ТЕМИТЕ В МЕДИИТЕ - 27.06.2012 г.

СЪДЪРЖАНИЕ

БТПП в медиите

Регионални ТПП/ТПК

Бизнес

Теми в развитие

Работодатели и други работодателски организации

Синдикати и Тристранен диалог

Закони и проекти

Пазар на труда

Виртуална академия и добри практики


БТПП в медиите - (14 новини)

Заглавие: Среща с посланика на Украйна в БТПП

Дата: 27.06.2012 10:34
Медия: Българска Търговско-Промишлена Палата


Председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди на среща с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Н. Пр. г-н Микола Балтажи и съветника към посолството Дмитри Исаченко развитието на двустранните икономически отношения.
За първото тримесечие на 2012 г. се наблюдава намаление в общия стокообмен между двете страни. През 2011 г. украинските туристи в България достигат 250 000 души, докато Украйна са посетили около 10 000 българи.
В Украйна се провеждат редица реформи, които се отразяват положително на икономиката. Допълнителен стимул са и инвестициите, направени по повод домакинството на Евро 2012 – европейското първенство по футбол, което се провежда в момента в Полша и Украйна.

Председателят на БТПП обсъди с гостите детайлите относно предстоящо създаване на Българо-украинска индустриална камара. В нея ще се включат български фирми с изявени интереси в Украйна и украински компании, които вече работят в нашата страна.
Крайната цел е разширяване на двустранната търговия и връзките на бизнеса.

Заглавие: 119 противоконституционни текста в законите на ГЕРБ

Дата: 26.06.2012 20:01
Автор: 400 хил. души са на улицата заради некомпетентното управление
Медия: Дума

От началото на мандата на ГЕРБ Конституционният съд е обявил за противоконституционни 119 текста от законодателни решения. Няма досега правителство в България, което да е получило толкова много шамари от КС, коментира вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Това е свидетелство, че управляващите действат противоконституционно, а в редица случаи и противозаконно, коментира той. Соцлидерът окачестви като сериозна победа на левицата решението на КС работниците да не бъдат санкционирани, ако се съгласят да работят без трудов договор.

Станишев разведе из парламента и своята дъщерия Дария

Работниците са слабата страна в трудово-правните отношения и е цинично, след като ГЕРБ доведоха чрез своята политика до масово обедняване, допуснаха невиждан ръст на сивата икономика и на безработицата, да се опитват да стоварят тежестта за тези техни управленски проблеми на гърба на обикновените хора, анализира Станишев. Данните на левицата показват, че заради некомпетентното и нехайно управление 400 хил. българи са без работа.
Решението на КС показа, че тази политика, която 3 години се прокарва - политиката "Дянков" на нормативния дарвинизъм, има някакви граници и границата е Конституцията, подчерта Михаил Миков и припомни, че от 3 години последователно чрез промени в КТ и КСО бяха орязвани правата на работниците.
Станишев припомни, че КС по искане на БСП обяви за противоконституционен и текста, според който организациите, членуващи в Националния съвет за тристранно сътрудничество, трябва да имат поне 100 хил. членове работници и служители. В условия на безработица и обедняване бяха завишени критериите, за да може да отпаднат редица работодателски организации - БТПП, ССИ, Съюз "Възраждане" от тристранката и в нея да остане само най-удобният партньор на тази власт - КРИБ, което бе пореден удар върху средния и малкия бизнес, коментира Станишев.
Правителство в сянка

От БСП съобщиха, че всеки вторник следобед ще има заседание с участието на ръководството на ПГКБ и председатели на съвети - най-вече на икономическия, социалния, по бюджетна политика, по функционирането на държавата и националната сигурност. Това се прави с цел по-добра координация на текущата дейност на парламентарната група и съветите. Всеки един от тях трябва да изготви свой план за приоритетите си, които най-общо са формулираните в политическия доклад и по време на конгреса - за икономиката, социалната сфера, данъчното облагане, държавността.
Нелепо е в третата година от управлението - почти в края на мандата на ГЕРБ, някой да им е крив за непостигнати техни резултати, каза Станишев и припомни, че през 2009 г. Симеон Дянков ясно заяви, че първи приоритет на правителството е членството в еврозоната.Заглавие: Може да си сътрудничим с Китай в земеделието и автомобилостроенето

Дата: 26.06.2012 15:10
Медия: inews.bg

Делегация от провинция Джилин се срещна с представители на БТПП
Европейска комисия

Може да си сътрудничим с Китай в колбасарската промишленост, земеделието и автомобилостроенето. Това стана ясно след посещение на делегация от провинция Джилин в Българската търговско-промишлена палата.

България има опит в преработката на земеделска продукция и добри машини за тази цел. Българските фирми работят в съответствие с европейските стандарти, което е предпоставка за успешно сътрудничество с чуждестранни партньори, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Той запозна гостите с преимуществата на България като инвестиционна дестинация - ниските данъци, ниския държавен дълг, географското положение. България е най-близката точка на Европа до Азия, подчерта Симеонов. Гостите от Китай бяха запознати и с процедурата за регистрация на дружество с ограничена отговорност, както с възможността чуждестранните фирми в България да предлагат недвижима собственост.

Според Симеонов стагнацията в икономиките на Европа ще доведе до задълбочаване на икономическото сътрудничество със страни от Азия.

Провинция Джилин се намира в Североизточен Китай и е известна с тежката си промишленост, земеделието и селското стопанство. Разположена е на 180 хиляди кв.км площ. В провинцията е разположена най-голямата фирма за преработване на месо - Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd, която е и най-големият износител на телешко месо в Азия. Компанията изнася продукцията си в 23 държави. Половината от износа на телешко месо на Китай е именно благодарение на Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd. Стойността на компанията възлиза на 7 милиарда китайски юана.

До есента Българската търговско-промишлена палата ще организира представяне на компанията в България и ще сътрудничи на нейните представители, които ще посетят България с цел проучване на пазара.

В Джилин се намира най-големият производител на селскостопански продукти. Най-големият автомобилопроизводител в Китай също е в провинцията.

Българската търговско-промишлена палата получи покана да организира бизнес делегация до Джилин с посещение на изложението за инвестиции и търговия в Североизточна Азия (The 8th China Jilin Northeast Asia Investment and Trade Expo), което ще се проведе в периода 6-11 септември 2012 г.Заглавие: Станишев: 400 000 българи са без работа заради ГЕРБ

Дата: 26.06.2012 17:26
Медия: Факти

Решението на Конституционния съд (КС) от миналата седмица за промените в Кодекса на труда мина не особено забелязано, но смятаме това за сериозна победа на БСП, защото пряко засяга интересите на всички работещи в България. Това заяви лидерът на червените Сергей Станишев на брифинг в парламента.

КС потвърди позицията на социалистите, че работещите не трябва да бъдат санкционирани, ако работят без трудов договор. Недопустимо е работникът да бъде глобяван за това, че работодателят не е оформил по законоустановения начин трудовия договор, поясни Станишев. Работниците са слабата страна в трудовите правоотношения и е цинично, след като ГЕРБ доведоха със своята политика до масово обедняване, допуснаха невиждан ръст на сивата икономика и на безработицата сега да се опитват да стоварят тези проблеми върху обикновените хора, коментира Станишев.

Заради тяхната некомпетентност и нехайно управление, 400 000 българи са без работа, убеден е той. По искане на БСП КС обяви за противоконституционен и друг текст, свързан с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той гласеше чрез своята промяна, наложена от мнозинството, че представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество трябва да имат организации с минимум 100 000 наети работници или служители, припомни Станишев. В условия на безработица, бяха завишени критериите. Идеята беше да бъдат изхвърлени от НСТС редица работодателски организации като БТПП, Съюза за стопанска инициатива, Съюз "Възраждане" и др. Според него това бил пореден удар върху малкия и среден бизнес, който е представляван най-вече от тези три организации.

Очевидно замисълът бе да остане като основен партньор на правителството КРИБ - най-удобния партньор, посочи Станишев. Навсякъде се създават изкуствени монополи, в полза на големите играчи и се мачка малкият и среден бизнес, подчерта той. Досега 119 текста от законодателните решения на това мнозинство са обявени за противоконституционни, продължи червеният лидер. Няма правителство досега в България, което да е получило толкова много шамари от КС, добави той. Подписката за референдума "за" строителството на АЕЦ "Белене" върви добре, има активизиране на хората, отчете Станишев. Симпатизантите и членовете на БСП имат лични задачи да я подпомагат и пряко са ангажирани в този процес, каза той.

Последният пример за лобизъм в законодателната инициатива са поправките в Закона за горите, заяви на свой ред депутатът Ангел Найденов. 60 са законопроектите, които са идентифицирани с лобистки поправки, обслужващи частни и корпоративни интереси, а над 100 от тях попадат в "сивата зона", уточни той. Найденов припомни първите от тях - за нотариалната дейност, за културното наследство, за опазване на дивеча, за ГМО, за радиото и телевизията, за физическото възпитание и спорта, за отпадъците, отбелязва БГНЕС. Той изброи част от дългия списък лобистко законодателство и припомни за нарушената процедура при обсъждане и приемане на новите текстове в законите. Имаме трайно установена практика на лошо законодателство, на текстове, обслужващи клиентелски интереси, подчерта той.

Това е дефицит на компетентност в средите на мнозинството и сред експертите на правителството, съществува и хаотичност, непоследователност в законодателните инициативи, е неговото мнение. 27 законопроекта са атакувани през КС - инициативи и на МС и на мнозинството, което е най-лошата атестация за управляващите от 1990 г. насам, каза той. Лобистки текстове, предлагани от КБ няма, категоричен бе Найденов.

