ТЕМИТЕ В МЕДИИТЕ - 09.05.2012 г.

СЪДЪРЖАНИЕ

БТПП

БТПП в медиите

Регионални ТПП/ТПК

Бизнес

Работодатели и други работодателски организации

Пазар на труда


БТПП - (1 новина)

Заглавие: Днес среща на Евроклуба при БТПП

Дата: 08.05.2012 14:05
Медия: Българска Търговско-Промишлена Палата

Среща на Евроклуба при БТПП

Българска търговско-промишлена палата

16:30ч.

ПРОГРАМА

16:30 - 16:40 Откриване на срещата

Г-н Цветан Симеонов, Председател на БТПП

16:40 - 16:50 Приветствие

Г-жа Ингрид Шикова, Председател на Евроклуба

16:50 - 17:10 Обръщение

Г-н Томислав Дончев, Министър по управление на средствата от Европейския съюз

17:10 - 17:35 София – кандидат за Европейска столица на културата 2019г. Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София

17:35 - 17:45 Европейските столици на културата – път към успеха

Н. Пр. г-н Коре Янсон, Посланик на Кралство Дания

17:45 - 17:55 Закриване на срещата Г-н Цветан Симеонов, Председател на БТПП

18:00 Откриване на фотоизложба, посветена на София.


БТПП в медиите - (16 новини)

Заглавие: Милиардна Индия се отваря за България

Дата: 09.05.2012 08:47
Медия: Dobrinite News

Милиардна Индия отваря необятните си пазарите за България. Неразработената дестинация предлага неограничени възможности за реализация на стоки и услуги, както и за обмен на туристически и културен продукт. Предприемчиви бизнесмени и туроператори са се сетили за това и организират у нас първия туристически бизнес форум "България като туристическа дестинация на индийския пазар". Целта е да се създадат ползотворни бизнес и културни контакти в сферата на туризма, а България да бъде представена като атрактивна туристическа дестинация. Интерес да участват в срещата са проявили 10 от най-големите индийски туроператори от Делхи и Момбай, които организират пътувания за индийци в Европа. Българо-индийският туристически бизнес форум ще акцентира върху възможностите за културен туризъм на Балканите, туристическия обмен между България и Индия, представянето на новите тенденции в туризма, както и върху търсените туристически програми в България и региона. Организатор е Сдружението за развитие на бизнес и културни отношения между Република Индия и Република България. Партниращи организации на събитието са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Българската търговско промишлена палата, Българската туристическа камара, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и др. За да се запознаят индийските туроператори на място с атрактивните места за туризъм у нас в рамките на форума е предвиден и тур из българските общини Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Велинград, Разлог и София. Туристическата обиколка започва на 17 май, а кръглата маса е на 22 май в сградата на Българската търговско-промишлена палата в София.Заглавие: Очакваме с 20% по-малко жито

Дата: 09.05.2012 07:52
Медия: Фармер БГ

Прогнозират добри добиви от слънчогледа и царевицата
Добивът от пшеница през тази година ще бъде с 20% по-малко в сравнение с миналата, прогнозира за "АГРО УИКЕНД" Димитър Мачуганов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Той отглежда рапица, жито и ечемик в Ловешко. При рапицата, ако достигнем една трета от стандартните количества, ще е прекрасно смята Мачуганов. Ечемикът се държи по-добре, но не са засети и 1 млн. дка, така че културата не е определящ фактор. С около 15-20% ще са по-ниски и приходите от реализираната продукция, допълни производителят.
Родните зърнопроизводители казват, че след продължителния студ през зимата сега отново се засушава. Положението е още по-тревожно в Южна България, където са слаби падналите дъждове. Температурите през април са били над 25 градуса, а в началото на май са около 30 градуса. Половината от рапицата е разорана, а в областите, в които тя оцеля – Велико Търново, Плевен, Пловдив, Пазарджик и Хасково, добивът ще е наполовина по-слаб.
В последните дни се наблюдава образуване на класове в пшеничните полета, което също не е типично. Това се случва около две седмици преди нормалната фаза, което също може да даде отражение на добива. По последни данни от НАЗ половината от пшеницата по полетата в страната се чувства добре, има и места, където ще се провали, но не е фатално. Положението в житницата на България е добре що се отнася до пшеницата, но пък там остават без рапица.
По данни на браншовата организация се увеличават площите със слънчоглед и царевица. Разпределението изглежда по следния начин: 10-11 млн. дка са засяти с пшеница, 1,5 млн. дка с ечемик, 7 млн. дка със слънчоглед и 4-5 млн. дка с царевица. Първоначалните прогнози са, че ще има добри резултати при слънчогледа. Какво ще даде природата вече е отделен въпрос, обобщи Мачуганов.
Румяна Ангелова от Врачанския съюз на зърнопроизводителите посочи, че в региона по Великден е паднала градушка, после пък е имало обилни дъждове. Пшеницата е започнала да изкласява също по-рано от предвиденото заради горещините. Във Врачанско са разорали 60% от рапицата, след нея са заложили на пролетници.
"Реколтата от пшеница и ечемик ще е с 20% по-ниска", прогнозира и зърнопроизводителят от Плевенската организация Георги Милев. В този район засега положението изглежда най-спокойно. Има оцеляла рапица, пшеницата е добре, само ечемикът е започнал да изкласява. Подобно е положението и във Великотърновска област. "Природата е избързала с две седмици", каза Христо Петров от Регионалния фермерски съюз в Павликени. Там очакват 30-40% спад в добивите от маслодайна рапица и 10-20% по-малко жито.
В Южна България очакват критична година, коментира Николай Димов от Ямболската организация на зърнопроизводителите. На много места е суша и е влошено състоянието на редица култури. Притеснени са и фермерите от Стара Загора, Нова Загора и Чирпан. Някои задържат рапица от миналата година, защото се говори, че цената ще стигне рекордни нива.
По-слаба ще е реколтата в целия Черноморския басейн, коментира Ангел Вукодинов, председател на НАЗ. Там са разорали рапицата си на 100%, а наскоро и 30% от пшеницата. Като цяло променящите се и непредвидими климатични условия поставят земеделците в неизгодна позиция.
Запасите на страната са 1 600 000 т, до жътва са ни необходими не повече от 600 000 тона, така че около 1 000 000 т могат да бъдат реализирани навън, съобщи за "АГРО УИКЕНД" Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърно. Добрата новина е, че България няма да остане без зърно, въпреки че са унищожени 80% от рапицата и 30% от нивите с жито, допълни тя, която смята, че хлябът няма да поскъпне.
Търговците държат на склад 600 000 т зърно в очакване на по-добри цени, сочат данните на Ангел Вукодинов. Сериозните количества са от миналогодишната реколта и в момента сделките са намалели, защото има доста въпроси около предстоящата жътвена кампания и неблагоприятните климатични условия, които повредиха част от културите. До края на този месец ще има по-голяма яснота за добивите, предстои още едно заседание на Консултативния съвет по зърното.

Заглавие: Преглед на печата за 9 май

Дата: 09.05.2012 07:45
Медия: Инвестор.БГ

Чужд фонд и ЕБВР инвестират 60 млн. евро в "Приста ойл"

в. Capital Daily

Базираният в Хонконг инвестиционен фонд ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобиха по равно 30% от капитала на "Приста ойл груп". Сделката е една от най-големите в България от началото на годината. Важното е, че тя се става в условията на икономическа криза и при все по-намаляващи чужди инвестиции в страната.

Дружеството за производство на моторни и индустриални масла и производство на акумулатори остава мажоритарна собственост на създателите си - братята Атанас и Пламен Бобокови.

Сделката е сложно структурирана и извън цената за смяна на досегашния миноритарен инвеститор има и част за разрастване на бизнеса. Транзакцията с ADM и ЕБВР е на стойнот 48 млн. евро, с които ще рефинансира кредита на дружеството към предишния акционер Gramercy. Отделно ЕБВР отпуска на "Приста ойл" и дългосрочна кредитна линия на стойност 12 млн. евро. Тя е за срок от седем години, като целта е да подпомогне инвазията на дружеството в други страни. Така с двете операции стойността на вложеното от ADM и ЕБВР е 60 млн. евро.

Близо 4000 данъчни ревизии може да не приключат в законовия срок

в. Capital Daily

Голяма част от близо 4000 данъчни производства, които са били забавени или спрени към началото на тази година, вероятно няма да бъдат приключени в законово определения срок. Той е до края на май тази година. За това алармираха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Проблемът е сериозен, защото засяга данъчния кредит по ДДС, който фирмите не могат да получат, докато са с неприключила ревизия. От друга страна, опасенията на бизнеса са, че в стремежа си да спазят законовия срок данъчните служители може да претупат част от работата по започналите ревизии.
Забавянето на производствата ощетява от навременни приходи и самата държава, твърдят представителите на палатата.

Властта ударно наваксва изоставането по "Конкурентоспособност"

в. Сега

Икономическото министерство започва ударно да разглежда проекти по програма "Конкурентоспособност", за да навакса изоставането по част от мерките й. "Необходимите подписи за едно окончателно плащане от 24 стават 12 и процедурите ще бъдат опростени", похвали се вчера икономическият министър Делян Добрев. От 1 май кандидатите по нея вече се "обслужват" само от ресорното министерство, вместо досегашната практика книжата да минават и през Агенцията за малкия бизнес.

Освен до ускоряване на процедурите реформата ще доведе и до спестяване на средства. От 2007 г. досега чиновниците, ангажирани с еврофондовете, получават втора заплата, без тя да зависи от постигнатите резултати в работата им. Само ангажираните експерти с иновации в МИЕТ и в Агенцията за малкия бизнес са близо 255 души.

