива е нещото, което може да ги спаси и допълни, че всяка една малка алтернатива може да ги изкара от играта, обяснявайки, че само нищото няма алтернатива и те претендират, че са "едно голямо нищо". По повод на Закона за конфискацията, Бинев бе категоричен, че, ако Борисов иска да ни убеди, че го прави в името на хората, трябва да започне от хората около себе си, като цитира имената на - котараците, Сашо Сталийски, Цветелина Бориславова, Цветан Василев, Цеко Минев, шефката на ЦИК - Медарова, като допълни, че истината е, че този закон ще се използва за политически репресии.

По повод на това, в център-дясно ли застава формацията на Бинев, той отговори, че застават там, където се "намира разума" и добави, че имаме нужда от разум и от хора, от нормални хора, които да ни поведат в нормална посока.

По отношение на това, кога ще излязат с програма, с решения на всички политика, събеседникът на Илиана Беновска отговори, че имат програма и изрази мнение, че първо трябва да се върнем в демократичния коловоз, от който сме излезли и това е първата стъпка, която трябва да се направи, след което следват всички други стъпки. Бинев допълни, че те, като организация, трябва да се товарят с големи очаквания, защото хората, не могат да решат, която и да било задача правилно, защото нямат верните компоненти по нея, защото на тях им се подменят задачите по условието.

Според Слави Бинев, в Бойко Борисов съществуват двама души, които се бият вътре в него, а именно образа, който се опитва той да ни наложи и другия, слаб и страхлив човек, който търси начина за оцеляване, като добави, че според него, той е достатъчно страхлив, за да заложи на оцеляването, но може пък и да е повярвал в легендата за себе си и да изпие горчивата чаша до край и добави съмнение, че това може да е първата партия, която след като е управлявала, няма да може да влезе отново в парламента, ако изпие до край "горчивата чаша." Според лидера на ГОРД, политиката вече е равна на властта и това е най-големия проблем на тоталитарните режими и на диктатурите, като добави, че не казва, че трябва да се заиграва с властта, а, че трябва икономиката да има позиция и да може да каже, това е добро, това е лошо.. Бинев беше категоричен, че хората трябва да имат позиция и не трябва да се заиграват с властта, а всички, които казват, че не трябва да се заиграват с политиката, всъщност се заиграват с властта и това е големият проблем. Слави Бинев изрази категорично мнение, че в целия свят политиката, бизнеса и културата са разделени и имат своите убеждения.

Илиана Беновска попита събеседника си, до колко ще намерят партньори, доколкото в коалицията е бъдещето, на което Бинев беше категоричен, че в България няма само "роби" и хора, които са готови да приемат само този, който е на власт, а всички други по някакъв начин не съществуват и като интерес и като друго, като допълни, че хората се събират около ГОРД в момента. Той добави още, че хората си мислят, че в момента ГЕРБ са ангажирани с това, тези хора да се чувстват добре, но истината е друга, а именно, че ГЕРБ са заети с тяхното оцеляване и елиминирането на всеки, който си помисли, че може да бъде някаква алтернатива.

По повод на това, че с управлението на ГЕРБ животът е поскъпнал и хората са обеднели още повече и какви са мерките, които ГОРД би предприел, Слави Бинев беше категоричен - "глупаците вън от управлението", добавяйки, че некадърните хора трябва да си ходят. Като по отношение на закона за конфискацията, той изрази категорично мнение, че Борисов трябва да арестува първо себе си, Андрей Иванов, Ц. Цветанов.. допълвайки, че ако му се даде възможност, може да предостави абсолютни факти, що се касае до това, че Борисов трябва да арестува първо себе си..

Накрая Илиана Беновска попита Слави Бинев в ефира на "Радио К2", какво ще е следващото събитие, което ГОРД ще организира, като той отвърна, че в средата на май се планира да минат през страната, във връзка с основаването на клубовете, тъй като има изключително много заявки и ще тръгнат да създават, своите политически центрове, които ще бъдат основата, на която те ще стъпят за следващия избирателен сезон, който според него, ще бъде доста по-рано, защото Борисов няма да смее да изпие горчивата чаша до край.