София / БългарияЗаглавие: Станишев: 400 000 българи са без работа заради нехайното управление

Дата: 26.06.2012 20:01
Медия: Сега

Решението на КС от миналата седмица за промените в Кодекса на труда мина не особено забелязано, но смятаме това за сериозна победа на БСП, защото пряко засяга интересите на всички работещи в България. Това заяви лидерът на червените Сергей Станишев на брифинг в НС, предаде репортер на БГНЕС.
КС потвърди позицията на социалистите, че работещите не трябва да бъдат санкционирани, ако работят без трудов договор. Недопустимо е работникът да бъде глобяван за това, че работодателят не е оформил по законоустановения начин трудовия договор, поясни Станишев. Работниците са слабата страна в трудовите правоотношения и е цинично, след като ГЕРБ доведоха със своята политика до масово обедняване, допуснаха невиждан ръст на сивата икономика и на безработицата сега да се опитват да стоварят тези проблеми върху обикновените хора, коментира Станишев.
Заради тяхната некомпетентност и нехайно управление, 400 000 българи са без работа, каза той. По искане на БСП КС обяви за противоконституционен и друг текст, свързан с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той гласеше чрез своята промяна, наложена от мнозинството, че представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество трябва да имат организации с минимум 100 000 наети работници или служители, припомни Станишев. В условия на безработица бяха завишени критериите. Идеята беше да бъдат изхвърлени от НСТС редица работодателски организации като БТПП, Съюза за стопанска инициатива, Съюз "Възраждане" и др. Според него това бил пореден удар върху малкия и среден бизнес, който е представляван най-вече от тези три организации.
Очевидно замисълът бе да остане като основен партньор на правителството КРИБ - най-удобния партньор, посочи Станишев. Навсякъде се създават изкуствени монополи, в полза на големите играчи и се мачка малкият и среден бизнес, подчерта той. Досега 119 текста от законодателните решения на това мнозинство са обявени за противоконституционни, продължи червеният лидер. Няма правителство досега в България, което да е получило толкова много шамари от КС, добави той. Подписката за референдума "за" строителството на АЕЦ "Белене" върви добре, има активизиране на хората, отчете Станишев. Симпатизантите и членовете на БСП имат лични задачи да я подпомагат и пряко са ангажирани в този процес, каза той.
Последният пример за лобизъм в законодателната инициатива са поправките в Закона за горите, заяви на свой ред депутатът Ангел Найденов. 60 са законопроектите, които са идентифицирани с лобистки поправки, обслужващи частни и корпоративни интереси, а над 100 от тях попадат в "сивата зона", уточни той. Найденов припомни първите от тях - за нотариалната дейност, за културното наследство, за опазване на дивеча, за ГМО, за радиото и телевизията, за физическото възпитание и спорта, за отпадъците. Той изброи част от дългия списък лобистко законодателство и припомни за нарушената процедура при обсъждане и приемане на новите текстове в законите. Имаме трайно установена практика на лошо законодателство, на текстове, обслужващи клиентелски интереси, подчерта той.
Това е дефицит на компетентност в средите на мнозинството и сред експертите на правителството, съществува и хаотичност, непоследователност в законодателните инициативи, е неговото мнение. 27 законопроекта са атакувани през КС - инициативи и на МС и на мнозинството, което е най-лошата атестация за управляващите от 1990 г. насам, каза той. Лобистки текстове, предлагани от КБ няма, категоричен бе Найденов.

Заглавие: Справедливост и равнопоставеност поискаха от ГОРД на среща в БТПП

Дата: 26.06.2012 11:43
Автор: Агенция КРОСС
Медия: Новини дир.бг

София /КРОСС/ По предложение на г-н Слави Бинев, председател на Гражданско Обединение за Реална Демокрация(ГОРД) се проведе среща с председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. В срещата участва и г-жа Полина Карастоянова. Г-н Бинев изтъкна, че желае да покаже уважението си към бизнеса, от където идвал и представи накратко ГОРД като формация с политическа насоченост, която обединява политически партии, граждански сдружения и личности.
Според него концепцията на ГОРД се представя, като консервативен съюз, който държи на рационалността. Разчита на справедливост в бизнеса и равнопоставеност между икономическите обекти. За лидера на ГОРД в политиката следва да влизат успели в бизнес начинанията си личности, а не политиката да се превръща в средство за икономически облаги.
Председателят на БТПП представи Насоките за дейността на БТПП за периода 2009-2014, като посочи че в своята дейност БТПП се ръководи именно от тези насоки.
Също така г-н Симеонов отчете факта, че контрола за спазване на законодателството от клиентелиски ограничения следва да бъде насочен към фирмите от "сивия" и черния сектор, а не към тези от "светлия сектор", които спазват данъчното и осигурително законодателство. Въпреки това неоправдано се осъществява свръхконтрол върху прозрачните фирми. Председателят на БТПП спомена удовлетворението на палатата, че е възприето предложението данъчното облагане да е на сравнително ниско равнище, но въпреки това инвестициите от други държави са ограничени. Това е така поради
административната тежест и корупция, както показват последните проучвания мнението на фирмите.
В края на срещата г-н Симеонов спомена, че БТПП е открита институция и ГОРД винаги може да се обръща към нея за предложения и становища по всички въпроси, по които палататa е компетентна.

Заглавие: Китайската провинция Джилин проявява интерес за бизнес с България

Дата: 26.06.2012 16:01
Медия: Tвоят Бизнес

Делегация от провинция Джилин посети Българската търговско-промишлена палата. Провинцията се намира в Североизточен Китай и е известна с тежката си промишленост, земеделието и селското стопанство. Разположена е на 180 хиляди кв.км площ.
В Джилин се намира най-голямата фирма за преработване на месо - Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd, която е и най-големият износител на телешко месо в Азия. Компанията изнася продукцията си в 23 държави. Половината от износа на телешко месо на Китай е именно благодарение на Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd. Стойността на компанията възлиза на 7 милиарда китайски юана. Нейн представител също бе част от делегацията.
До есента Българската търговско-промишлена палата ще организира представяне на компанията в България и ще сътрудничи на нейните представители, които ще посетят България с цел проучване на пазара. В Джилин се намира най-големият производител на селскостопански продукти. Най-големият автомобилопроизводител в Китай също е там. БТПП ще организира бизнес делегация до провинция Джилин с посещение на изложението за инвестиции и търговия в Североизточна Азия (The 8th China Jilin Northeast Asia Investment and Trade Expo), което ще се проведе в периода 6-11 септември 2012гЗаглавие: Китайската провинция Джилин проявява интерес за бизнес с България

Дата: 26.06.2012 16:01
Медия: Tвоят Бизнес

Делегация от провинция Джилин посети Българската търговско-промишлена палата. Провинцията се намира в Североизточен Китай и е известна с тежката си промишленост, земеделието и селското стопанство. Разположена е на 180 хиляди кв.км площ.
В Джилин се намира най-голямата фирма за преработване на месо - Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd, която е и най-големият износител на телешко месо в Азия. Компанията изнася продукцията си в 23 държави. Половината от износа на телешко месо на Китай е именно благодарение на Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd. Стойността на компанията възлиза на 7 милиарда китайски юана. Нейн представител също бе част от делегацията.
До есента Българската търговско-промишлена палата ще организира представяне на компанията в България и ще сътрудничи на нейните представители, които ще посетят България с цел проучване на пазара. В Джилин се намира най-големият производител на селскостопански продукти. Най-големият автомобилопроизводител в Китай също е там. БТПП ще организира бизнес делегация до провинция Джилин с посещение на изложението за инвестиции и търговия в Североизточна Азия (The 8th China Jilin Northeast Asia Investment and Trade Expo), което ще се проведе в периода 6-11 септември 2012гЗаглавие: Сътрудничим си с Китай в колбасарската промишленост

Дата: 26.06.2012 14:06
Медия: Икономика

Делегация от провинцията Джилин беше на посещение в България

България може да си сътрудничи с Китай в колбасарската промишленост. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов на среща с делегация от китайската провинция Джилин.

Също така двете страни е възможно да си сътрудничат в областта на земеделието и автомобилостроенето.

Симеонов обясни, че страната ни има опит в преработката на земеделска продукция и добри машини за тази цел. Българските фирми работят в съответствие с европейските стандарти, което е предпоставка за успешно сътрудничество с чуждестранни партньори, посочи той.

В провинция Джилин се намира най-голямата фирма за преработка на месо - Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd, която е и най-големият износител на телешко месо в Азия.Заглавие: Сергей Станишев: Конституционният съд потвърди позицията на БСП, че работещи без трудов договор не трябва да се санкционират

Дата: 26.06.2012 14:45
Автор: Агенция "Фокус"
Медия: Информационна агенция "Фокус"

София. Конституционният съд потвърди позицията на социалистите, че работещите не трябва да бъдат санкционирани, ако работят без трудов договор. Недопустимо е работникът да бъде глобяван за това, че работодателят не е оформил по законоустановения начин трудовия договор. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на ИБ на БСП по повод решението на Конституционния съд от миналата седмица за промените в Кодекса на труда, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това решение мина не особено забелязано, но смятаме това за сериозна победа на БСП, защото пряко засяга интересите на всички работещи в България, каза Станишев. С искането до Конституционния съд за произнасяне и с решението на Конституционния съд по инициатива на парламентарната група са били защитени интересите на работещите в България. "Работниците са слабата страна в трудовите правоотношения и е цинично, след като ГЕРБ доведоха със своята политика до масово обедняване и допуснаха невиждан ръст на сивата икономика, според проучванията и анализите, и на безработицата. Сега опитват да стоварят тези проблеми върху обикновените хора. Заради тяхната некомпетентност и нехайно управление, 400 000 българи са без работа. Промените в Кодекса на труда бяха безобразни и цинични се радваме, че Конституционният съд сподели нашите аргументи и отхвърли това решение", каза Сергей Станишев. По искане на БСП Конституционният съд обяви за противоконституционен и друг текст, свързан с Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Той гласеше чрез своята промяна, наложена от мнозинството, че представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество трябва да имат организации с минимум 100 000 наети работници или служители. "В условия на безработица, бяха завишени критериите. Идеята беше да бъдат изхвърлени от НСТС редица работодателски организации – Българската търговско-промишлена палата, Съюз за стопанска инициатива и Съюз "Възраждане" и др. Това беше пореден удар върху малкия и среден бизнес, който е представляван най-вече от тези три организации", каза Станишев. Очевидно беше замисълът основен партньор на правителството да бъде КРИБ като най-удобен партньор. Мачкането на средния и дребен бизнес е последователна политика на ГЕРБ, допълни Станишев. Навсякъде се създават изкуствени монополи, в полза на големите играчи и се мачка малкият и среден бизнес, каза още той и изрази задоволство от решението на Конституционния съд по двете искания на социалистите.
"Досега 119 текста от законодателните решения на това мнозинство са обявени за противоконституционни. Няма правителство досега в България, което да е получило толкова много шамари от Конституционния съд", заяви Сергей Станишев.
Михаил Миков допълни, че Конституционният съд по категоричен начин е отрязал поредния опит на правителството за връщане на България в Дикенсовия капитализъм. Решението на Конституционния съд за промените в Кодекса на труда бие камбаната, че политиката "Дянков", на нормативния Дарвинизъм – има някакви граници и границата е Конституцията.
Радостина ГЕОРГИЕВА