Икономическата криза стопи доверието в ГЕРБ

в. Сега

Влошаването на икономическата ситуация в страната води до ерозия на доверието в управляващата партия ГЕРБ. Въпреки това хората нямат желание за предсрочни избори. Това показват данните от национално представително проучване през май на социолозите от "Медиана". Недоволството от управлението на ГЕРБ достига нов пик този месец - 58.1% от анкетираните заявяват, че са по-скоро разочаровани от мнозинството. Този резултат надминава рекорда от септември 2009 г., когато световната икономическа криза бе достигнала връхната си точка, а разочарованите от ГЕРБ са били 53.4%, обяви социологът Кольо Колев.

За 62% от българите положението в страната се е влошило през последните 1-2 г., показва още сондажът. Едва 8.5% са тези, които усещат някакво подобрение. Нараства делът на песимистите за развитието на България през следващите 12 месеца. Над 67% оценяват като по-лошо материалното състояние на семейството си в сравнение с това отпреди 1 г. До 52 на сто е нараснал делът на хората, които смятат, че ще им се наложи да затегнат коланите си през следващите 2-3 месеца. Освен това между 55 и 60 процента от хората не вярват, че правителството на Бойко Борисов е успяло да намали корупцията, да ограничи престъпността в страната и да възпре разрастването на кризата.

Кабинетът ще рекламира осигуряването върху реални доходи

в. Сега

Кабинетът е подготвил поредната безсмислена стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора. При липса на преференции към бизнеса правителството отново залага работодателите да осигурят по-дълго оставане на възрастните хора на пазара на труда. От национално представително изследване на НЦИОМ обаче става ясно, че в 15.5% от случаите, при които работодателите отказват да назначат някого, причината е възрастта, а всеки трети, неполучил работа, е преминал 50 г.

"С други думи дискриминацията на хората в късните трудови кариери е почти 2 пъти по-голяма в сравнение с останалите възрастови категории", пише в стратегията. Отказите заради етническия произход са едва 5.5%, а заради пола - 3.9%.

Купувачът на БДЖ влага 50 милиона

в. Стандарт

Поне 50 млн. лв. трябва да инвестира купувачът на "БДЖ Товарни превози" за период от три години, като първите 25 млн. лв. трябва да се вложат през първата година след сключването на договора.

Това е част от условията за продажба на "БДЖ Товарни превози", които бяха одобрени от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) късно в понеделник. Определените критерии към кандидат-купувачите са малко по-ниски от предложените от транспортното министерство.

За финансовите инвеститори в товарните жп превози изискването е да имат 20 млн. евро собствен капитал (вместо 25 млн. евро) и да управляват активи за 1 млрд. евро за всяка от последните 3 години. Към стратегическите инвеститори изискването е да имат 400 млн. евро оборот за всяка от последните три години вместо исканите от министерството 500 млн. евро.

Канадци извадиха злато край Трън

в. Стандарт

Канадската компания EurOmax Resources Ltd., чийто основен бизнес е в България, Сърбия и Македония, разпространи съобщение, от което става ясно, че сондажите за благородни метали от концесиите в България са обнадеждаващи. Едното от откритията е около Трън, на 60 км западно от София, съобщи economymagazine.bg. Концесията е разположена на площ от 67 кв. км. Там са идентифицирани най-малко 7 зони, в които има златни и сребърни залежи плитко под земната повърхност.

Установена е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра дълбочина са извадили 1,25 г злато на тон. Канадската компания уведомява и за продажбата на дъщерното си предприятие Thrace Resources, което държи права върху концесии в Брезник и Ракитово. Купувачът по сделката дава $3,5 млн. канадски долара, които обаче ще бъдат платими, ако се потвърдят хипотезите за залежи от благородни метали там.

По статията работи: Евгения Европейска

Заглавие: Поставят под въпрос 4000 данъчни ревизии

Дата: 09.05.2012 00:06
Медия: Стандарт

Голяма част от близо 4000 данъчни ревизии, които са били забавени или спрени към началото на годината, вероятно няма да бъдат приключени в законовия срок до края на май. За това алармираха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Проблемът е сериозен, защото засяга данъчния кредит по ДДС, който фирмите не могат да получат, докато са с неприключила ревизия. Опасенията на бизнеса са, че в стремежа си да спазят срока данъчните може да претупат част от работата по ревизиите. От Националната агенция за приходите заявиха, че не са съгласни с твърденията. "Работим активно по тези ревизии и смятаме, че ще се вместим в законовите срокове", казаха служители на НАП.

Заглавие: Близо 4000 данъчни ревизии може да не приключат в законовия срок

Дата: 08.05.2012 19:13
Автор: Varnapress.net
Медия: Варна Прес

Близо 4000 данъчни ревизии може да не приключат в законовия срок Икономика | Varnapress.net | май 8, 2012 at 18:14
Голяма част от близо 4000 данъчни производства, които са били забавени или спрени към началото на тази година, вероятно няма да бъдат приключени в законово определения срок. Той е до края на май тази година. За това алармираха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Проблемът е сериозен, защото засяга данъчния кредит по ДДС, който фирмите не могат да получат, докато са с неприключила ревизия. От друга страна, опасенията на бизнеса са, че в стремежа си да спазят законовия срок...

Заглавие: София приема Българо-индийски туристически бизнес форум

Дата: 08.05.2012 18:02
Автор: Агенция КРОСС
Медия: Новини дир.бг

София /КРОСС/ На 22 май 2012 г. Сдружението за развитие на бизнес и културни отношения между Република Индия и Република България организира туристически бизнес форум на тема "България като туристическа дестинация на индийския пазар".
Целта на събитието е създаването на ползотворни бизнес контакти в туристическият бранш между двете държави и представянето на България като атрактивна културна дестинация. На форума са поканени представители на десет от най-големите и утвърдени туристически компании от Делхи и Момбай, които организират пътувания за индийци в Европа.
Българо-индийския туристически бизнес форум ще акцентира върху възможностите за културен туризъм на Балканите, туристическия обмен между България и Индия, представянето на новите тенденции в туризма, както и върху търсените туристически програми в България и региона.
Партниращи организации на събитието са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Българската търговско промишлена палата, Българската туристическа камара, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и др.
С цел пълноценното представяне на туристическите предимства на България, в програмата на индийската делегация е включен информационен тур из страната със съдействието на седем общини-партньори, които да демонстрират културното многообразие на страната. Планирано е обиколката на България да стартира на 17 май 2012 г. от старопрестолния град Велико Търново. Следват Казанлък, Пловдив, Велинград, Разлог и София.
Краят на посещението ще бъде поставен с туристическия бизнес форум, който ще се проведе на 22 май 2012 г. в сградата на Българската търговско-промишлена палата.

Заглавие: Близо 4000 данъчни ревизии може да не приключат в законовия срок

Дата: 08.05.2012 18:14
Медия: Капитал

Голяма част от близо 4000 данъчни производства, които са били забавени или спрени към началото на тази година, вероятно няма да бъдат приключени в законово определения срок. Той е до края на май тази година. За това алармираха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Проблемът е сериозен, защото засяга данъчния кредит по ДДС, който фирмите не могат да получат, докато са с неприключила ревизия. От друга страна, опасенията на бизнеса са, че в стремежа си да спазят законовия срок данъчните служители може да претупат част от работата по започналите ревизии.
Забавянето на производствата ощетява от навременни приходи и самата държава, твърдят представителите на палатата. "Правото на данъчен кредит е свещено за ЕС. Спирането му води до верижни реакции, които засягат цялата икономика, и е много важно този процес да се отпуши", каза адвокат Тодор Табаков, член на УС на БТПП.
От Националната агенция за приходите (НАП) обаче заявиха, че не са съгласни с твърденията. "Работим активно по тези ревизии от началото на годината и смятаме, че ще се вместим за законовите срокове", коментираха от пресцентъра на НАП.
Опит за ускоряване
Според последната промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) всички неприключили към първи януари 2012 г. ревизионни проверки, независимо от датата на започването им, трябва да завършат не по-късно от 5 месеца след влизането в сила на поправките. Те бяха обнародвани в началото на годината и са в параграф 23 от преходните разпоредби на ДОПК. Този текст цели да се пресече бавенето на ревизиите и възстановяването на данъчния кредит да бъде ускорено.
Принципно по закон ревизионните производства трябва да приключат до 3 месеца. Ако първоначалният срок се окаже недостатъчен, той може да бъде продължен до два месеца със заповед от органа, възложил ревизията. Тези забавяния според представителите на БТПП са почти постоянна практика. Причината е, че НАП изисква информация по ДДС от европейската система, за да установи дали фирмата действително е правила доставки в други страни от ЕС. "Това е нормално, но проблемът е, че тази информация масово се иска в последния момент, в самия край на данъчната проверка, което я забавя", твърди Табаков.
Ревизиите се спират по няколко причини, най-честата от които е подозрения за нередности и измами. Тогава данъчните инспектори прехвърлят случая в прокуратурата. Ревизията се спира, докато прокуратурата се произнесе, след което тя се възстановява. "Документацията обаче се прехвърля в насипен вид на прокуратурата, което затруднява проверката", обясни Табаков. Срокът за приключването на ревизията в тези случаи може да е и три години.
Песимисти и оптимисти
Според представителите на БТПП това няма как да се случи, тъй като броят на висящите ревизии е твърде голям - около 2900 забавени и 1000 спрени проверки към датата на влизане на параграф 23 от ДОПК в сила.
"Проблемът е, че НАП сякаш откри промените в закона едва през април и тогава започна работа по тези случаи. Най-вероятно няма да могат да спазят закона, което е недопустимо в страна - членка на ЕС. Милиони левове ще продължат да са блокирани и недостъпни за фирмите, а това е лошо не само за бизнеса, но и за държавата", казва Цветан Симеонов, председател на БТПП.
Данъчни експерти също оценяват ситуацията като противоречива. "От една страна, поставянето на такъв срок е добра идея, защото има производства, които са започнали преди доста време, но спрели.
Сега поне те ще приключат", твърди данъчният консултант Симеон Симеонов. Той допълва, че заради изтичащия срок данъчните служители ще са доста натоварени и едно такова натрупване на задачи неминуемо ще доведе и до претупване на част от работата. "Като краен резултат може да се стигне до множество съдебни дела", прогнозира Симеонов. Представителите на БТПП също имат подобни съмнения. "Опасяваме се, че НАП може да опита да форсира нещата - например, като напише куп ревизионни актове с дата 31 май, които обаче реално ще завърши и връчи месеци по-късно", казва Табаков. По думите му и до момента това не е непозната практика. Според него тя крие опасности от грешки, освен това обезсмисля мерките на закона.
Не е ясно и какви ще са последиците, ако някои започнали ревизии не бъдат приключени до края на май. Според някои юристи в този случай актът ще бъде обявен за нищожен в съда и на фирмата ще трябва да бъде направена нова ревизия.
От приходната агенция обаче твърдят, че работата е започнала още в началото на годината и се движи по план, така че ще успеят да се вместят в законовите срокове. Оттам не успяха да предоставят данни колко точно са незавършените ревизии към момента, но уточниха, че са по-малко от 4000.