Източник: Кросс


Синдикати и Тристранен диалог - (5 новини)

Заглавие: КНСБ: 3/4 от антикризисните мерки на кабинета не са изпълнени

Дата: 29.04.2012 16:41
Автор: Константин Тодоров
Медия: Novini bg

Според президента на синдиката Пламен Димитров правителството е преминало границата на разумната спестовност

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обвини правителството, че не е осъществило три четвърти от антикризисните мерки. Пред БНР Димитров заяви, че кабинетът е преминал границата на разумната спестовност.

"Увлечени от прекалената фискална рестрикция, доминирана като идеология от финансовия министър, дефакто кабинетът мина границата на добрата, разумната спестовност още преди година, година и половина според нас", заяви синдикалистът. Според него, ако няма мерки, които да стимулират потреблението, България ще изпадне в рецесия. Пламен Димитров посочи някои ключови стъпки, които предлага КНСБ в макроикономически план.

"Въвеждане на необлагаем минимум в данъка за облагане на доходите и въвеждане данък върху финансовите транзакции. Двете мерки имат компесаторен ефект върху приходната част на бюджета и горе долу неутрализират загубата за бюджета от въвеждането на необлагаем минимум, което ще остави около 200 милиона лева в джоба на всички работещи българи. Всъщност ще бъде компенсирано с допълнителен приход от данъка във финансовите транзакции. По-важното тук, освен фискалния ефект на тоя данък е, че той дисциплинира финансовия капитал", каза президентът на КНСБ.Заглавие: Инвестициите в безопасност и здраве на работното място водят до икономически ползи

Дата: 29.04.2012 17:16
Медия: Благоевград Info

Министър Младенов връчи награда на "Тракция" АД за предприятие с добри резултати в сферата на хуманизирането на работната среда и опазване здравето на работещите

Инвестициите в безопасност и здраве на работното място водят до икономически ползи, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на конференция на тема "Инвестициите в безопасност и здраве на работното място – гарант за висока производителност и високи доходи". Той подчерта, че подобряването на условията на труд е ангажимент както на работодателите и контролните органи, така и на самия работник, който трябва да спазва правилата по безопасност.

Министър Младенов съобщи, че по схема "Безопасен труд" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се предоставят финансови средства в размер на 70 млн. лева за подобряване на условията на труд в предприятията. Той допълни, че до момента са кандидатствали над 430 фирми, а максималният размер на финансиране е 200 000 лева. В случай, че останат средства, ще се създаде втора част на схемата, за да се усвоят всичките средства и по този начин да подобрим реално условията на труд, увери министър Младенов. През 2011 г. трудовите злополуки са с 273 ( или с 9 %) по-малко спрямо 2010 г., съобщи министърът и поясни, че това е резултат от добрия социален диалог и партньорство между заинтересованите институции.

По време на форума министър Младенов връчи награда на "Тракция" АД за предприятие с добри резултати в сферата на хуманизирането на работната среда и опазване здравето на работещите. Конференцията се организира във връзка с Международния ден в памет на загиналите и пострадали при трудови злополуки, които се отбелязва на 28 април и Международен ден по безопасност и здраве при работа.

По-рано през деня министър Младенов присъства на панихида, посветена на загиналите работници по време на работа. Преди нея МТСП поднесе венец пред мемориалната плоча пред централата на КНСБ.Заглавие: Пламен Димитров: Кабинетът мина границата на разумната спестовност

Дата: 29.04.2012 14:58
Автор: Агенция КРОСС
Медия: Новини дир.бг

София /КРОСС/ Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обвини правителството, че не е осъществило три четвърти от антикризисните мерки.
Пред "Хоризонт" Димитров заяви, че кабинетът е преминал границата на разумната спестовност:
Увлечени от прекалената фискална рестрикция, доминирана като идеология от финансовия министър, дефакто кабинетът мина границата на добрата, разумната спестовност още преди година, година и половина според нас.
Според Пламен Димитров, ако няма мерки, които да стимулират потреблението, България ще изпадне в рецесия. Той посочи някои ключови стъпки, които предлага КНСБ в макроикономически план:
Въвеждане на необлагаем минимум в данъка за облагане на доходите и въвеждане данък върху финансовите транзакции. Двете мерки имат компесаторен ефект върху приходната част на бюджета и горе долу неутрализират загубата за бюджета от въвеждането на необлагаем минимум, което ще остави около 200 милиона лева в джоба на всички работещи българи. Всъщност ще бъде компенсирано с допълнителен приход от данъка във финансовите транзакции. По-важното тук, освен фискалния ефект на тоя данък е, че той дисциплинира финансовия капитал.