Заглавие: Справедливост и равнопоставеност поискаха от ГОРД на среща в БТПП

Дата: 26.06.2012 12:24
Медия: Благоевград Info

По предложение на г-н Слави Бинев, председател на Гражданско Обединение за Реална Демокрация(ГОРД) се проведе среща с председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. В срещата участва и г-жа Полина Карастоянова.

Г-н Бинев изтъкна, че желае да покаже уважението си към бизнеса от където идвал и представи накратко ГОРД като формация с политическа насоченост, която обединява политически партии, граждански сдружения и личности.

Според него концепцията на ГОРД се представя, като консервативен съюз, който държи на рационалността. Разчита на справедливост в бизнеса и равнопоставеност между икономическите обекти. За лидера на ГОРД в политиката следва да влизат успели в бизнес начинанията си личности, а не политиката да се превръща в средство за икономически облаги.

Председателят на БТПП представи Насоките за дейността на БТПП за периода 2009-2014, като посочи че в своята дейност БТПП се ръководи именно от тези насоки.

Също така г-н Симеонов отчете факта, че контрола за спазване на законодателството от клиентелиски ограничения следва да бъде насочен към фирмите от "сивия" и черния сектор, а не към тези от "светлия сектор", които спазват данъчното и осигурително законодателство. Въпреки това неоправдано се осъществява свръхконтрол върху прозрачните фирми. Председателят на БТПП спомена удовлетворението на палатата, че е възприето предложението данъчното облагане да е на сравнително ниско равнище, но въпреки това инвестиците от други държави са ограничени.Това е така поради административната тежест и корупция, както показват последните проучвания мнението на фирмите.

В края на срещата г-н Симеонов спомена че БТПП е открита институция и ГОРД винаги може да се обръща към нея за предложения и становища по всички въпроси, по които палататa е компетентна.Заглавие: Делегация от китайската провинция Джилин посети БТПП

Дата: 26.06.2012 12:06
Медия: My PR

Делегация от провинция Джилин посети Българската търговско-промишлена палата. Сред гостите бяха заместник-губернатора на провинция Джилин, заместник-председателя на Асоциацията за приятелство с чуждестранни страни на провинция Джилин, заместник-директора на бюрото за международно сътрудничество на провинция Джилин и както и представител на ръководството на най-голямата фирма за преработване на месни продукти в Китай. Провинция Джилин се намира в Североизточен Китай и е известна с тежката си промишленост, земеделието и селското стопанство. Разположена е на 180 хиляди кв.км площ.

В провинция Джилин се намира най-голямата фирма за преработване на месо - Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd, която е и най-големият износител на телешко месо в Азия. Компанията изнася продукцията си в 23 държави. Половината от износа на телешко месо на Китай е именно благодарение на Jilin Province Changchun Haoyue Islamic Meat co., ltd. Стойността на компанията възлиза на 7 милиарда китайски юана.

Председателят на БТПП запозна гостите с преимуществата на България като инвестиционна дестинация - ниските данъци, ниския държавен дълг, географското положение. България е най-близката точка на Европа до Азия, подчерта Симеонов. Гостите от Китай бяха запознати и с процедурата за регистрация на дружество с ограничена отговорност, както с възможността чуждестранните фирми в България да предлагат недвижима собственост. Според Цветан Симеонов, председател на БТПП стагнацията в икономиките на Европа ще доведе до задълбочаване на икономическото сътрудничество със страни от Азия. Според него има възможности за сътрудничество между България и Китай в колбасарската промишленост, земеделието и автомобилостроенето. България има опит в преработката на земеделска продукция и добри машини за тази цел. Българските фирми работят в съответствие с европейските стандарти, което е предпоставка за успешно сътрудничество с чуждестранни партньори.

До есента Българската търговско-промишлена палата ще организира представяне на компанията в България и ще сътрудничи на нейните представители, които ще посетят България с цел проучване на пазара. В Джилин се намира най-големият производител на селскостопански продукти. Най-големият автомобилопроизводител в Китай също е в провинция Джилин. Българската търговско-промишлена палата получи покана да организира бизнес делегация до провинция Джилин с посещение на изложението за инвестиции и търговия в Североизточна Азия (The 8th China Jilin Northeast Asia Investment and Trade Expo), което ще се проведе в периода 6-11 септември 2012г. Допълнителна информация за изложението ще бъде включена и в бюлетина на БТПП.Заглавие: Коституционният съд призна правото на БТПП да представлява интересите на 52 000 член

Дата: 26.06.2012 08:00
Медия: Зов нюз

Конституционният съд призна на Българската търговско-промишлена палата правото да представлява интересите на 52 000 члена в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ръководството на Българската търговско-промишлена палата изказва удовлетворение от обявеното на интернет-страницата на Конституционния съд решение по дело 2 за 2012 г. Членовете на най-старата (117 години) доброволна организация на българския бизнес са удовлетворени от факта, че съдиите обявяват за противоконституционно изискването работодателски организации, на които са предоставени функции със закон, да не могат да участват в социалния диалог. Изискването беше пряко насочено към БТПП, но впоследствие се оказа, че и други работодателски организации могат да бъдат засегнати. Съдът потвърди становището на палатата, че Свободно сдружените работодатели в защита на своите стопански интереси ще посочат съобразно своите устави кой да ги представлява в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Затова при никакви преговори, диалог, дебат, сътрудничество и пр., едната страна не може да има правото да определи кой ще представлява другата страна или другите страни. Такъв законодателен диктат е в противоречие с чл. 4, ал. 1, чл. 44 и чл. 49, ал. 2 от Конституцията е недопустим. Това го напомниха с гласа си всичките конституционни съдии, като така отново доказаха смисъла и за Република България на международните актове, които са задължителни за нас като правова държава. Съдът каза, "че текста на чл.35, ал 1, т.5 от КТ може да има за резултат елиминиране от участие в тристранния диалог на национално равнище на определени работодателски организации чрез едностранното им възлагане от държавата осъществяването на държавни функции. Оспореният текст поради това е в противоречие не само с чл. 44, ал. 1 и чл. 49, ал. 2, но и с чл. 4, ал. 1 от Конституцията, тъй като такива законодателни промени нарушават правната сигурност и предвидимост като основни характеристики на правовата държава. В още по-голяма степен това се отнася до работодателски организации, на които с предшестващо възлагане на държавна функция със съгласието на юридическото лице с оспореното изменение на КТ са отнети функциите на национално представителство. Налице е флагрантно нарушаване на принципа на правовата държава, след като една организация доброволно е поела изпълнение на възложените й държавни функции с последващо изменение на закона да й бъде отнето качеството на национално представена организация, т. е. с обратна сила да й бъдат отнети придобити права."
Палатата ще продължи да изпълнява ролята си на отговорен участник в тристранния диалог от името на своите над 52 хиляди членове от светлия сектор на икономиката. Само с по-малко от половината свои членове – 21 хиляди фирми, по данни на НОИ наскоро бяха доказани над 650 хиляди работни места в тези тежки времена.Заглавие: Справедливост и равнопоставеност поискаха от ГОРД на среща в БТПП

Дата: 26.06.2012 11:34
Медия: Българска Търговско-Промишлена Палата


По предложение на г-н Слави Бинев, председател на Гражданско Обединение за Реална Демокрация(ГОРД) се проведе среща с председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. В срещата участва и г-жа Полина Карастоянова.
Г-н Бинев изтъкна, че желае да покаже уважението си към бизнеса от където идвал и представи накратко ГОРД като формация с политическа насоченост, която обединява политически партии, граждански сдружения и личности.
Според него концепцията на ГОРД се представя, като консервативен съюз, който държи на рационалността. Разчита на справедливост в бизнеса и равнопоставеност между икономическите обекти. За лидера на ГОРД в политиката следва да влизат успели в бизнес начинанията си личности, а не политиката да се превръща в средство за икономически облаги.
Председателят на БТПП представи Насоките за дейността на БТПП за периода 2009-2014, като посочи че в своята дейност БТПП се ръководи именно от тези насоки.
Също така г-н Симеонов отчете факта, че контрола за спазване на законодателството от клиентелиски ограничения следва да бъде насочен към фирмите от "сивия" и черния сектор, а не към тези от "светлия сектор", които спазват данъчното и осигурително законодателство. Въпреки това неоправдано се осъществява свръхконтрол върху прозрачните фирми. Председателят на БТПП спомена удовлетворението на палатата, че е възприето предложението данъчното облагане да е на сравнително ниско равнище, но въпреки това инвестиците от други държави са ограничени.Това е така поради административната тежест и корупция, както показват последните проучвания мнението на фирмите.
В края на срещата г-н Симеонов спомена че БТПП е открита институция и ГОРД винаги може да се обръща към нея за предложения и становища по всички въпроси, по които палататa е компетентна.
Регионални ТПП/ТПК - (1 новина)

Заглавие: Фирми от региона участваха в специализирано изложение

Дата: 27.06.2012 08:30
Медия: Зов нюз

Делегация от 5 фирми, организирани от Търговско-промишлена палата във Враца участва тези дни в Трансграничен панаир в строителството. Специализираното изложение се проведе в Русе.
В събитието, въпреки горещините, участваха повече от 60 фирми-изложители и 1000 посетители. Панаирната тента бе удобно разположена на паркинга пред строителен хипермаркет. От страна на ТПП-Враца изложители бяха фирмите: "Ромтех-3С" ООД, "Региоплан" ЕООД, "Виа Арт" ЕООД, "ВИТИН-В" ООД и "Технос" ООД.
Всички имаха възможност да покажат своите продукти и услуги, включително нови развойни, да видят какво правят конкурентите и да определят своето място на пазара, да обменят контакти и мнения, да подготвят оферти и да договорят определени сътрудничества.
Следващият трансграничен панаир ще бъде в сферата на туризма и ще се проведе във Враца през месец септември.