Предложения за промени

Друг възможен сценарий според БТПП е парламентът да удължи допълнително срока, ако данъчната администрация признае, че няма да се справи. "В този случай ние предлагаме да бъдат обмислени и други мерки – например да се въведат някакъв вид санкции за данъчните институции, които не спазват сроковете, за да има мотивация за работата им", казва Табаков.
Друго, за което от палтата ще настояват, е да се въведе съдебен контрол при решенията за спиране на данъчните ревизии и прехвърлянето на случаите към прокуратурата. По думите на Табаков едва около една пета от спрените ревизии, или около 200, имат някакво основание за това, а проверките продължават с години. "Нека съдът да преценява кога ревизията трябва да бъде спряна и прехвърлена към прокуратурата и кога не", смята той. От НАП от своя страна заявиха, че намират подобен дебат за разумен. "Наистина сме готови за подобен разговор, защото е факт, че прокурорските проверки удължават процедурите твърде много, а за голяма част от тях не се намират доказателства за злоупотреби", казаха от ведомството.
Според палатата в последните две години задлъжнялостта на държавата към фирмите, специално при възстановяване на данъчен кредит, значително е намаляла. "В момента реално няма друг съществен проблем при възстановяване на данъчен кредит освен този", казва Тодор Табаков.

Заглавие: Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на ревизионни производства

Дата: 08.05.2012 16:32
Автор: Lev
Медия: Новини дир.бг

Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на 4000 спрени и закъснели ревизионни производства. Това алармираха от Българската търговско-промишлена палата. По данни на Палатата към момента има 2900 неприключени ревизионни производства и още 1000 спрени ревизионни производства, преобладаващата част без основание.
Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов крайният срок за приключване на данъчните производства, който е до края май, е недостатъчен, за да се справи администрацията. "Това, което предвижда законът, да се приключат в определени срокове висящите преписки, е добро, защото никой бизнесмен не предпочита напрежението пред това една висяща преписка има в НАП примерно по отношение на неговото счетоводство, има съмнения по отношение на това, че всичко е точно и това продължава с месеци. Междувременно техният бизнес си върви и е необходимо те да разполагат с тези средства, да се приключат преписките, за да си ползват данъчния кредит и така нататък", каза Симеонов.
Изходът от тази ситуация е да се удължи срокът и да се въведе съдебен контрол, обясни Тодор Табаков, член на БТПП. "Едва сега данъчните разбират, че трябва да приключат 4000 производства. И това за което БТПП ще настоява е да се въведе съдебен контрол върху спирането на производствата по издаване на ревизионни актове. Не може от абсолютно субективната преценка на конкретно лице в НАП да зависи спирането на едно ревизионно производнство, което може да е свързано с огромни материални интереси както на държавата, така и на дружествата", обясни Табаков.
От БТПП ще представят своите предложения на Министерския съвет и бюджетната комисия на в Народното събрание.

Заглавие: Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на ревизионни производства

Дата: 08.05.2012 17:23
Медия: Имоти Варна

Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на 4000 спрени и закъснели ревизионни производства. Това алармираха от Българската търговско-промишлена палата. По данни на Палатата към момента има 2900 неприключени ревизионни производства и още 1000 спрени ревизионни производства, преобладаващата част без основание.
Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов крайният срок за приключване на данъчните производства, който е до края май, е недостатъчен, за да се справи администрацията. "Това, което предвижд…Заглавие: Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на ревизионни производства

Дата: 08.05.2012 17:16
Медия: Novina

Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на 4000 спрени и закъснели ревизионни производства. Това алармираха от Българската търговско-промишлена палата. По данни на Палатата към момента има 2900 неприключени ревизионни производства и още 1000 спрени ревизионни производства, преобладаващата част без основание.

Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов крайният срок за приключване на данъчните производства, който е до края май, е недостатъчен, за да се справи администрацията. "Това, което предвижда законът, да се приключат в определени срокове висящите преписки, е добро, защото никой бизнесмен не предпочита напрежението пред това една висяща преписка има в НАП примерно по отношение на неговото счетоводство, има съмнения по отношение на това, че всичко е точно и това продължава с месеци. Междувременно техният бизнес си върви и е необходимо те да разполагат с тези ...Заглавие: Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на ревизионни производства

Дата: 08.05.2012 16:32
Автор: Александра Гинева
Медия: Lev.bg

Пропуск в данъчната политика води до неясната съдбата на 4000 спрени и закъснели ревизионни производства. Това алармираха от Българската търговско-промишлена палата. По данни на Палатата към момента има 2900 неприключени ревизионни производства и още 1000 спрени ревизионни производства, преобладаващата част без основание.

Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов крайният срок за приключване на данъчните производства, който е до края май, е недостатъчен, за да се справи администрацията. "Това, което предвижда законът, да се приключат в определени срокове висящите преписки, е добро, защото никой бизнесмен не предпочита напрежението пред това една висяща преписка има в НАП примерно по отношение на неговото счетоводство, има съмнения по отношение на това, че всичко е точно и това продължава с месеци. Междувременно техният бизнес си върви и е необходимо те да разполагат с тези средства, да се приключат преписките, за да си ползват данъчния кредит и така нататък", каза Симеонов.

Изходът от тази ситуация е да се удължи срокът и да се въведе съдебен контрол, обясни Тодор Табаков, член на БТПП. "Едва сега данъчните разбират, че трябва да приключат 4000 производства. И това за което БТПП ще настоява е да се въведе съдебен контрол върху спирането на производствата по издаване на ревизионни актове. Не може от абсолютно субективната преценка на конкретно лице в НАП да зависи спирането на едно ревизионно производнство, което може да е свързано с огромни материални интереси както на държавата, така и на дружествата", обясни Табаков.

От БТПП ще представят своите предложения на Министерския съвет и бюджетната комисия на в Народното събрание.Заглавие: Ще си сътрудничим с Македония в текстилния сектор

Дата: 08.05.2012 14:17
Медия: b-how.idg.bg

Секторът производство на облекло обхваща около 5% от индустриалното производство в страната и създава близо 8 на сто от добавената стойност в индустрията

Конференция на тема "Трансграничният регион България – Македония - добро място за производство на облекла" се проведе на 5 май в Кюстендил, съобщава Българската търговско-промишлена палата. Събитието се организира по Програма Трансгранично сътрудничество България – Македония, изпълняван от Сдружение "Браншова организация за текстил и облекло" в партньорство с Търговска текстилна асоциация – Текстилен клъстер Щип и Кюстендилска търговско-промишлена палата.

В рамките на форума беше представен задълбочен анализ на стратегия за развитие на сектора текстил и облекло в трансграничия регион. Цветан Симеонов, председател на БТПП, отчете като положителен сигнал факта, че от българска страна бяха представени и двете огранизации Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) и Браншовата организация за текстил и облекло (БОТО) Те, заедно с партньорите от Щип, обсъдиха възможностите за развитие на фирмите от бранша от двете страни на границата. Секторът производство на облекло обхваща около 5% от индустриалното производство в страната и създава близо 8 на сто от добавената стойност в индустрията по данни на МИЕТ и НСИ.

Участниците в дискусията дискутираха възможностите и перспективите за развитие и утвърждаване на фирмите от бранша на вътрешния и европейски пазари. Те решиха и да обединят усилията си за провеждане на отлаганата от две години изложба на производителите от сектора.Заглавие: Представят София 2019 пред Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата

Дата: 08.05.2012 11:18
Медия: Строителство имоти

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде основен говорител на среща на Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата (БТПП) на 8 май 2012г. Събитието се организира от БТПП и Асоциация за развитие на София в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Йорданка Фандъкова ще представи кандидатурата на София за тази престижна европейска титла, направеното до сега и планираните бъдещи проекти, пред посланици и временно управляващи посолства на чужди държави в София, търговски съветници към посолствата, представители на министерства, фирми, браншови организации и членове на УС на БТПП.