Заглавие: Правителството не е осъществило 75% от антикризисните мерки

Дата: 29.04.2012 14:04
Автор: БНР/Хоризонт
Медия: Новини дир.бг

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обвини правителството, че не е осъществило три четвърти от антикризисните мерки. Пред "Хоризонт" Димитров заяви, че кабинетът е преминал границата на разумната спестовност:
Увлечени от прекалената фискална рестрикция, доминирана като идеология от финансовия министър, дефакто кабинетът мина границата на добрата, разумната спестовност още преди година, година и половина според нас. Според Пламен Димитров, ако няма мерки, които да стимулират потреблението, България ще изпадне в рецесия. Той посочи някои ключови стъпки, които предлага КНСБ в макроикономически план:
Въвеждане на необлагаем минимум в данъка за облагане на доходите и въвеждане данък върху финансовите транзакции. Двете мерки имат компесаторен ефект върху приходната част на бюджета и горе долу неутрализират загубата за бюджета от въвеждането на необлагаем минимум, което ще остави около 200 милиона лева в джоба на всички работещи българи. Всъщност ще бъде компенсирано с допълнителен приход от данъка във финансовите транзакции. По-важното тук, освен фискалния ефект на тоя данък е, че той дисциплинира финансовия капитал.

Заглавие: Пл. Димитров: Правителството стиска икономката за гушата

Дата: 29.04.2012 10:59
Медия: Vesti.bg

Леко съм обнадежден, ако погледнем какво се случва в ЕС в момента. Имаше само орязване на разходите. Това беше път за кратко време, но продължи много повече. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Още 2010 г. в средата ние трябваше да изпълним антикризисния пакет, но 3/4 от него не видяха бял свят. Загубата ни на работни места е най-големият удар за България. Правителството не можа да формулира ясни и конкретни механизми, макар че ги написахме на хартия заедно.
Увлечени от фискалната рестрикция, кабинетът мина границата на разумната спестовност, добави Димитров. Той подчерта, че и през тази година несправедливо, нелогично правителството стиска икономката за гушата, а и джобовете на българите се изпразват като покупателна сила. "За доходите с Дянков имаме дълги спорове и като че ли още ги имаме", добави президентът на КНСБ.
Той съобщи, че КНСБ предлага план за икономически и социален подход за развитие на България. "В макроикономически план трябва да се промени данъчната политика. Трябва да се въведе необлагаем минимум, както и да има въвеждане на данък върху финансовите транзакции", каза Димитров.
"Няма евтин кредит, за който и да било бизнес. Тези, които продават пари, тоест банките, не ги продават на нормална цена, оттам и бизнесът страда", заяви Димитров. Той е обнадежден от това, че президентът Плевнелиев започва дебати за приоритетите на нацията. /БГНЕС /


Пазар на труда - (5 новини)

Заглавие: Национална стачка на металурзи започна в Германия

Дата: 29.04.2012 12:44
Медия: Българско национално радио

В Германия започна национална стачка на най-големия профсъюз на работещите в машиностроенето, металургията, енергетиката ИГ Метал. 3 милиона и 600 хиляди души настояват за повишаване на заплатите. Още от тази нощ започнаха предупредителни стачки, след като не бе постигнато споразумение с работодателите.

Стачки започнаха в заводите на "Бош" в Залцигер, на "Осрам", който е поделение на "Сименс" в Берлин, завода за автомобилни губи "Континентал" в Гифхорн.

Очаква се конфликтът да се изостри още утре, когато трябва да стачкуват работниците от заводите на "Порше" и "Даймлер".

Денят на труда 1 май, който се отбелязва и в Германия ще премине под знака на изострящия се трудов конфликт, а от сряда стачките могат да се превърнат в постоянни до постигането на споразумение.