Бизнес - (8 новини)

Заглавие: Китайски инвеститори за цената на тока от възобновяеми източници

Дата: 26.06.2012 22:41
Автор: Зоя Велинова
Медия: БНТ

Близо 20 китайски инвеститори са готови да напуснат България и да прекратят инвестиционните си програми у нас заради неясните критерии, по които се формира стойността на енергията, добивана от възобновяеми източници. Това съобщиха от Българо-китайската търговско-промишлена палата. Днес беше последният ден за обществено обсъждане цените на тока у нас, които влизат в сила от 1 юли тази година. Според китайските инвеститори свалянето на преференциалните цени за изкупуване на еленергията от възобновяеми източници не само ще отблъсне инвеститорите, но ще убие бизнеса в много български общини.

Общият размер на китайските инвестиции на близо 20-те компании, които членуват в Българско-китайската камара, е на стойност 3,3 млрд. евро и обхваща не само изграждане на източници на "зелена енергия", но и строителство, инфраструктура и други.

Фу Минг - зам.председател на Българско-китайската търговско-промишлена камара: - Декларираната промяна на преференциалните цени за изкупуване на електрическата енергия е крайно изненадваща за нас. Това ще отблъсне китайските инвеститори не само от ВЕИ-сектора, но и от цялата българска икономика. За нас това е рязка промяна на инвестиционния климат и води до икономическа непредсказуемост.

Ако се стигне до отдръпване на китайските компании, очакванията са, че това ще рефлектира върху икономиката на много общини у нас в района на Варна, Хасково и Ивайловград.

Виктор Азманов - председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара: -Силно се надяваме , че ДКЕВР ще преразгледа своята позиция и ще излезе с една далеч по-реалистична ценова политика, която да не води до стопанска непредвидимост и икономическа нетърпимост.

Държавният регулатор предлага цената на еленергията от фотоволтаични системи да бъде намалена от 485 лева за мегават час на 237лева.

Според Българската фотоволтаична асоциация справедливата цена за мегаватчас електроенергия, добиваната от соларни системи, е 300 лв. за големите мощности, а за по-малките, монтирани върху покриви - около 400 лв.Заглавие: 13 китайски инвеститора ще напуснат България

Дата: 26.06.2012 21:15
Медия: 24 Часа

13 големи китайски компании с инвестиционни намерения за 3,3 млрд. евро щели да напуснат България. Това каза вчера Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата. В писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Делян Добрев и др. инвеститорите заявявали, че ще се оттеглят, заради неясната и финансово непредсказуема среда.

Поводът е промяната на преференциалните цени, по които се изкупува енергията от възобновяеми източници. За вятърната енергия е намалена с 20%, а за слънчевата - с 55%. Големи китайски банки били категорични, че заради това инвестиционната среда в България е нездрава, а кредитирането било рисково.

Вицепрезидентът на палатата Фу Минг заяви, че готвената промяна е изненадваща и стопански непоносима и ще доведе до изтегляне на инвеститорите, които искат да влагат пари не самовъв възобновяеми източници, но и в съпътстващи производства.Заглавие: Икономическият печат: Роумингът поевтинява двойно от неделя

Дата: 27.06.2012 08:53
Медия: Инфосток

Източник: www.darikfinance.bg

Вестник Капитал Daily
"Студена война за студената вода"
След като вече година двете страни не отстъпват от позициите си, вчера концесионерът на столичните водни доставки извади нов коз: "Софийска вода" може да намали предвидените си инвестиции до края на 2013 г. с 15 млн. лв., ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не позволи увеличение на цената на водата за столичани от 1 юли с 12%. Компанията - концесионер и оператор на водната система на София, отправи искането си за 12% (20 ст. на кубик) поскъпване през август миналата година.
Сегашната цена с ДДС е 1.68 ст. на кубик. От компанията коментират, че подобен ръст няма да може дори да компенсира инфлацията, която се е отразила върху разходите им и поставя под риск инвестиции за около 15 млн. лв. По изчисленията на "Софийска вода" по-висока с 20 ст. цена на кубик се равнява на 52 км подменени водопроводи.
"София може да остане без топла вода"
Софиянци, които ползват услугите на "Топлофикация София", са заплашени от тази неделя (2 юли) да останат без топла вода. Причината са натрупаните 155 млн. лв. текущи задължения на дружеството към доставчика на природен газ "Булгаргаз". Това заяви неговият изпълнителен директор Димитър Гогов по време на общественото обсъждане проведено в енергийния регулатор за новото поскъпване на газа от началото на юли.
Вестник Сега
"Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати"
Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България". Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски.
"Роумингът поевтинява двойно от неделя"
От 1 юли цените за роуминг услугите в рамките на Европейския съюз поевтиняват наполовина. Намалението е валидно за тарифите за пренос на интернет данни, за гласови обаждания и за SMS-и. Роуминг регламентът е валиден за всички държави, членки на ЕС.
Вестник Класа
"Трайчо Трайков даден на прокурор заради акциите си в "Каолин"
Прокуратурата е сезирана за конфликт на интереси по отношение на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заради притежаваните и досега от него акции във фирма "Каолин", съобщи във вторник ТВ 7.
Вестник 24 часа
"13 китайски инвеститора ще напуснат България"
13 големи китайски компании с инвестиционни намерения за 3,3 млрд. евро щели да напуснат България. Това каза вчера Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата. В писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Делян Добрев и др. инвеститорите заявявали, че ще се оттеглят, заради неясната и финансово непредсказуема среда.
Поводът е промяната на преференциалните цени, по които се изкупува енергията от възобновяеми източници. За вятърната енергия е намалена с 20%, а за слънчевата - с 55%. Големи китайски банки били категорични, че заради това инвестиционната среда в България е нездрава, а кредитирането било рисково.
Вестник Труд
"Краят на кризата се отлага за 2015 година"
Краят на кризата ще дойде най-рано през 2015-2016 г. Тогава се очаква българската икономика да възстанови предкризисното си ниво от 2008 г. Това прогнозира ректорът на УНСС проф. Стати Статев на конференция за перспективите за устойчив растеж в България и Европа.
През последните 2 години министърът на финансите Симеон Дянков на няколко пъти заяви, че България вече излиза от кризата, но от началото на т.г. представителите на кабинета спряха да определят срок.Заглавие: Инвестиции за 3.3 млрд. евро заплашени заради свалената с 20-30% цена на зеления ток

Дата: 26.06.2012 20:45
Автор: Varnapress.net
Медия: Варна Прес

Инвестиции за 3.3 млрд. евро заплашени заради свалената с 20-30% цена на зеления ток България | Varnapress.net | юни 26, 2012 at 19:17 Заради намалената от 1 юли между 20 и 30 процента изкупна цена на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източници, китайски проекти за 3.3 млрд. евро може да напускат България. Това предупреди на пресконференция във вторник Виктор Азманов,- председател на Българско-китайската търговско-промишлена палата. той се оплака още от неясните критерии, по които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя преференциалните цени, по които "националната електрическа компания" и трите електроразпределителни дружества са длъжни да купуват тока, произведен от слънце, вятър и биомаса. Според зам.-председателя на бизнес организацията Фу Минг предприетото от ДКЕВР сваляне на цените на тока от ВЕИ е рязка промяна на инвестиционния климат и води до икономическа непредсказуемост за компаниите в Китай. Очаква се около 13-20 компании - членове на камарата с инвестиции у нас за общо 3.3 млрд. евро, да се оттеглят от проектите си в България, каза Азманов. Той разкритикува и решението на ДКЕВР за свалянето на възвръщаемостта на инвестициите от 9 на 6 на сто, при положение, че в Европа този процент е 11-13 на сто. Основният проблем е, че не са прозрачни процедурите, нито са ясни критериите, по които толкова драстично ще бъде намалена изкупната цена на електричество от възобновяемите електроцентрали, обясни Азманов. Докладите, на които ДКЕВР базира своите решения, имат голямо разминаване с много по-мащабен доклад за България и Румъния, правен от световната счетоводна фирма "Делойт" и изчисляването на новите цени не е базирано на някакъв реален механизъм, допълни той. В момента китайските инвестиции в слънчеви електроцентрали надхвърлят 200 млн. лв. и те заемат почти половината от вложенията на този пазар. Другите големи ВЕИ-инвеститори са южнокорейски, които допринасят за около една четвърт от общите инвестиции и също са недоволни от предложенията на ДКЕВР. Азманов добави, че ако си тръгнат китайските и южнокорейските инвеститори, потърпевши ще са и общините, които са инвестирали за развитието на инфраструктурата за ВЕИ-проектите, а и те осигуряват работна ръка в регионите.