Участниците в срещата ще бъдат приветствани и от Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, Цветан Симеонов, Председател на БТПП и Ингрид Шикова, Председател на Евроклуба.

Събитието ще е съпроводено и с откриване на изложба "Духът на София". Авторите Георги Величков и Бони Бонев представят една експозиция, отразяваща модерната София 130 години след официалното и обявяване за столица на България. Каква е София през 21 век, векът на урбанизацията и глобализацията? Успял ли е да съхрани духът си древният град, преминал през толкова много епохи? Запазил ли е спомена за величия и падения от времето на римската империя до наши дни? Как съжителстват различните архитектурни стилове - от една страна новопостроените квартали, бизнес сгради, търговски комплекси и от друга изящната архитектура от древността и началото на 20-ти век? И разбира се най-важното-хората-пулсът на града, неговото кръвно налягане... Как се чувстват те във все по-забързаното ежедневие на големия град? Намират ли време и място за глътка въздух, почивка и забавление.Заглавие: Представят София 2019 пред Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата

Дата: 08.05.2012 12:46
Автор: Varnapress.net
Медия: Варна Прес

Представят София 2019 пред Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата Строителство | Varnapress.net | май 8, 2012 at 12:18

Събитието ще е съпроводено и с откриване на изложба "Духът на София".

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде основен говорител на среща на Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата (БТПП) на 8 май 2012г. Събитието се организира от БТПП и Асоциация за развитие на София в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Йорданка Фандъкова ще представи кандидатурата на София за тази престижна европейска титла, направеното до сега и планираните бъдещи проекти, пред посланици и временно управляващи посолства на чужди държави в София, търговски съветници към посолствата, представители на министерства, фирми, браншови организации и членове на УС на БТПП.

Участниците в срещата ще бъдат приветствани и от Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, Цветан Симеонов, Председател на БТПП и Ингрид Шикова, Председател на Евроклуба.

Събитието ще е съпроводено и с откриване на изложба "Духът на София". Авторите Георги Величков и Бони Бонев представят една експозиция, отразяваща модерната София 130 години след официалното и обявяване за столица на България. Каква е София през 21 век, векът на урбанизацията и глобализацията? Успял ли е да съхрани духът си древният град, преминал през толкова много епохи? Запазил ли е спомена за величия и падения от времето на римската империя до наши дни? Как съжителстват различните архитектурни стилове – от една страна новопостроените квартали, бизнес сгради, търговски компклекси и от друга изящната архитектура от древността и началото на 20-ти век? И разбира се най-важното-хората-пулсът на града, неговото кръвно налягане…Как се чувстват те във все по-забързаното ежедневие на големия град? Намират ли време и място за глътка въздух, почивка и забавление.Заглавие: София 2019 ще бъде представена пред Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата

Дата: 08.05.2012 12:24
Медия: Столична община

Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова ще бъде основен говорител на среща на Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата на 8 май 2012г. Събитието се организира от Българска търговско – промислена палата и Асоциация за развитие на София в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Г-жа Фандъкова ще представи кандидатурата на София за тази престижна европейска титла, направеното до сега и планираните бъдещи проекти, пред посланици и временно управляващи посолства на чужди държави в София, търговски съветници към посолствата, представители на министерства, фирми, браншови организации и членове на УС на БТПП. Участниците ще бъдат приветствани от г-н Томислав Дончев, Министър по управление на средствата от Европейския съюз, г-н Цветан Симеонов, Председател на БТПП,г-жа Ингрид Шикова, Председател на Евроклуба.
Събитието е съпроводено с откриване на изложба "Духът на София". Авторите Георги Величков и Бони Бонев представят една изложба, отразяваща модерната София 130 години след официалното и обявяване за столица на България. Каква е София през 21 век, векът на урбанизацията и глобализацията? Успял ли е да съхрани духът си древният град, преминал през толкова много епохи? Запазил ли е спомена за величия и падения от времето на римската империя до наши дни? Как съжителстват различните архитектурни стилове - от една страна новопостроените квартали, бизнес сгради, търговски компклекси и от друга изящната архитектура от древността и началото на 20-ти век? И разбира се най-важното-хората-пулсът на града, неговото кръвно налягане...Как се чувстват те във все по-забързаното ежедневие на големия град? Намират ли време и място за глътка въздух, почивка и забавление.
Представянето на изложбата е организирано от Дирекция "Култура" на Столична община.

Заглавие: На фокус в LiveBiz

Дата: 08.05.2012 07:42
Автор: Деница Георгиева
Медия: Livebiz

Делян Добрев ще открива модернизираните производствени мощности на "Асарел Медет"
В 10.00 часа ще се проведе заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

От 10.00 часа в The Residence Exclusive Club, етаж 2, ул. "Цар Освободител" 18 ББСС Галъп интернешънъл организира бизнес закуска а тема: "Защита и развитие на българското производство – фактор за излизане от кризата".

В 11.30 часа в зала А на БТПП улица "Искър" 9 ще се проведе пресконференция за съдбата на 4000 спрени и закъснели ревизионни производства.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще открие модернизираните производствени мощности на "Асарел Медет" Панагюрище.

Tweet
Регионални ТПП/ТПК - (7 новини)

Заглавие: Деца и възрастни от Трявна отбелязват 9 май – Ден на Европа

Дата: 09.05.2012 07:41
Автор: DarikNews
Медия: Новини дир.бг

Повече от 100 деца, младежи и възрасни ще се включат вотбелязването на Деня на Европа - 9 май в Трявна. Преди обяд членовете на Съюза на ветераните от войните и клуб "Традиция" ще се поклонят пред паметника на загиналите във войните тревненци, а след това ще има изпълнения на Духов оркестър при Народно читалище "Пенчо Славейков 1871" - Трявна, които ще завършат с химна на обединена Европа точно на обяд.
По-късно от 15.00 часа площадът пред НЧ "Пенчо Славейков 1871"; заседателната зала на община Трявна; градинката пред Музея на азиатско и африканско изкуство ще бъдат завладяни от участниците в спортните и художествени прояви, посветени на Деня на обединена Европа. На откритата площадка с големи шахматни фигури децата ще се състезават с техните баби и дядовци, децата от детските градини с помощта на своите родители ще редят голям пъзел - карта на Европа. Под надслов "Поколенията - ръка за ръка" своите творчески и спортни умения ще покажат деца и ученици от тревненските детски градини и училища, възрастни хора и хора с увреждания. В програмата са включени още състезания по тенис на маса, стихове за Европа на ЦДГ "Светлина" и фолклорна група при ОДЗ "Калина", изпълнения на хора с увреждания от ЦСРИ. Ще има рисунки на асфалт и още много изненади очакват тези, които ще дойдат на площада в Трявна.
2012 година е обявена от ЕС за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. Организаторите - Европейски информационен център "Европа директно" Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Трявна са се постарали по нагледен начин да покажат как възрастните хора могат да се включат в социалния живот на общината, да се забавляват със своите деца и внуци,  да предадат своя ценен житейски опит на младото поколение. В края на празника всички участници ще получат грамоти и награди от "Европа директно" Габрово.

Заглавие: Деца и възрастни от Трявна отбелязват 9 май – Ден на Европа

Дата: 09.05.2012 07:41
Медия: Дарик радио

Повече от 100 деца, младежи и възрасни ще се включат вотбелязването на Деня на Европа - 9 май в Трявна. Преди обяд членовете на Съюза на ветераните от войните и клуб "Традиция" ще се поклонят пред паметника на загиналите във войните тревненци, а след това ще има изпълнения на Духов оркестър при Народно читалище "Пенчо Славейков 1871" - Трявна, които ще завършат с химна на обединена Европа точно на обяд.

По-късно от 15.00 часа площадът пред НЧ "Пенчо Славейков 1871"; заседателната зала на община Трявна; градинката пред Музея на азиатско и африканско изкуство ще бъдат завладяни от участниците в спортните и художествени прояви, посветени на Деня на обединена Европа. На откритата площадка с големи шахматни фигури децата ще се състезават с техните баби и дядовци, децата от детските градини с помощта на своите родители ще редят голям пъзел - карта на Европа. Под надслов "Поколенията - ръка за ръка" своите творчески и спортни умения ще покажат деца и ученици от тревненските детски градини и училища, възрастни хора и хора с увреждания. В програмата са включени още състезания по тенис на маса, стихове за Европа на ЦДГ "Светлина" и фолклорна група при ОДЗ "Калина", изпълнения на хора с увреждания от ЦСРИ. Ще има рисунки на асфалт и още много изненади очакват тези, които ще дойдат на площада в Трявна.