Профсъюзът ИГ Метал настоява за увеличаване на заплатите с 6.6%, докато работодателите за сега са съгласни само с 3-процентно увеличение.Заглавие: Facebook помага за намиране на работа

Дата: 29.04.2012 11:02
Автор: Агенция КРОСС
Медия: Новини дир.бг

/КРОСС/ Работодателите най-често изучават кандидатите за работа въз основа на автобиография, мотивационно писмо, препоръките и интервютата.
Въз основа на тези данни те се опитват да разберат колко добре кандидат-служителите ще се справят с поставените задачи. Според изследователи от Университета "Аубърм" обаче освен традиционните канали за информация, днес Facebook-профилът на кандидата също може да изиграе важна роля за евентуалното му наемане на работа.
Проф. Кевин Мосхолдър и двама негови колеги наскоро публикуваха проучване, което свързва Facebook-профила на кандидата с представянето му на работното място.
За целта учените изследвали над 500 студенти, като специално внимание било обърнато на връзките между Facebook-профила, представянето на интервютата за работа и професионалния успех на даден човек.
Проучването било фокусирано върху пет основни черти, които често били наблюдавани при кандидатите - нива на съзнателност, социална чувствителност, екстровертност, емоционална стабилност и отвореност.
Тези характеристики са тясно свързани с оценката на бъдещия успех на работното място и способността за сработване с колегите.

Заглавие: Фирмите отнесли 15 млн. лв. глоби за нарушения на трудовото законодателство

Дата: 29.04.2012 10:22
Медия: Moreto.net

Общо 15 млн. лв. глоби са отнесли български фирми през миналата година за погазване на трудовото законодателство, отчете вчера социалният министър Тотю Младенов по време на парламентарния контрол. Констатираните нарушения били над 235 000 при направени повече от 53 000 проверки на инспекторите. Близо половината от провиненията са свързани с неосигурени безопасни условия на труд.
За последните две години са изплатени над 167 млн. лв. забавени възнаграждения на служители от общо 3100 фирми, пресметна още Младенов. През 2011 г. били преведени 72 млн. лв. забавени пари, като това станало след намесата на Инспекцията по труда. По-рано през деня Младенов уточни, че неизплащането на заплати няма как да се криминализира, както настояват синдикатите. "В Европа не съществува такава практика", коментира пред bTV той.
Министърът поясни, че след проверки сред предприятията 21 000 работници са преминали на договори за 8-часов работен ден. Това са хора, които по документи се трудят 4 часа, а реално имат пълен ден, поясни социалният министър.Заглавие: Неспазването на трудовата дисциплина - основна причина за злополуките

Дата: 29.04.2012 08:25
Автор: DarikNews
Медия: Новини дир.бг

46 трудови злополуки, като една от тях е довела до смърт на пострадалото лице са станали на територията на област Враца през 2011 година. Това сочи статистиката на НОИ Враца, цитирана от КНСБ Враца.
На територията на Област Враца има над 100 предприятия, в които дейност осъществяват над 11 хил. души.
С две повече са регистрираните злополуки от Дирекция "Инспекция по труда" - Враца. 34 от тях са по време на извършената работа, а 14 са станали по обичайния път при отиване или при връщане от работното място. През 2011 г. трудовите злополуки са се увеличили с 4 бр., в сравнение със станалите злополуки през 2010 г.
Най-голям брой трудови злополуки са регистрирани в икономическите дейности "Строителство" - 6 бр.; Производство наметални изделия, без машини и оборудване" - 5 бр.; "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 4 бр.
Като основни причина за допуснатите трудови злополуки се явяват непсазването на трудовата и технологична дисциплини и поведението на работещите - невнимание при изпълнение на възложената им работа; липса на навици за спазване на правилата и инструкциите за безопасна работа; недостатъчна квалификация и правоспособност; незадълбочено провеждане на задължителните инструктажи; липса на икономически механизми, които да мотивират работодателите по отношение намаляване на травматизма; недостатъчно осигурени организационно - технически мероприятия и координация за безопасна работа; занижена взискателност от страна на работодателите и преките ръководители към нарушителите на правилата за безопасен труд.

Заглавие: Дъщеря ми завърши във Франция, върна се с надежди тук и избяга обратно

Дата: 29.04.2012 01:01
Автор: Асен от Бургас - от Фейсбук
Медия: e-vestnik.bg

Един българин - Асен от Бургас - по-долу изказва коренно различно мнение за България от това на австралиеца Стив Кайл, който живее в София от 10 години, а преди това е живял в САЩ и Англия (виж тук неговите оценки).

И двамата са прави.
Песимизмът на Асен не е без основания. Но и вижданията на австралиеца не са безпочвени. Кое разбиране за България е по-адекватно - негативните оценки на Асен или позитивните на Стив? Или трябва да приемем и двете?