Заглавие: Инвестиции за 3.3 млрд. евро заплашени заради свалената с 20-30% цена на зеления ток

Дата: 26.06.2012 19:17
Медия: Mediapool

Заради намалената от 1 юли между 20 и 30 процента изкупна цена на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източници, китайски проекти за 3.3 млрд. евро може да напускат България. Това предупреди на пресконференция във вторник Виктор Азманов,- председател на Българско-китайската търговско-промишлена палата. той се оплака още от неясните критерии, по които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя преференциалните цени, по които "националната електрическа компания" и трите електроразпределителни дружества са длъжни да купуват тока, произведен от слънце, вятър и биомаса.

Според зам.-председателя на бизнес организацията Фу Минг предприетото от ДКЕВР сваляне на цените на тока от ВЕИ е рязка промяна на инвестиционния климат и води до икономическа непредсказуемост за компаниите в Китай.

Очаква се около 13-20 компании - членове на камарата с инвестиции у нас за общо 3.3 млрд. евро, да се оттеглят от проектите си в България, каза Азманов.

Той разкритикува и решението на ДКЕВР за свалянето на възвръщаемостта на инвестициите от 9 на 6 на сто, при положение, че в Европа този процент е 11-13 на сто.

Основният проблем е, че не са прозрачни процедурите, нито са ясни критериите, по които толкова драстично ще бъде намалена изкупната цена на електричество от възобновяемите електроцентрали, обясни Азманов. Докладите, на които ДКЕВР базира своите решения, имат голямо разминаване с много по-мащабен доклад за България и Румъния, правен от световната счетоводна фирма "Делойт" и изчисляването на новите цени не е базирано на някакъв реален механизъм, допълни той.

В момента китайските инвестиции в слънчеви електроцентрали надхвърлят 200 млн. лв. и те заемат почти половината от вложенията на този пазар.

Другите големи ВЕИ-инвеститори са южнокорейски, които допринасят за около една четвърт от общите инвестиции и също са недоволни от предложенията на ДКЕВР.

Азманов добави, че ако си тръгнат китайските и южнокорейските инвеститори, потърпевши ще са и общините, които са инвестирали за развитието на инфраструктурата за ВЕИ-проектите, а и те осигуряват работна ръка в регионите.Заглавие: Китайски инвеститори във ВЕИ напускат България

Дата: 26.06.2012 19:02
Медия: Дума

Китайски инвеститори се готвят да напуснат страната заради неясните критерии за промяната на цените за енергия, добивана от възобновяеми енергийни източници. Това съобщиха Виктор Азманов - председател на Българско-китайската търговско-промишлена палата, и Фу Минг - вицепредседател на камарата на пресконференция вчера, предаде БТА.
Това поведение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще отблъсне инвеститорите не само от ВЕИ-сектора, а и от цялата икономика, каза Фу Минг.
Това е рязка промяна на инвестиционния климат и води до икономическа непредсказуемост за компаниите в Китай, добави той.
Очаква се около 13-20 компании - членове на камарата, да се оттеглят от проектите си в България. Техните инвестиции у нас са на обща 3,3 милиарда евро, каза Азманов.
Справедливата цена за мегаватчас енергия, добивана от соларни системи, е около 300 лева, и то за големите мощности, а за по-малките - само от няколко панела, цената трябва да е по-висока - поне 400 лева за мегаватчас, каза Никола Газдов - председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация.Заглавие: Как скъпият варовик повишава цената на тока

Дата: 27.06.2012 09:13
Медия: TV7

Как скъпият варовик повишава цената на тока 27.06.2012 09:13 Рейтинг: 1 0

В "Гореща точка" тази сутрин продължи с темата за цената на тока и защо фирма "Каолин" продава варовика на по-високи цени от държавните тецове. В разследването на Диляна Гайтанджиева Ви показахме как по-високите стойности на варовика пряко засягат цената на електроенергията, която се плаща от крайния потребител.

TV7 даде думата на "Каолин", за да обясни защо това е така и как се формира цената на варовика. Гост на Николай Бареков беше изпълнителният директор на фирмата Димитър Ангелов.

Собственикът на "Коалин" Иво Прокопиев към момента нито отказва, нито приема поканите ни да гостува с коментар за изнесените в разследването факти.

В студиото на "Гореща точка" Ангелов зае позицията, че тезата за това, че цената на варовика оказва силно влияние върху крайната цена на тока, не е напълно коректна.

Ангелов изрази тезата, че цената на варовика се вдига от разходите за транспорт, които са доста, независимо от краткото разстояние, на което се намира мината от тецовете. Има няколко претовари операции, като в крайна сметка три транспортни фирми извършват услугата за "Каолин" – едната е автотранспортна и две ЖП-транспортни – БДЖ и "Мини Марица Изток", тъй като част от инфраструктурата в този участък, около 30 км, е притежание на мините, а не на държавните железници.

Изпълнителният директор на "Каолин" отрече да има проблем със статута на земята, в която се извършва рудодобива. В момента се извършва процедура по смяна на предназначението на земите, което отнема време. Ангелов твърди, че хората са заблудени от "експертите на "Екогласност"" и затова твръдят, че "Каолин" копае в лозята им.

Ангелов също така обвини еколозите от "Екогласност", че представят тези, без реални доказателства. "Не виждам никакво експертно мнение, нито документи, нито нищо, което да може да бъде сериозно доказано в тази теза", каза представителят на "Каолин" АД.

По повод изнесените факти в разследването на Гайтанджиева за 12-те случая на заболели от левкемия в близкото до рудника село Меричлери. Ангелов заяви, че тази теза е била отхвърлена от десетки проверки, направени досега.

Хората в това населено място са притеснени основно от факта, че всички техни жалби са били проверявани от Министерство на икономиката, като от разследването се разбра още, че бившият вече министър, оглавявал ведомството, има акции във фирмата.

Възникна спор за това доколко има конфликт на интереси заради факта, че Трайчо Траков има акции в "Каолин". Ангелов смята, че такъв няма, тъй като акциите на Трайков са прекалено малко и са придобити преди лицето да стане министър, като той е декларирал, че ги притежава в общата си декларация за собственост.

В края на предаването Димитър Ангелов пое цялата отговорност за фромирането на цената на варовика, като по този начин оневини собственика на фримата - Иво Прокопиев.

Tweet Още по темата: Невинните жертви на енергийния "Октопод" Борба с енергийния Октопод

Заглавие: Бизнесът поиска държавна регулация на лихвите

Дата: 27.06.2012 08:56
Медия: Banks.dir.bg

Трябва да се промени начинът на определяна на лихвите по кредити в България. Страната ни е единствената, в която лихвите се определят по този начин. Това може да стане чрез държавна регулация.
Предложението даде в сутрешния блок на телевизия България он ер Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Банковата система у нас е стабилна, а показателите й спрямо тези в ЕС са в пъти по-добри, каза още Велев. Печалбата за миналата година е над 580 млн. лв., а в банковата система работят над 33 хил. служители, а активите на банковата система нарастват. Продължава лек ръст в кредитирането на фона на слаб ръст около нас, добави той.
Велев допълни, че притесненията, че банките – майки ще изтеглят капиталите си не са се случили и дори има увеличение на депозитите и като цяло активите на банковата система продължават да нарастват. Устойчивостта на банковата система е необходимото условие за икономически растеж, смята бизнесменът.
Според него обаче освен устойчива банковата система трябва да се държи и като партньор на бизнеса, заключи той по повод годишните банкови награди "Банка на годината 2011", които се връчват за 20-ти пореден път.
Теми в развитие - (1 новина)