2012 година е обявена от ЕС за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. Организаторите - Европейски информационен център "Европа директно" Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Трявна са се постарали по нагледен начин да покажат как възрастните хора могат да се включат в социалния живот на общината, да се забавляват със своите деца и внуци,  да предадат своя ценен житейски опит на младото поколение. В края на празника всички участници ще получат грамоти и награди от "Европа директно" Габрово.Заглавие: Среща на български фирми с такива от Шри Ланка ще се проведе в Търговище

Дата: 08.05.2012 14:51
Автор: радио "Фокус"- Шумен
Медия: Фокус радио

Търговище. Търговско-промишлена палата - Търговище и Търговската палата на Цейлон организират бизнес срещи с фирми от Шри Ланка на 15 май от 15.00 ч. Това съобщиха за Радио "Фокус"-Шумен от палатата в Търговище. Събиранията ще са в Панаирното изложение в Търговище в рамките на 235 Традиционен пролетен панаир. Фирмите от Шри Ланка ще предложат: чай, облекла и текстил, гума, гумени изделия (обувки, автомобилни гуми), храни, химикали. Имат интерес към стъкло и стъклени изделия, информационни технологии, играчки, козметика, текстилна индустрия, консултантски услуги, туризъм и др. По време на посещението ще се проведат и срещи с местната власт, ТПП Търговище и фирми от региона.
Йоанна ВЛАДИМИРОВА

Заглавие: Ще си сътрудничим с Македония в текстилния сектор

Дата: 08.05.2012 14:17
Медия: b-how.idg.bg

Секторът производство на облекло обхваща около 5% от индустриалното производство в страната и създава близо 8 на сто от добавената стойност в индустрията

Конференция на тема "Трансграничният регион България – Македония - добро място за производство на облекла" се проведе на 5 май в Кюстендил, съобщава Българската търговско-промишлена палата. Събитието се организира по Програма Трансгранично сътрудничество България – Македония, изпълняван от Сдружение "Браншова организация за текстил и облекло" в партньорство с Търговска текстилна асоциация – Текстилен клъстер Щип и Кюстендилска търговско-промишлена палата.

В рамките на форума беше представен задълбочен анализ на стратегия за развитие на сектора текстил и облекло в трансграничия регион. Цветан Симеонов, председател на БТПП, отчете като положителен сигнал факта, че от българска страна бяха представени и двете огранизации Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) и Браншовата организация за текстил и облекло (БОТО) Те, заедно с партньорите от Щип, обсъдиха възможностите за развитие на фирмите от бранша от двете страни на границата. Секторът производство на облекло обхваща около 5% от индустриалното производство в страната и създава близо 8 на сто от добавената стойност в индустрията по данни на МИЕТ и НСИ.

Участниците в дискусията дискутираха възможностите и перспективите за развитие и утвърждаване на фирмите от бранша на вътрешния и европейски пазари. Те решиха и да обединят усилията си за провеждане на отлаганата от две години изложба на производителите от сектора.Заглавие: Европейски уроци с приказките на баба и дядо

Дата: 08.05.2012 15:02
Медия: Шанс нюз

Кампания на Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата за обучение в детските градини на Северозапада

Европа Директно Враца към Търговско-промишлена палата – Враца стартира кампанията "С приказките на баба и дядо – Европейски уроци в детската градина". Кампанията цели придобиване на знания и въвличане в активни дейности на родители, баби и дядовци, пенсионирани детски педагози, свързани със солидарността между поколенията и за включването им в образоваателния процес на техните деца в детските градини.

Първият етап от кампанията включва обучение във Враца, Монтана и Видин на група пенсионирани детски педагози, баби и дядовци на деца от детските градини, на тема "Мога да помогна с приказките на баба и дядо!", с обучител доц. Даниела Тасевска от В У "Св.Св. Кирил и Методий". Паралелно на организирания тренинг, ще бъдат обявени областни конкурси "С приказките на баба и дядо" за най-добре разработен урок по темата и изнасяне на публични открити уроци на спечелилите конкурса. В края на кампанията ще бъдат организирани срещи на поколенията "Добрият педагогически опит на нашите учители" и подредени ретроспективни изложби от живота на детските градини със снимки от архивите в трите областни града Враца, Видин и Монтана.Заглавие: Деца и възрастни от Трявна отбелязват 9 май – Ден на Европа

Дата: 08.05.2012 14:31
Медия: Gabrovo News

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В отбелязването на Деня на Европа – 9 май в Трявна ще се включат повече от 100 деца, младежи и възрастни от града, предаде Радина Кубатова от "Европа директно" Габрово. Преди обяд членовете на Съюза на ветераните от войните и клуб "Традиция" ще се поклонят пред паметника на загиналите във войните тревненци, а след това ще има изпълнения на Духов оркестър при Народно читалище "Пенчо Славейков 1871" – Трявна, които ще завършат с химна на обединена Европа точно на обяд.

По-късно от 15.00 часа площадът пред НЧ "Пенчо Славейков 1871", заседателната зала на община Трявна, градинката пред Музея на азиатско и африканско изкуство ще бъдат завладени от участниците в спортните и художествени прояви, посветени на Деня на обединена Европа. На откритата площадка с големи шахматни фигури децата ще се състезават с техните баби и дядовци, децата от детските градини с помощта на своите родители ще редят голям пъзел – карта на Европа. Под надслов "Поколенията – ръка за ръка" своите творчески и спортни умения ще покажат деца и ученици от тревненските детски градини и училища, възрастни хора и хора с увреждания.

В програмата са включени още състезания по тенис на маса, стихове за Европа на ЦДГ "Светлина" и фолклорна група при ОДЗ "Калина", изпълнения на хора с увреждания от ЦСРИ. Ще има рисунки на асфалт и още много изненади очакват тези, които ще дойдат на площада в Трявна.

2012 година е обявена от ЕС за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. Организаторите – Европейски информационен център "Европа директно" Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Трявна са се постарали по нагледен начин да покажат как възрастните хора могат да се включат в социалния живот на общината, да се забавляват със своите деца и внуци,  да предадат своя ценен житейски опит на младото поколение. В края на празника всички участници ще получат грамоти и награди от "Европа директно" Габрово.Заглавие: Висши училища в Добрич търсят партньори от бизнеса

Дата: 08.05.2012 13:44
Медия: Радио Добруджа

Висши училища в Добрич търсят партньори от средите на бизнеса за изпълнението на проекти по схема "Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда" по Оперативна програма "Човешки ресурси". Това стана ясно на информационна среща, организирана от Областен информационен център – Добрич, която се проведе вчера. Присъстваха представители на ТПП – Добрич, на Камарата на строителите, на фирми от града, на Бюрото по труда, на КНСБ. В срещата активно участваха и търсеха партньори по проектите си представители на Шуменския университет- колеж в Добрич, на Добруджански технологичен колеж, Висше училище "Международен колеж". Обсъдени бяха теми, свързани с трудността на бизнеса да намира необходимите му квалифицирани кадри и готовността да предложи базата си за обучение на студенти. Пред участниците в срещата беше представен единния информационен портал eufunds.bg. Кандидати по схемата за финансиране "Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда" могат да бъдат висши учебни заведения или техни филиали. Бизнесът може да участва като партньор в изпълнението на проекта. Общият бюджет на схемата е 6 млн. лв., като един проект може да е на стойност между 100 000 и 300 000 лв. Срокът за подаване на проектни предложения е 8 юни 2012 г. , 16.30 часа, като проектните предложения се подават само по електронен път.


Бизнес - (2 новини)

Заглавие: Скритият картел на търговските вериги

Дата: 08.05.2012 14:25
Медия: Economynews.bg

Мира Лазарова
Повече от 30 различни такси трябва да плаща един български производител, за да стигнат неговите продукти до щандовете на големите търговски вериги в България, съобщи Кънчо Стойчев от Съюз "Произведено в България". Такова положение не е познато в никоя друга страна членка на ЕС. Същевременно вносната стока получава бонус от 30 – 40% от същите тези вериги.
Някои от таксите звучат повече от абсурдно като например – такса "юбилей", такса "рожден ден", такса "вход", такса "билборд" и т.н. Така още преди да продава своя стока в търговска верига, компанията производител вече е платила най-малко 30 хиляди лева за такси.
Родният бизнес няма избор освен да се подчини на монополистите, тъй като 60% от потреблението на дребно е в големите търговски вериги. Още по-тежка става ситуацията с условията за плащане, като забавянето може да стигне до 90 дни, обясни социологът.
Чужди производителите като "Кока Кола" не дават на търговците отстъпка повече от 4%, а световни производители като "Нестле" и "Крафт" - под 10%. "На практика българският производител има с 30% по-ниска конкурентоспособност от вносителя и няма как да оцелее", каза още Стойчев.
Според анализи, които бяха цитирани, налице е скрит картел между търговските вериги в страната, защото те използват сходни методи и договори по отношение на компаниите - производители, с които работят.
Този картел може да бъде разбит с промяна на целия Закон за защита конкуренцията, което ще изисква много време. Затова най-бързо такава промяна може да настъпи само с допълнение в Закона за защита на конкуренцията, така че да се въведе понятие "злоупотреба със значителна пазарна сила" или "прекомерно голяма търговска мощ" – квалификации известни и в европейското законодателство, което третира проблемите на картелите. "Извън всякакво съмнение за мен е, че в България съществува скрит картел между търговските вериги", заяви Стойчев.
Промените в закона са предложени на правителството преди повече от 15 месеца, обсъдени са с експерти на Икономическото министерство и с всички парламентарно представени политически сили. Предложенията са били и публично обсъдени преди две седмици. В момента правителството се бави да внесе тези корекции, каза Стойчев. Той уточни, че е налице огромен лобистки натиск от страна на търговските вериги към кабинета чрез лобиране както пред канцлера Меркел, така и пред доскоро френския президент Саркози.
Преди година стана ясно, че шест големи търговски вериги са договаряли промоциите си и отношенията с доставчиците. Това е показала проверката на Комисията за защита на конкуренцията, започнала през май 2009 г. Тогава тя бе сезирана от конфедерацията на работодателите за картелно споразумение. Сигналът бе, че веригите притискат българските доставчици да свалят цени. Разследването обхвана "Метро Кеш енд Кери България", "Билла България", "Кауфланд България енд Ко", "ХИТ хипермаркет", "Максима България" и "Пикадили". КЗК установи тогава, че те непряко са обменяли чувствителна информация относно цените, договорени с едни и същи доставчици, както и маркетинговите стратегии на конкурентите, обясниха от ведомството. Веригите прилагали вертикални споразумения за определяне на доставните цени и отстъпките, както и на таксите за достъп до търговските площи. Чрез ограничаване свободата на доставчиците са координирали и промоциите си. От тогава досега очевидно нищо не се е променило на практика.Заглавие: Кънчо Стойчев: Търговските вериги убиват българските продукти

Дата: 08.05.2012 13:10
Медия: Мениджър

За да получат място в магазина и да станат част от списъка на доставчиците на голямата търговска верига, българските производители трябва да се съобразят с "купища такси", заложени в договора. Това заяви социологът Кънчо Стойчев на форум, посветен на българското производство като фактор за излизане на кризата, предаде "Дарик". Търговските вериги искат между 40 и 79% отстъпки от цените на стоките и това е една от причините все по-малко български продукти да присъстват по щандовете на големите вериги, коментира той. Ако не се спре практиката на търговските вериги, българските стоки ще изчезнат почти изцяло в следващите година - две, предупреди социологът, който е и секретар на Съюз "Произведено в България".