Следващите редове са от страницата на e-vestnik във Фейсбук, написани от нашия читател Асен от Бургас:

Имам дъщеря – на 28 години. Пет години - от 2003 до 2008 тя беше студентка във Франция. Повечето хора трудно се адаптират към условията на живот в чужда държава, колкото и добри да са те. Никак не е лесно да свикнеш и приемеш чуждите нрави, обичаи и вкусове. Чувстваш се изолиран и не на мястото си. Това е причината много българи да се връщат по родните места след неуспешен опит да се интегрират в чуждото общество. Така и тя, веднага след дипломирането си, избра да продължи пътя си в България, зарязвайки лъскавата витрина на ЕС. Всички ние – родители, роднини и приятели напразно се опитвахме да я убедим, че прави фатална грешка, но тя упорито вярваше, че постъпва правилно. Последваха обаче 4 неочаквано трудни години за нея в България, през които тя хранеше илюзии, че утре ще е по-добре от днес и от вчера. Горчивият опит я научи, че младият специалист няма шанс за професионална реализация тук, освен ако по някакъв начин не е протеже на човек с влияние в бизнеса, политиката или въобще в обществото. Разбра, че европейската й диплома за висше образование плюс перфектното ниво на владеене на 2 чужди езика (френски и английски) не са значим фактор при намирането на работа. Доминиращо и решаващо бе неписаното правило за връзкарството и ходатайството. През тези 4 години тя се нагледа на какви ли не други абсурди в България, а именно:

- безпринципни и бездарни хора на ръководни постове
- парадоксални и деструктивни управленски решения, водещи към безпътица
- обречени на провал реформи, създаващи верижна реакция от проблеми
- отчайваща безизходица и пред младите, и пред възрастните
- ужасяваща липса на добра перспектива в обозримото бъдеще
- непрестанно нарастваща армия от безнадеждно безработни заради възраст, пол, заболяване
- масова практика по неосигуряване на работещите и безпардонното им експлоатиране от работодателите
- унизително заплащане на труда
- нереално високи европейски цени на стоки и услуги при доказано най-ниски доходи
- кошмарно състояние на държавните болници и тенденциозно лошо обслужване в тях
- деградирали хора, изгубили човешкия си образ и вяра
- отчайваща липса на човещина и взаимопомощ между хората
- потресаващо безразличие към проблемите на другите
- повсеместно криене на доходи
- безогледно ограбване на всичко все още неограбено
- узаконен рекет на банки, мобилни оператори, енергоразпределителни дружества, топлофикации над клиентите им
- тотална корупция на всички нива сред държавните служители
- невъобразима мръсотия в бита и в душите на хората
- глутници улични помияри, сеещи зарази и разкъсващи хора, но въпреки това ползващи се едва ли не със статута на свещените крави в Индия
- масово нарушаване на всички правила, закони и норми на поведение
- абсолютно незачитане правата на другите
- открито враждебни отношения между хората
- наглост и арогантност на дебеловрати мутри
- шокираща липса на сигурност и адекватна защита на хората от измами и бандитизъм
- насилие и престъпност, безнаказано ширещи се навред
- скандално беззаконие и абсурдни закони, не защитаващи правата и интересите на невинни потърпевши, а толериращи явни нарушители и престъпници–рецидивисти
- позорна съдебна система, активно и пасивно осуетяваща раздаването на истинско правосъдие чрез протакане на делата с години и налагане на символични присъди за тежки престъпления
- хора, изгубили надежда за възмездие и справедливост
- безконтролна подмяна на всичко истинско, качествено и оригинално с ментета и опасни фалшификати
- простотия и антикултура, заливащи ни отвсякъде

Всичко това най-накрая провокира и в нея неудържимо желание да напусне България, връщайки се в негостоприемната чужбина, която заряза без колебание през 2008. Взе това трудно решение след като окончателно се убеди, че българите нямат и в близко бъдеще няма да имат реален шанс да живеят човешки в Родината си. Безпътицата, мизерията и липсата на перспектива принуждават тревожно голяма част от тях да напускат България. Освен ако не се примирят с гореизброените реалности, приемайки ги като своя естествена среда.

(Със съкращения, от страницата на e-vestnik.bg във Фейсбук)