Заглавие: Цигареният скандал се разгаря

Дата: 27.06.2012 12:50
Автор: Капитал Daily
Медия: Регал

Над 1000 работници и служители във фирми, които произвеждат цигарени гилзи (хартия с филтър) и опаковки, ще протестират в четвъртък пред президентството с искане за вето върху забраната на този тип бизнес, въведена миналата седмица със специален текст в приетия от парламента нов Закон за тютюна и тютюневите изделия. Това съобщиха за "Капитал Daily" организаторите на предстоящата демонстрация от КТ "Подкрепа".
Ако президентът не наложи вето и промените влязат в сила, ще бъдат съкратени около 600 работни места в поне шест фирми. Именно те ще участват в протеста, каза Атанас Кръстев, председател на КТ "Подкрепа" - Пловдив. Кръстев е готов и да поиска от омбудсмана да сезира Конституционния съд заради текста, който според него нарушава правото на труд и правото на частна собственост. Ако пък омбудсманът откаже да ангажира с проблема Конституционния съд, фирмите ще се обърнат директно към Европейския съд с аргумента, че текстът нарушава и договора за функциониране на ЕС в частта му за свободното движение на стоки.
Когато една страна - членка на съюза, въвежда по-рестриктивно законодателство от останалите по отношение на търговията и производството на определена стока, тя е длъжна да уведоми останалите три месеца предварително. България обаче не е направила това и има опасност срещу нея да започне наказателна процедура заради пропуска, твърдят синдикалистите.
Конфликтът и интересите
Забраната за търговия с цигарени гилзи беше поискана от депутата от ГЕРБ Емил Димитров (в момента разследван от комисията за конфликт на интереси), а предложението към нея да се добави и производството дойде от колегата му от ДПС Камен Костадинов.
И двата законови текста бяха приети с гласовете на ГЕРБ миналата седмица. Въведението практически удря сериозно бизнеса на "Юрий Гагарин" - Пловдив (чиято собственост се свързва с Първа инвестиционна банка), на още няколко по-малки фабрики в България и на чуждестранните цигарени концерни, които макар и да не произвеждат тук, имат внос на заготовки за цигари.
От хората, запознати с бизнеса, промяната се тълкува еднозначно като подкрепа за "Булгартабак холдинг" (купен де юре от руската VTB, но на практика поделен между собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и притежателите на "Винпром Пещера").
Самият Емил Димитров пък е в, меко казано, особена позиция, като се има предвид че с бившата си фирма "Симеон 2" (бивш най-голям дистрибутор на български цигари в страната) участва в основаването на "Табак логистик груп", която обедини търговците на едро и в момента продава стоката на холдинга в цялата страна.
"Поискахме среща при председателя ни д-р Константин Тренчев с вносителя на поправката. На нея той ни каза, че гилзите пречат на бизнеса на "Булгартабак" и забраната им е поискана от него. След като изтъкнахме своите аргументи, депутатът каза, че ще оттегли текста и че е допуснато недоразумение. Видно, това не се случи", разказа Атанас Кръстев от КТ "Подкрепа".
Подготовка за голямата сделка
"Целта на текста, който е откровено лобистки, е нашата компания да фалира, да бъде взета на безценица, да стане отново част от "Булгартабак" и при препродажбата на холдинга на сегашните играчи, свързани с него, или на други в близко бъдеще, той да има по-висока стойност. Това са слуховете, за които се говори в бранша, и до голяма степен ние им вярваме, защото има логика холдингът да струва повече, ако затвори отново цикъла на производство с помощните материали. Преди години "Булгартабак" реши, че производството на хартия, филтри и опаковки не му трябва, и продаде "Юрий Гагарин" отделно. Сега, когато в него е инвестирано, работи и печели, има нови чужди пазари, явно стана отново атрактивно", заяви Петко Манев, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в пловдивската фабрика.
Преди повече от месец от "Булгартабак" отрекоха твърденията на хора от сектора, че вече са наети консултанти, които да търсят купувачи на холдинга за около 160 млн. евро. Тогава другата неофициална информация беше, че е настъпило разногласие между Цветан Василев и Делян Пеевски с "Винпром Пещера" по въпроса за дистрибуцията на цигари. Факт е обаче, че напоследък холдингът инвестира в собствени будки за цигари и вестници.
От самия "Булгартабак" междувременно отрекоха да имат интерес към покупка на "Юрий Гагарин".
Стари връзки
Връзката между пловдивската фабрика за опаковки "Юрий Гагарин" и бившата й компания майка са все още топли. В момента половината от производството на филтри в Пловдив е за българския пазар - 20% от капацитета на фирмата е зает именно от "Булгартабак". Пак в Пловдив се произвеждат и 60-70% от опаковките за цигарите на холдинга. Отделно филтрите за "Кингс табако" (собственост на фирми от групата на "Винпром Пещера") се правят от "Юрий Гагарин" и заемат 30% от тази поточна линия.
"Имаме обаче огромен капацитет и основното ни производство на филтри, опаковки и гилзи е насочено за износ", казва Петко Манев. Само в основното производство на фабриката – на филтри, са инвестирани 8 млн. евро за нови машини. Фирмата е възобновила и производството на гилзи през последните две-три години, като само едната машина, която е най-ново поколение, струва 2.5 млн. евро. В момента капацитетът е 200-210 млн. гилзи месечно. 80% от тях са за износ и тъй като фирмата вече има крупни заявки, е поръчала и втора машина, която пристига през август.
"Основният ни износ е на изток – Турция, Ирак, Иран, сега очакваме отварянето на руския пазар. Собствениците купиха фабрика в Унгария, но тя ще обслужва износа за европейските страни и САЩ. Ако изнесем производството там, транспортните разходи ще са високи и това ще го оскъпи", казва Манев. В допълнение "Юрий Гагарин" продава филтри и хартия на други български компании, които се занимават с това производство и също изнасят стоката си.
"Ние продаваме и опаковки, и филтри на пазарни цени. Никого не притискаме, нито искаме да му вземем бизнеса. Напротив, радваме се, че дадохме идея за възраждане на производство, което храни региона", казва Манев.
Малките в големия вихър
"Изключително сме притеснени от забраната за производство. В нашата фабрика работят над 100 души, само 20% от гилзите са за българския пазар. Ако законът влезе в сила, трябва да освободим хората и да преместим производството в чужбина. Нямаме фабрика там и тепърва трябва да купуваме, а имаме договори с клиенти, които очакват да произведем стоката и да я доставим", разказва Женя Садъчева, управител на производителя "М Табако".
"Намираме поправката за откровено лобистка. Преди се занимавах с дистрибуция на цигари, явно пречехме на големите като Емил Димитров и в крайна сметка престанаха да ни дават цигарите на "Булгартабак". Сега явно пак пречим на "Булгартабак", защото работим и развиваме бизнес. В тази безработица, ако бъде приет този текст, в Асеновград трябва да закрием 20 работни места", коментира Красимир Симеонов, управител на "Епилогес Г. Б.".
И двете фирми се занимават именно с производство на цигарени заготовки. Собствениците им изтъкват, че всяка от тях има поне по една работеща машина, а някои са поръчали две или три. Цената им е между 200 - 300 хил. евро и 2-3 млн. евро. Две други дружества от бранша също са поръчали нова техника – "Вирджиния таб" и "Флагман табако", която изнася основно за Дубай.
При това положение нищо чудно, че компаниите имат намерение да използват всички законови методи, за да спрат влизането в сила на новите правила, които реално ще затворят бизнеса им.


Работодатели и други работодателски организации - (7 новини)

Заглавие: Вадят кирливите ризи на работодателите

Дата: 27.06.2012 11:03
Медия: Народно дело

Българската стопанска камара и КНСБ имат идея за създаване на рейтингова система на работодателите в България. В тази информационна система ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите, съобщиха от стопанската камара.
"Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че по данни на КНСБ в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.
"С тази рейтингова система ние се опитваме да решим един сериозен проблем, пред който са изправени предприемачите у нас – "сатанизацията" на работодателите. В сегашната ситуация покрай некоректните работодатели страдат и коректните и съвестни предприемачи", коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.
Той допълни, че в икономическата реалност у нас е много важно да се постави приоритет върху създаването на устойчиви и сигурни работни места с висока добавена стойност.
"За целта е важно синдикатите и работодателите да настояваме у нас да се формира дългосрочна политика за сигурни инвестиции, които да доведат до разкриването на работни места", коментира още Божидар Данев.

Заглавие: Европа осъди България за нечовешко забавяне на заплати

Дата: 27.06.2012 10:21
Медия: Webcafe

Деветима работници от фалиралата рафинерия "Плама" в Плевен осъдиха в Страсбург правителството за неизплатени с години заплати. Бавенето на възнаграждения е нарушение на основни човешки права, постанови Европейският съд за правата на човека по делото "Христова и други срещу България". Вината е изцяло на изпълнителната власт, която въпреки че е имало съдебно решение, дълго време е отказвала да изплати парите. Затова сега държавният бюджет ще олекне с 51 361 евро за материални и морални щети плюс съдебни разноски.
Казусът е същият като по делото "Белев и други срещу България" от 2 юли 2009 г., по което 42-ма работници от "Плама" осъдиха държавата да им плати 393 500 евро. Повторението е показател, че властите не са склонни да поправят несправедливостите от своите решения, докато не бъдат принудени от европейския съд. Деветимата, чиито жалби отлежаваха в Страсбург от 2004 и 2008 г., можеха да бъдат обезщетени доброволно от държавата след създадения съдебен прецедент през 2009 г., но тя реши да се бори до последно за погазване на тяхното право да бъде заплатен трудът им заедно с дължимите лихви от забавянето.
Властите смятаха, че ще се измъкнат от международно правосъдие, защото през 2008 г. бяха изплатили само заплатите с 10-годишно закъснение, но съдът откри още два проблема. Първо, България е пренебрегвала цяло десетилетие решенията на собствените си съдилища в полза на ощетените работници, с което е нарушила правото им на справедлив съд в разумно време. Така е причинила морална щета на всеки от тях, която бе оценена от Страсбург на 2300 евро на тъжител, или общо на 20 700 евро за всички. Второ, изплащането дори на цялата сума от заплатите не е било достатъчно, защото забавянето е причинило допълнителни материални щети, оценени общо за деветимата на 27 300 евро. Отделно съдът постанови България да плати и 3361 евро за съдебни разноски.
Плевенчаните, които станаха жертва на съмнителната приватизация на соцкомбината "Плама", бяха признати още през 1998 г. като неудовлетворени кредитори по производството за несъстоятелност на "Нова Плама" АД. Законът обаче ги постави далеч назад в списъка, давайки предимство на държавните и банковите вземания. През 2000 г. влезе в сила оздравителен план, в който фигурираха и ощетените работници. Много от тях обаче вече бяха съкратени и трябваше да заведат дела срещу бившия си работодател, за да си получат дължимото. Те ги спечелиха през периода 2000-2005 г. През 2001 г. обаче Агенцията за държавни вземания бе наложила вече запор върху активите на "Плама" и така държавата бе блокирала изпълнението на решенията на съдилищата, произнесени в полза на работниците, които се оказаха в омагьосан кръг - да се борят срещу държавата чрез държавата, която не уважава собствените си съдебни власти.
Страсбург постанови, че за съдебна справедливост не е достатъчно произнасянето на съд, а трябва да има и изпълнение на неговата присъда. Така държавата бе осъдена заради произвол на изпълнителната власт, а не заради лошо работеща съдебна система, както се е случвало при други дела. Отговорността се носи от сегашното правителство, което ще трябва да изплати обезщетенията.