"Търговските отстъпки, които веригите налагат на българските производители и доставчици са минимум 40 процента, а има и членове на съюза, които донесоха фактури и доказателства за 60-65 процента, 68 на сто, рекордът е 71%. Тук въпросът е простичък: има ли такава икономическа дейност в областта на производството, особено в хранително-вкусовата индустрия, преработвателната индустрия в хранителния сектор, която да има такава норма на печалба? Няма! Когато влезем в магазина и купим пакетче българско масло за лев, а не пакетче немско за лев, 20 стотинки от българското масло, остават за нас под формата на ДДС, друг е въпросът как политиците, които избираме, харчат този бюджет, но това са наши пари. 10% остават под формата на данък печалба и отново остават в нашия общ бюджет за здравеопазване и образование. И освен това се създават работни места. И по линия на социалните осигуровки, които работодателят плаща на работниците, поне още 20 стотинки остават в нашия джоб. Тоест от масло за левче 50 стотинки остават в страната. От немското масло цялото левче си отива там, за Ханс и Жан. Поради тази причина Ханс и Жан имат 3000 евро заплата, а нашият човек има 300 евро заплата", обясни Стойчев.

По думите му от повече от година са предложени промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се въвежда понятието "злоупотреба със значителна пазарна сила", но те не са придвижени от правителството.


Работодатели и други работодателски организации - (2 новини)

Заглавие: ГЛЕДНА ТОЧКА

Дата: 08.05.2012 22:31
Медия: Агенция Сливен

САШО ДОНЧЕВ: ДЪРЖАВАТА ПРОИЗВЕЖДА МОНОПОЛИ И ГИ ПАЗИ

- Като председател на Българската стопанска камара и директор на една от най-големите енергийни компании, как оценявате бизнес климата у нас? Световната криза ли е основният фактор да се влошат условията и в България?

- На втория ви въпрос веднага отговарям с "не". На нас нищо не може да ни попречи повече от нас самите. Ние при всички случаи сме си най-виновни за ситуацията, който и аспект от нея да разглеждаме.

В едно свободно общество основната функция на държавата в икономиката е да гарантира правото на частна собственост и правото на договаряне. В България тези права не са гарантирани от държавата и от тук нататък тя може да имитира каквото си иска, да говори на неразбиращите с непонятни думи какви великолепни планове има и какво ще прави – тя лъже и не трябва да я слушаме.

Проблем е, че в България има много набедени от медиите за "бизнесмени", които всъщност са назначени незнайно по какви критерии и определяни през всичките години, че са подходящи да развиват съответната дейност. Няма никакво съмнение, че докато държавата запазва своите разпределителни и преразпределителни функции, тя ще оказва вредно влияние в обществото. За съжаление, тенденциите са към задълбочаване на държавните функции.

Реализирайки предоставените й от нас функции, държавата раздаде собственост – къде с пари, къде по друг начин - и започнаха проблемите. Приватизацията сама по себе си е правилен акт, но когато се прави по пазарни принципи. Собствеността трябва да се заработва, тя може и да се подарява и онаследява, но не може да се разчита, че по този начин е попаднала в подходящи ръце. Подарена или продадена на ниски цени, основната част от нея попадна в ръце, които не знаят какво да правят с нея, освен да я режат на скрап, да я продават, а с получените пари да почиват в екзотични части на света, да се возят на частни самолети и да инвестират в лукс. Затова е такава икономическата ситуация у нас.

Сега същите тези "бизнесмени" са виснали на врата на държавата, защото нямат шанс без нея. Те продължават да поддържат голямата социалистическа държава, защото на тях им трябва някой, който да им даде пари за повишаване на конкурентоспособността, да им осигури пазар, да им даде обществени поръчки. Най-добре е ако може, да им осигури евтини суровини като енергия, което е ключово за тяхната силна конкурентоспособност. Но за колко време?

В същото време, тези хора представляват бизнеса в информационното пространство, пред държавата, искат да затварят разговорите в разни формати. Аз не разбирам защо съществува тристранката (Националният съвет за тристранно сътрудничество), защо разговорите по социалните теми не са публични, освен ако не се ползват за лобиране на тихо и скрито място.

Медиите също имат вина, защото слагат под общия знаменател на бизнеса всички - и тези, за които говорих досега, и онези, които, вярвайки в своите качества, са рискували, заложили са всичко, което семейството е имало, и са постигнали нещо.

Има фирми, които съществуват в междублоковите пространства на "Младост" и на "Люлин" и произвеждат и доставят на НАСА, на Пентагона. Ето това е истинският бизнес, но на тези хора не е гарантирана собствеността и договора от всички правителства без изключение и тези фирми са в риск.

В света успешни са онези общества, които създават условия за конкуриране на идеи, а най-добра е онази бизнес идея, която може да плати най-висока цена за ползваните ресурси. Само на тяхна база може да се осигури устойчиво развитие и използване на наличните ресурси, не само човешки, но и природни, които да останат и за следващите поколения. Другото е прахосване от набедени бизнесмени, на които единственият шанс е, ако може, да не платят суровините, да не платят на работниците, за да са конкурентоспособни.

- Тезата ви за успеха и високите цени веднага ще намери множество противници, според които важни за българското общество са евтините ресурси, тъй като покупателната способност у нас е ниска.

- Аз не съм политик и имам привилегията да говоря истини.

Свободата предполага правото на човек да греши, така че всеки има право да бъде глупав. Аз смятам, че правилният начин е да има предприемачество, състезание между най-добрите бизнес идеи и да спечели тази, която има смисъл. Като говоря за високи цени, нямам предвид само цената на енергийните суровини, а и да се плати най-високата заплата. Иначе какво – минимална заплата 290 лв., плащана когато работодателят реши, понякога и без осигуровки.

- След като по думите ви е сбъркан генезисът на българската икономика по време на прехода, как може да се променят нещата?

- Държавата трябва да спре да се напъва да имитира дейност и да помага. Смешно е държавата да организира с европейски средства курсове, в които ще направи от безработните успешни мениджъри. Това са дивотии, не може от безработен да направиш мениджър. Нали преди това трябва да си бил много много добър работник, за да станеш мениджър.

Това е същото като едно време, когато комунистите смятаха, че когато някой е "наше момче" и баща му е бил партизанин или член на БКП, то ще е добър директор. И сега – щом гласува за нас, значи ще стане добър директор. Нищо такова не може да се случи. А парите, които се пилят, не са ничии, а са нашите пари.

- Българският бизнес в момента само на обществени поръчки ли се крепи, май частната инициатива съвсем е замряла?

- Разбира се, че се крепи само на обществените поръчки. Частното предприемачество бе абортирано още в първите 10-15 години от прехода. Хората, които тогава са били на 32 до 52 години, са имали опит и знания и са можели да бъдат истинските предприемачи, но им се попречи. Ако всички те са похарчени, трябва да чакаме да се родят новите предприемачи. Сега идват хора със знания, но трябва и желание да се трудиш, да трупаш опит, защото оценката от училище трудно може да се превърне в бизнес проект.

Аз самият знам колко знаех като завърших с отличие, колко знаех като тръгнах да създавам компания и колко знам сега. Това са три различни величини.

- Но каква икономика се прави само с пари от обществени поръчки?

- Прави се социалистическа икономика. Това е вредно за общественото, защото създава илюзията,че в средносрочни хоризонти може да се случи нещо - някакви хора вземат пари от поръчки, наемат работници и вършат нещо. Всичко трябва да се случва чрез конкуренцията, по пътя на реалната потребност на един пазар от даден продукт.

В момента Европейският съюз е социалистически европейски щати и философията на Еврокомисията не се различава много от тази на някогашния Съвет за икономическа взаимопомощ.

Ако има задача да се изхарчат едни милиарди в следващия програмен период, тогава трябва да има публичен дебат за какво, а не някой, дори и да е най-умният в правителството, да каже 1 млрд. ще отиде за това, друг милиард – за друго.

Във Великобритания например с години се обсъждат проекти и само когато някой набере достатъчно обществена подкрепа, се нарежда на опашката за финансиране от бюджета. А ние не знаем какви проекти с колко ще се финансират, независимо дали са с български или европейски средства. Умножете за 20 години по 26 млрд. лв. в бюджета средногодишно, ще видите какви пари са похарчени и се запитайте какъв е ефектът от това – дали живеем по-добре!?

Всички тези проекти и поръчки дават храна само на онези, които не могат да живеят без държавата.