Заглавие: БСК и КНСБ ще създават рейтингова система на работодателите

Дата: 27.06.2012 07:50
Автор: InfoWeek, новини
Медия: Infoweek

Ще дава данни за икономическо състояние и условия на труд
БСК и КНСБ са обсъдили идеята за създаване на рейтингова система на работодателите в България. В тази информационна система ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите.
Обсъждането е проведено по време двустранна координационна среща на Българската стопанска камара и КНСБ, на която са набелязани съвместни действия по проектите на социалните партньори, финансирани от ОП "Развитие на човешките ресурси", съобщават от пресцентъра на БСК.
"Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че по данни на КНСБ в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.
"С тази рейтингова система ние се опитваме да решим един сериозен проблем, пред който са изправени предприемачите у нас – "сатанизацията" на работодателите. В сегашната ситуация покрай некоректните работодателите, страдат и коректните и съвестни предприемачи", коментира Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК. Той допълни, че в икономическата реалност у нас е много важно да се постави приоритет върху създаването на устойчиви и сигурни работни места с висока добавена стойност.
В момента БСК изпълнява проект за разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите по браншове и региони. КНСБ от своя страна изпълнява проект "Сигурност чрез закона, гъвкавост чрез колективното трудово договаряне", който ще допринесе в развиването на националните политики за гъвкава заетост. В рамките на проекта синдикалната организация разработва пакет от нормативни промени, които да гарантират правата на работниците, включително и наети от агенции за временна работа, работещи надомно, командированите в чужбина и др.

Заглавие: Правят каталог на добрите шефове

Дата: 27.06.2012 00:05
Медия: Стандарт

В интернет ще пише кой е съвестен работодател и кой не плаща
Шефовете в България ще влязат в рейтингова система, от която ще става ясно кой е добър работодател у нас и кой не. Всеки, който се интересува от дадена компания, ще може да получи информация за нея от специално разработен сайт. На него ще се публикуват данни не само за финансовото и икономическото състояние на фирмите, но и за условията на труд в тях, дали са коректни към работниците си и дали спазват екологичните изисквания. От сайта ще става ясно и дали работодателят е коректен платец към държавата.
Около идеята да се създаде рейтингова система на работодателите, която да се обновява постоянно в интернет, се обединиха Българската стопанска камара и Конфедерацията на независимите синдикати в България. Двете организации ще разработят съвместно проекта, за който ще търсят финансиране от европейските програми. Подобен регистър в интернет имало във Великобритания. Той се попълвал от представители на бизнеса и на синдикатите.
"Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Най-малко 500 са предприятия у нас, които бавят заплатите повече от два месеца, припомни той.
"От друга страна, с тази рейтингова система ние се опитваме да решим един сериозен проблем - "сатанизацията" на работодателите", заяви председателят на БСК Божидар Данев. В сегашната ситуация покрай некоректните страдали и съвестните предприемачи. Именно достъпът до подобна информация ще покаже кой кой е в българския бизнес и ще даде възможност на хората за информиран избор.
Стопанската камара вече разработи система за единни професионални стандарти за ключови професии в 20 сектора на икономиката. Това ще улесни фирмите в търсене на кадри с определени умения, ще помогне и на университетите при подготовката на студентите.
Мила Кисьова

Заглавие: Обмислят рейтингова система на работодателите в България

Дата: 26.06.2012 16:01
Медия: Econ.bg

Според КНСБ в страната има поне 500 фирми, които дължат повече от 1 заплата на работниците си

Българската стопанска камара и КНСБ проведоха двустранна координационна среща, на която бяха набелязани съвместни действия по проектите на социалните партньори, финансирани от ОП "Развитие на човешките ресурси".

В края на събитието двете страни се обединиха около идеята за създаване на рейтингова система на работодателите в България. В тази информационна система ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите, посочват от БСК.

Впоследствие от работодателската организация обясниха специално за Econ.bg, че за момента нововъдението е на ниво идея. Преговори с държавата не са водени. Не е ясно кога рейтинговата система на работодателите можела да стане факт. Положителното в случая било, че е постигнато споразумение, че трябва да бъде показано ясно какви са работодателите и какви условия на труд предлагат те.

"Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По данни на организацията в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.

"С тази рейтингова система ние се опитваме да решим един сериозен проблем, пред който са изправени предприемачите у нас – "сатанизацията" на работодателите. В сегашната ситуация покрай некоректните работодателите, страдат и коректните и съвестни предприемачи", коментира Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК.Заглавие: Правят класация на работодатели

Дата: 27.06.2012 13:09
Медия: Труд

Рейтинг на работодотелите според финансовото състояние, социалната отговорност и условията на труд ще правят КНСБ и Българската стопанска камара. Това стана ясно след среща между двете организации вчера. Рейтинговата система ще е достъпна в интернет.

"Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че по данни на синдиката в страната има поне 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.

Освен да информира кои са коректните фирми системата ще има за цел и да се пребори със "сатанизацията" на работодателите. "В сегашната ситуация покрай некоректните предприемачи страдат и коректните", каза председателят на БСК Божидар Данев.

Бизнес организацията разработва информационна система за оценка на компетенциите по браншове и региони, която се финансира с европари. Целта на системата е да обобщи изискванията към служителите от страна на фирмите в различните сектори. Това трябва да помогне за съобразяване на учебните планове с нуждите на бизнеса, както и да послужи на търсещите работа.Заглавие: Прокуратурата е сезирана за конфликт на интереси

Дата: 27.06.2012 10:58
Автор: Агенция КРОСС
Медия: Новини дир.бг

/КРОСС/ Прокуратурата е сезирана за конфликт на интереси по отношение на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заради притежаваните и досега от него акции във фирма "Каолин". Своето намерение да сезира прокуратурата, но за престъпление по служба, съобщи и Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност". Мажоритарен собственик на "Каолин" е бизнесменът Иво Прокопиев. Георгиев твърди, че от 2 години "Каолин" добива варовик абсолютно незаконно, освен това го продава по завишени цени. Фирмата продава тон варовик по 30 лева на двете частни американски централи - ТЕЦ-овете "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", но в отчетите пред министерството декларира цена от 10 лева на тон суровина. Оттук идват 20 млн. лева годишно скрита печалба, уточни Георгиев. В добавка към това според клаузите на концесионния договор запасът на находището "Великан", Хасковско, вече е изчерпано, ако се съди по отчетите на "Каолин", пише Класа.
Синдикати и Тристранен диалог - (1 новина)

Заглавие: Пламен Димитров: Икономическата криза доведе до загубата на 400 хиляди работни места в страната

Дата: 27.06.2012 13:50
Автор: радио "Фокус" - Пазарджик
Медия: Фокус радио

Пазарджик. Икономическата криза доведе до загубата на 400 хиляди работни места в страната от 2009 година до сега. Това каза на пресконференция в Пазарджик президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на радио "Фокус" - Пазарджик. Това означава, че над 18% от заетите са напуснали пазара на труда. Кризата нанесе сериозен удар върху този пазар. Най-засегнати са секторите "Строителство" и "Преработваща промишленост". В сектор "Строителство" хората, които вече не работят са над 100 хиляди души. В останалите сектори на икономиката също има свиване в числеността на заетите, но то е по-малко от строителството, каза също Димитров. Той допълни, че синдикатите очакват днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов да внесе за разглеждане от правителството предложение за увеличаване на работните заплати в социалната сфера с 20%, което трябва да понижи напрежението в този сектор. Предложението е съгласувано с Министерството на финансите, уточни Димитров.
Ваня НИКОЛОВА
Закони и проекти - (1 новина)

Заглавие: До 2020г. няма да се променя пенсионната система

Дата: 26.06.2012 15:30
Автор: БТА
Медия: Pariteni.bg

България през последните години направи доста сериозна реформа, заяви министър Младенов

Така както е разписана до 2020 година пенсионната система, няма основание да бъде променяна. Това заяви днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той беше помолен да коментира изказване на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, който вчера в интервю за германско издание е посочил, че всичките 27 държави-членки трябва да реформират пенсионните си системи. Ромпой ще постави въпросът за обсъждане на среща на върха в Брюксел на 28 и 29 юни.

България през последните години направи доста сериозна реформа в пенсионната си система, каза министър Младенов. Той припомни, че до 2020 г. осигурителният стаж се увеличава всяка година с четири месеца, а възрастта за пенсиониране - също с четири месеца на година, докато достигне 65 години за мъжете и 63 - за жените.

От 2012 г. с две години се увеличи и необходимият осигурителен стаж за военните и за полицаите, посочи Младенов. С тези реформи доказахме, че искаме да направим пенсионната
система по-устойчива и хората да получават по-адекватни пенсии, коментира министърът.

В отговор на въпрос има ли възможност да се повиши още възрастта за пенсиониране, ако се обвърже със средната продължителност на живота у нас, Младенов каза, че начертаното до 2020 година трябва да се изпълнява и то ще донесе необходимата устойчивост на пенсионната система.


Пазар на труда - (5 новини)

Заглавие: Близо 240 предприятия у нас ще осигурят по-добри условия на труд

Дата: 27.06.2012 10:48
Медия: Агенция "КРОСС"

/КРОСС/ Близо 240 предприятия у нас ще осигурят по-добри условия на труд за своите работници чрез средства по схемата "Безопасен труд" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Техните проектни предложения вече са одобрени, а първите 18 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бяха връчени от социалния министър Тотю Младенов. По схемата са кандидатствали над 400 предприятия от различни браншове, а заради големия интерес до края на юли ще започне ново набиране на проектни предложения. Одобрените до момента предложения са на обща стойност 30 милиона лева, като за всеки проект е отпусната различна сума в размер от 50 000 до 200 000 лева.Заглавие: 14% без здравни осигуровки в Кюстендилска област

Дата: 26.06.2012 08:24
Автор: DenNews.bg
Медия: Den News

Около 14% от жителите на Кюстендилска област са здравно неосигурени към днешна дата, показва справка в Регионалната здравноосигурителна каса. Тенденцията е към бавно, но редовно увеличаване на хората без здравни осигуровки.
Точната цифра на здравно неосигурените в областта е 23 704 от 160 111 жители по постоянен адрес.
От РЗОК припомнят, че здравно неосигурен пациент е всеки с редовно заплатени осигуровки за 36 месеца назад. Така че за да върнете правата си трябва да заплатите всички невнесени осигуровки, заедно с лихвите начислени от НАП или да започнете да плащате редовно вноските си, като след 3 г. старите ви задълженията ще отпаднат.
При напускане от работа или фалит на фирма работодателят е длъжен да изплати всички здравни осигуровки на служителите и работниците си. В противен случай може да бъде заведено съдебно дело.Заглавие: Социалните работници с по-високи заплати

Дата: 27.06.2012 13:15
Автор: Economynews
Медия: Новини дир.бг

20-процентно увеличение на заплатите на социалните работници от 1 юли ще поиска министър Тотю Младенов. Това ще стане на заседание на правителството. Синдикатите настояваха за възнаграждения по-високи с около 35%. В момента средната работна заплата в Агенцията за социално подпомагане е около 450 лева. Увеличението на заплатите ще обхване 2 868 социални работници.