Защо да харчим европейски средства за магистрали, след като има инвеститори, готови да направят това? Защо решихме, че когато държавата е възложител, магистралата ще се построи по-качествено и ще излезе по-евтино? Нашето общество няма пари да плаща пенсии, одържавиха се здравно-осигурителните фондове и в тази ситуация някой излиза и казва: "Построих ви зала, построих ви пътища". А всичко това е можело да стане с частни средства.

Когато една държава няма пари за образование, е престъпление да инвестира в инфраструктура. Със сигурност, ако се обяви един истински конкурс за концесионер на магистрала "Тракия", ще се появи такъв, който ще я построи, и ако след години стане нещо, ще знаем кой е виновен. Утре, когато се появят дупки на тая магистрала, днешният премиер ще си е тръгнал и няма кого да държим отговорен. А концесионерът ще стои там 35 години.

- Има ли избрани кръгове за обществените поръчки?

- Разбира се, макар че не ги знам кои са кръговете. Но ще ви дам един показателен пример за начина, по който се случват нещата.

Моите колеги строителите (аз съм строител по образование) си направиха камара, в която, за да се членува, се плаща солиден членски внос и смисълът е, че ако не членуваш, нямаш достъп до обществени поръчки. Те се наричат саморегулираща се организация, а всъщност са осъществили мечтата на Бай Ганьо, дали са печата на Солунската митница на някого, който решава могат или не те да участват в обществени поръчки.

Не може да има такива социалистически квазиструктури. Смисълът на саморегулиращите се организации е да споделят опит, добри практики, да създават на тяхна база стандартни. В свободните общества няма задължителни, а препоръчителни професионални, етични кодове. И това се прави, за да може споделеният опит да даде шанс и на другите да са конкурентни и да се каже - тези фирми могат да работят, те не лъжат и си изпълняват договорите в срок и с обещаното качество.

А не смисълът да е - това е наше момче, ще го пуснем да участва и ще му разрешим да даде подкуп. Така не знам кое качество се оценява – да работят или да дават подкупи.

- А доколко такива организации са котило на монополи и картели?

- Не са. Структурата, която произвежда монополи, се нарича държава. Никой друг. И за съжаление, ние осъществяваме преход от социализъм в социализъм, но вместо със средствата на Маркс и Ленин със западните - тези на Рузвелт и Кейнс.

Всъщност през цялото време чрез държавата се занимаваме с ограничаване на конкуренцията, допускайки само наши момчета на определени пазари, а останалите играчи се пъдят. Няма нито един случай в последните 20 години в България да е насърчена конкуренцията и ако някъде все пак тя се е случила, е въпреки държавата, защото вече е станало неудобно.

- Както сега с решението на Комисията за защита на конкуренцията, че има картелни споразумения на пазара на горива?

- Странно е, че има четири компании, обвинени в картел. Как не се е намерил нито един предприемач, който да внесе горива на различни от техните цени. Ето това имам предвид като казвам, че не е гарантиран договорът. Иначе щеше да се намери някой, който да каже: "Я, какво ще ги гледам тия тромавите, ще отида да внеса". Ще внесеш, ама нали ще те взривят.

Въпросът е защо хората се страхуват да са предприемчиви? Защо Софийската стокова борса не е вързана например с лондонската или холандската борси и да се правят едновременни сделки? Всичко, каквото е на Амстердамската борса, да се търгува и у нас. Вярно, имаш транспортни разходи да си докараш стоката, но имаш възможности и конкуренция.

- Излиза, че държавата е най-големият монополист.

- Аз всъщност не знам какво е държавата. Тя е нищо. Смята, че като сме й дали власт, може да отделя нещо и за нас. В нормалното общество свободните хора създават управление, за да могат да реализира свещеното си право на собственост, свобода и щастие, според Томас Джеферсън, и ако това управление се провали, имат правото да го сменят. Според нашата конституция ти си обречен, ако работиш срещу държавата. Защо да съм обречен, ако тя не ми харесва и искам да сваля управлението?

Човек се ражда с права, от част от които се отказва доброволно, за да се адаптира в обществото. Държавата е фикция и има правата, които й се делегират със закони. Но това не се разбира от сегашната българска държава и от предишните. Държавата у нас просто се радва на властта си.

- Но повечето българи това очакват и това харесват.

- Аз не наблюдавам обществото толкова отблизо, колкото вие медиите, или може би се движа в хигиенизирана среда, в която не срещам хора, на които да им харесва държавата. Но има друго нещо – информацията е контролирана, медиите не осъществяват своята функция, те обслужват властта, вместо да я критикуват. Те не обслужват интереса на наречения от тях обикновен човек, а обслужват властимащите и се радват се на близостта с тях.

Сега поне можеш да си стегнеш куфарите и да напуснеш държавата като не ти харесва обществото, в което живееш. Много хора ще кажат, че нямат тази възможност, че не е честно. Животът никога не е честен и в исторически план всеки, който се е опитвал да направи живота в едно общество еднакво честен за всички, се е провалил.

Който може се спасява, другите стоим тук и се опитваме да си внушим, че сме по-щастливи отколкото всъщност се събуждаме.

- Как гледате на всички икономически прогнози за страната и доколко постоянното им преразглеждане от правителството, от МВФ и различни банки влияе на развитието на бизнеса у нас.

- Те са за правителството, да покаже, че може да си плати бюджетните разходи. Иначе на един човек без работа или на когото не плащат редовно заплата като му кажеш, че икономиката ще постигне ръст от 1 процент, за него това няма никакво значение. Тези прогнози не насърчават широките маси, но са важни за финансовата стабилност на държавата и посрещането на нейните плащания, да върже разходите си.

- А за бизнеса имат ли смисъл?

- И за предприемачите нямат много смисъл. Ако някой, който на базата на прогнозите на правителството си планира бизнеса, по-добре незабавно да го продава.

автор: Владислава Пеева

източник: Mediapool.bgЗаглавие: Във време на криза държавата може да създава субсидирана младежка заетост

Дата: 08.05.2012 18:01
Медия: Human capital

В образователната система парите следват ученика и университетът няма стимул да къса студентите. Това трябва да се промени, смята Драгомир Стойнев - председател на комисията по труда и социалната политика в НС

Драгомир Стойнев е роден през 1976 в Триполи, Либия. Завършил е Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Член е на Националния съвет на БСП. През 2006 и 2007 е съавтор на годишния икономически доклад на президента (2002-2012) Георги Първанов. В 41-то Народно събрание оглавява парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Драгомир Стойнев ще участва във форума "Визия и предизвикателства. Младежката заетост –дискусия – Бизнес. Държава. Студенти. Университети", организиран от JOBS.bg, Economy.bg и Националното представителството на студентските съвети в Република България. Патньори на форума са БСК и кампанията на Европейската комисия We mean business.
Г-н Стойнев, младежката заетост е голям проблем в цяла Европа. Къде се корени проблемът?
В България безработицата е висока. Ние сме първи по темп на нарастване в целия ЕС, а младежката безработица се увеличава два пъти по-бързо от останалата. За съжаление правителството не предлага конкретни мерки за решаването на този проблем, който за мен е от значение за националната сигурност. Втората причина е образователната система. За учебната 2010-2011, по данни на НСИ, 20% от младите българи са извън учебния процес. Това е голям проблем, защото тези хора са бъдещи безработни.
Какви мерки се предприемат за справянето с тази ситуация?
На този етап за съжаление правителството все още нищо не е предложило. Прие се законопроект за младежката безработица, който е с пожелателен характер и няма конкретни мерки, за да се реши този основен за държавата проблем.

Какви мерки трябва да се предприемат, за да се стимулира младежката заетост?

Ние от опозицията предложихме конкретни стъпки и три законопроекта, които за съжаление на този етап бяха отхвърлени от социалната комисия.
Кои са трите мерки, които предлагате вие?
Първата е свързаната с безумната пенсионна реформа, която обрича младите хора на бедност и отнема шанса им изобщо да се пенсионират. Един млад човек средно завършва висшето си образование на 25 години. На момчетата им трябват 40 години осигурителен стаж, за да се пенсионират, което означава, че ще бъдат на 65 години. За момичета са необходими 37 години осигурителен стаж, което означава 62 години. При условие, че не напускат пазара на труда за нито един ден, а все пак живеем в свят на глобализация и мобилизация. Свят, в който всеки един човек трябва да бъде готов да напусне пазара на труда, защото вероятността да остане без работа е много голяма. За това ние предлагаме годините във висше учебно заведение да се считат за осигурителен стаж, който да се поеме изцяло от държавата. Втората мярка, която предлагаме, е да се даде възможност на работодател, който реши да плаща стипендия на даден студент и той след завършването си да започне работа в неговата компания, държавата да намалява данъчната му основа със сумата, която дава за студента. Разбира се, икономическа криза е. Възможно е работодателят да изпадне във фалит и да не може да наеме студента. В този случай данъчната му основа да бъде вдигната със същата сума, с която е била намалена преди това. Трета мярка е за създаване на първо работно място. Тя предвижда, когато работодател наеме млад човек, държавата в продължение на шест месеца да плаща осигуровките, които работодателят трябва да изплати.
И в момента се предприемат мерки и са заделени средства за насърчаване на стажантски места. Каква е разликата с мерките, които ние предлагаме?
Разликата е, че в Националния план по действие на заетостта, са отделени пари за едва 1 500 млади човека. Разбира се, че при една младежка безработица, която достига 33% и надминава 70 000 души, това е крайно недостатъчно. Другото е, че парите са за минимална работа заплата. Обикновено младият човек е оптимист. Той вярва в бъдещето. Иска първата му работа да е висококвалифицирана, с висока заплата. Той не мисли за пенсия. Затова трябва да се стимулират не работодатели, които плащат минималната работна заплата, а които могат да осигурят 700 лева заплата на млад човек, като осигурителната тежест да се поема от държавата. Също така в момента разработваме законопроект и за младите хора с увреждания, защото много малка част от тях си намират работа. Какво предлагаме? Да се създаде фонд, в който работодатели, които нямат възможност да наемат хора с увреждания, да плащат такса, която да не отива в държавата, а във фонда. И същевременно този фонд да подпомага работодатели, които наемат млади хора с увреждания. Това са все конкретни мерки, които ние предлагаме, но управляващите не приемат.