Заглавие: Всеки пети е без работа

Дата: 27.06.2012 07:50
Автор: Велко Велев
Медия: 7 plus 7

Повече от половината млади хора в страната са безработни, а реалното ниво на безработицата е над 18-19%. Това заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков. Той взе участие в организираната от КТ "Подкрепа" конференция, която бе посветена на равното третиране и достоен труд за работещите имигранти посредством законодателството и правната закрила.

Според данните на Камарата доста повече от 30% от работните места са заети от хора, които са свръхквалифицирани. Това значи, че те далеч по-образовани и по-квалифицирани, отколкото се желае от тях за позицията, която заемат в работната среда.
Друг акцент, на който Бранков обърна внимание, бе проблема с изтичането на добавена стойност от страната. Между БСК и Националната агенция по приходите (НАП) са били проведени дискусии, посветени на темата. Към момента тече ускорен процес за изтичане на добавена стойност по линията на данъчните измами с ДДС и вътрешнообщностните доставки за ЕС. Една такава схема посочва, че дадени стоки могат да бъдат произведени във Франция, след което да бъдат внесени в България, струвайки по-евтино. Така при влизането си в българския пазар те отнемат от печалбата на българските производители и дебалансират статуквото.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пък посочи, че е нужно търсенето на нови начини страната ни да не губи интелектуалния си потенциал. Той добави, че запазването на добре подготвената работна ръка е основа за българската конкурентноспособност и успех занапред. Директен и притеснителен пример за отлив на качествени младежи е Немската гимназия в столицата, където близо 90% от завършващите търсят реализация в чужбина и по-точно в Германия.

"Нещата с липсата на кадри са драматични и от една страна не мога да се сърдя на моите сънародници, които напускат страната в търсене на по-добър живот. Но от друга страна, не мога да не бия камбаната, защото всичко това се отразява върху възможността на държавата да се развива пълноценно", уточни Тренчев.

Той отбеляза, че много от българите, които работят извън страната се съгласяват да приемат всякакви условия, само и само да не изгубят работата си. Именно за това той препоръчва сънародниците ни зад граница да станат членове на местните синдикални организации, които могат да защитават техните права и да им помагат при нужда.

Ето и останалите данни за нивото на безработицата в останалите страни:
Франция
Безработица към края на 2011 г.: 9.3%
Ръст на БВП за 2011 г.: 1.7%
Безработицата във Франция през 2011 г. е на ниво от 9.3%, но днес вече надхвърля 10%, с което е поставен 13-годишен максимум
Полша
Безработица към края на 2011 г.: 9.6%
Ръст на БВП за 2011 г.: 4.3%
Въпреки високия ръст на БВП през 2011 г., подпомогнат от извършените инвестиции в последните години, когато страната се готвеше за Евро 2012, безработицата и тук е около 10 на сто. Последните данни сочат, че безработните вече са 12.6 на сто, а без работа са 26.7 на сто от младежите до 29 г.
Турция
Безработица към края на 2011 г.: 9.8%
Ръст на БВП за 2011 г.: 8.5%
Въпреки впечатляващия си ръст на БВП през изминалата година от 8.5%, безработицата и в Турция остава висока. Основна причина е факта, че хора от селата се местят в големите градове. Добрата новина е, че младежката безработица бележи спад от 17.1% през декември 2007 г. на 15.4 на сто през март 2012 г.
Португалия
Безработица към края на 2011 г.: 12.7%
Ръст на БВП за 2011 г.: -1.5%
Влиянието на кризата тук е толкова голямо, че само за три месеца безработните се увеличиха до 14.9%. Без препитание пък са 36.2 на сто от младите в страната.
Ирландия
Безработица към края на 2011 г.: 14.4%
Ръст на БВП за 2011 г.: 0.7%
Страната приключи 2011 г. с 20-годишен максимум в безработицата си - 14.4 на сто, два пъти повече, отколкото в Германия.
Сезонно изгладените данни сочат за 14.3 на сто хора без работа в края на май, спрямо само 4.5 на сто за месеците преди началото на кризата.
Гърция
Безработица към края на 2011 г.: 17.7%
Ръст на БВП за 2011 г.: -6.9%
Рецесията остави всеки пети човек в страната без работа, като по данни към март 21.9 на сто от населението са безработни, спрямо 17.7 на сто за към края на 2011 г.
По възрастови групи безработицата е най-голяма сред младите хора от 15 до 24 години и възлиза на 52.8 на сто, следва групата на тези от 25 до 34 години, която съставлява 29.8 на сто, а по пол безработицата е ударила повече жените.
Процентът на безработните жени в Гърция е 25.8 на сто спрямо 19.9 на сто на мъжете.
Испания
Безработица към края на 2011 г.: 21.6%
Ръст на БВП за 2011 г.: 0.7%
Четвъртата най-голяма икономика в Еврозоната е с 21.3% безработица по данни към март, което е около два пъти повече спрямо средното ниво за ЕС. Общо 4.9 млн. души са без работа, което е и 14-годишен максимум.Заглавие: 240 предприятия осигуряват по-добри условия на труд с европари

Дата: 26.06.2012 17:20
Автор: Lev.bg, снимка: Агенция по заетостта
Медия: Tax.bg

Близо 240 предприятия у нас ще осигурят по-добри условия на труд за своите работници чрез средства по схемата "Безопасен труд" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Техните проектни предложения вече са одобрени, а първите 18 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бяха връчени днес от социалния министър Тотю Младенов. По схемата са кандидатствали над 400 предприятия от различни браншове, а заради големия интерес до края на юли ще започне ново набиране на проектни предложения.

Одобрените до момента предложения са на обща стойност 30 милиона лева, като за всеки проект е отпусната различна сума в размер от 50 000 до 200 000 лева. Един от бенефициентите по схемата е столичната специализирана болница за активно лечение по онкология. За какво ще бъдат използвани средствата, разказва професор Страшимир Каранов, член на директорския борд. "Ние ще използваме тези пари буквално за персонала, за защита на работещите в лъчева среда. Това са специални нашийници, гумени престилки, гумени ръкавици, за хора, които работят в образната диагностика специални дисплей предпазни стъкла", каза той.

Производителят на музикални инструменти Кремона България ще получи 140 хиляди лева за закупуване на пречистваща въздуха техника и за лични предпазни средства на работниците си. "Работното облекло и личните предпазни средства ще са за всички работещи, тъй като като обработващо предприятие имаме висока степен на запрашеност от прах и високо ниво на шума", каза изпълнителният директор Елена Гамова.

Като резултат от подкрепата на тези работодатели се очаква намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания с 25 процента.


Виртуална академия и добри практики - (1 новина)

Заглавие: Ученето през целия живот в България – в интернет и социалните мрежи

Дата: 27.06.2012 09:45
Медия: Агенция "КРОСС"

/КРОСС/ Стартиралият проект за популяризиране на ученето през целия живот -NELLII, вече е интерактивен. Всеки може да намери информация за него в уеб сайта на проекта - www.nellii.bg, както и на специалната страница във Facebook.
Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information /NELLII/ е едногодишна инициатива, която стартира на 1 март 2012 г. с финансовата подкрепа на Европейската комисия. В партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник Аз Буки, Министерството на образованието, младежта и науката изгражда национална мрежа за инициативи и информация за ефективно учене през целия живот. Обхваща се формалното и неформално образование и всички нива на учене /предучилищно, училищно и висше образование, професионално обучение/ както и други свързани сектори като трудова заетост. Вече са създадени 28 местни съвети и се изграждат регионални мрежи от обучителни организации, работодатели, местни власти, медии и неправителствени организации, чрез които се осъществява проекта.
56 представители на регионалните инспекторати по образование, които станаха посланици - координатори по NELLII, преминаха специално обучение. Под формата на тренинги те презентираха дейностите по подготовката и провеждане на включените в проекта регионални фестивали на ученето през целия живот. Посланиците обмениха ценни идеи и представиха своето виждане за провеждането на тези форуми според спецификите на областта. Техни основни задачи като координатори - освен организиране на местен Съвет за учене през целия живот в съответната област и създаване на Мрежа от участници в съвета на местно ниво, са откриване, популяризиране и мултиплициране на добри практики, свързани с ученето през целия живот.
Местните съвети ще създават и подкрепят връзките между регионалните обучителни организации, местните власти и медиите. Те ще изследват добрите практики в сферата на продължаващото обучение и ще проведат през есента фестивали на ученето през целия живот в 6 области - Благоевград, Кърджали, Стара Загора, Шумен, Габрово и Плевен. Фестивалите ще включват разнообразни прояви, насочени към малки и големи - отворени врати в образователни институции, чуждоезикови ателиета, семинари за кариерата, работилници по изкуства, спортни състезания, научни демонстрации, еко занимания, семинари за преподаватели, конкурси, изложби и др.
За да се осигури устойчивост на инициативата, във всеки от 28. града ще се организират форуми, които да планират подобни празници на ученето и през следващите години. Всички добри практики, представени по време на фестивалите, ще бъдат публикувани в онлайн сборник, а натрупаните предложения, идеи и опит ще бъдат приложени в политиките в областта на ученето през целия живот.
NELLII е средство за реализирането на национална стратегия за учене през целия живот и приоритетите на стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието "Образование и обучение" 2020.