За идеята държавата да осигурява стаж или първо работно място на младежите, които не могат да намерят работа след завършване на висше образование

Друга инициатива на европейските социалисти е всеки млад човек, който не може да си намери работа максимум от 4 до 6 месеца след завършване на висше образование, държавата да му осигури стаж или първо работно място.
Наистина ли мислете, че това е възможно?
Във финансовия сектор съществува понятието кредитор на последна инстанция, както е БНБ. Ако дадена банка има проблем, тя бива подпомагана с финансови средства или фондове от БНБ. Аз питам защо по време на криза да няма и работодател последна инстанция? Например държавата във време на криза, когато безработицата расте, да създава субсидирана заетост. Това може да помогне на младите хора да започнат работа или в държавата администрация, или в общинската, или във фирми, които са в процес на публично-частно партньорство.
Но държавните служители ги издържаме ние – работещите. Нали стремежът е да намаляваме, а не да разширяваме непрекъснато държавната администрация...
Аз давам държавната администрация само като пример. Има много фирми, които са в публично-частно партньорство. Също така, ако държавата поеме да плаща осигуровките на младия човек, то убеден съм, че много от тях ще си намерят работа в частни фирми. Това са различни писти. Не смятайте обаче, че в държавната администрация има лоши специалисти, които по цял ден пият кафе. Напротив, всяка една политика на правителството се провежда чрез държавната администрация. За съжаление в държавната администрация в момента цари пълен хаос и никой не желае да поеме отговорност, защото не знае какво ще се случи с тази репресивна политика, която налага сегашното управление. Моето мнение е, че държавната администрация трябва да се намали, но и да се увеличат доходите. При предишното управление, когато изработвахме оперативните програми, наехме специалисти, които ги обучавахме, пращахме ги в Брюксел, вдигнахме три пъти доходите на тези, които работеха с европейските фондове и какво стана - бизнесът ги отмъкна. Другото, което държавата трябва да помисли, е как да развие предприемачеството у младите хора. Има много инициативни млади хора. Аз лично обвинявам правителството, че намали трикратно парите по Националната програма по заетостта от 190 на 73 милиона лева. Това бе огромна грешка. Правителството каза, че ще използваме европейски средства. Само че те не заместват парите по националното финансиране, а ги допълват. С бюджетните средства може да се действа веднага, докато за европейските средства са необходими проекти, които впоследствие трябва да бъдат одобрени, а това отнема време.

Кои са проблемите в българското образование?

Какво според Вас трябва да се промени в образованието?
Големият проблем както в България, така и в цяла Европа е, че образованието не отговаря на нуждите на бизнеса. Аз съм завършил във Франция и според мен никъде, освен в тясно профилираните и специализирани университети, образованието не отговаря на нуждите на бизнеса. Но имам чувството, че в България е задължително всеки да има висше. Обаче не всеки може да бъде икономист, финансист, юрист. Някой може да иска да изучи конкретен занаят. Тук е работата на бизнеса да каже точно от какво има нужда. Но разберете и бизнеса. Живеем в динамичен свят. Средата се променя много бързо. Работа на университетите е да научат младите хора да мислят. Да бъдат адаптивни в конкретна среда. Какво обаче се случва в българската образователна система? Дори и нищо да не знае , младият човек има тройка и минава. Защото по нашата система парите следват ученика и университетът няма стимул да къса и реже студентите. Защото губи пари. Това е основният проблем. Университетът трябва да има колкото се може повече студенти, за да има повече пари, следователно изискванията се занижават. Приемат се хора с двойки и тройки на кандидатстудентските изпити, защото университетът има нужда от пари. Това е сбъркано. Къде е съревнованието между самите ученици? Сложен е проблемът, но младите хора трябва да знаят, че е важно да се учат, да се образоват, ако трябва и сами да търсят начини да се квалифицират. Държавата също трябва да осигури политики за квалификация и преквалификация на младите хора, за да развиват своите умения, защото конкуренцията става все по-голяма, а работните места все по-малко. Още от средното образование трябва да вървим в посока високи технологии.

Драгомир Стойнев за икономическата ситуация след една година

Вие оптимист ли сте? Как си представяте средата в България след една година?
Проблемът е в България, но и в Европа. Десните правителства, за да си намалят дефицитите, проведоха чисто рестриктивна политика за намаляване на разходите, като основната им цел е не да подкрепят икономическото и социалното състояние на собствените си държави, а да им повярват финансовите пазари. Само че финансовите пазари не им повярваха, защото намалявайки разходите, се намалява икономическият растеж. Когато пада икономическият растеж, се намаляват и приходите. Чрез намаляване на приходите обаче дефицитите не могат да бъдат намалени. Съответно дефицитите продължиха да се увеличават. Като резултат пострадаха хората. И трябваше да се реже месо – хората, човешки съдби. В България се случи абсолютно същото. Ако продължаваме с политиката за намаляване на разходите, ние убиваме икономическия растеж, намаляват работните места, което води и до увеличаване на безработицата.

За форума "Визия и предизвикателства. Младежката заетост –дискусия – Бизнес. Държава. Студенти. Университети"

Следващата седмица JOBS.bg и Националното представителство на студентските съвети организират форум, на който ще се срещнат държавата, бизнесът, младите хора и университетите. За да се получи конструктивен диалог, всяка от страните има предварително въпросите, които другите участници във форума биха искали да зададат. Вие лично какво искате да чуете, за да бъде наистина полезна тази дискусия?
Аз искам от правителството най-вече да не говори в бъдеще време, а да каже: "Ето, ние предлагаме това и това и сме готови да поемем този и този ангажимент". От младите хора искам да чуя как те как виждат ситуацията и къде за тях са конкретните проблеми. И те имат ли вина? Може би не са достатъчно активни? Те точно какво предлагат. И когато държава, бизнес, образование - и трите страни си подадат ръка, то вече и за законодателя ще бъде много лесно да предприеме конкретни законодателни инициативи, за да се получи хармония и в крайна сметка младите хора да бъдат щастливи. Защото ние като че ли забравихме, че сме хора на тази земя. Все пак ролята на политиката е да подобрява живота на хората. Аз поне така го разбирам.


Пазар на труда - (4 новини)

Заглавие: Работодателят ви следи отблизо

Дата: 08.05.2012 15:31
Медия: Jenite bg

37% от работодателите проучват кандидатите за работа чрез профилите им в социалните медии

В последните няколко години социалните медии станаха неизменна част от ежедневието ни. Поддържаме връзка със стари приятели, разглеждаме снимки, коментираме, харесваме разни неща. Останалите потребители ни отвръщат със същото, но се оказва, че не само приятели ни следят отблизо.
Проучване на CareerBuilder показва, че 37% от компаниите следят кандидатите си за работа чрез социалните мрежи. Изследването се е провело измежду 2 303 мениджъри и специалисти "Човешки ресурси", в периода 9 февруари - 2 март 2012 година.
Оказва се, че мениджърите използват социалните мрежи, за да оценят характера и личността на кандидата извън стандартното интервю за работа. На въпроса "Защо го правят?", 65% от тях са отговорили, че така искат да разберат дали кандидатът представя истината за себе си, 51% искат да разберат дали е подходящ за работната атмосфера, а 45% искат да разберат повече за квалификациите му.
Благодарение на профилите на кандидатите, работодателите откриват и доста причини защо да не наемат някого. Те откриват, че 49% от кандидатстващите за работа са публикували поне една своя неуместна снимка, 45% от тях пият или употребяват наркотици, а 35% имат слаби комуникационни умения.
Разбира се, работодателите не търсят целенасочено само лошото в кандидатите за работа. Те обръщат внимание и на нещата, които биха дали предимство или биха повлияли в положителна насока.
58% от мениджърите са споделили, че са наели някого, защото са имали хубаво усещане за характера на кандидата, благодарение на профила му. 55% от тях разбрали, че кандидатът се ползва с добър професионален имидж в социалните мрежи, а 54% били информирани от дадения профил, че човекът наистина има професионалните качества и опит, които е представил.
Според статистиките, 65% от работодателите използват Facebook, 63% - LinkedIn и 16% - Twitter за проучване на кандидатите.
"Всички кандидати за работа трябва да имат едно наум какво могат да научат за тях онлайн потенциалните им работодатели. Трябва да помислят добре за съдържанието на профилите им и какви неща публикуват", казва Роузмари Хефнър - вицепрезидент на CareerBuilder.
Явно се оказва, че всички участваме в риалити шоуто, наречено "живот", без дори да осъзнаваме, че някой ни следи постоянно. Нашичт съвет е: внимавайте какво публикувате в социалните мрежи, особено ако ги ползвате с реалното си име. Просто в един момент свободата в интернет може да ви изиграе лоша шега в реалността.Заглавие: Какво търсят жените и мъжете в работата си?

Дата: 08.05.2012 14:05
Медия: Profit.bg

Какво търсят хората в работодателя и има ли разлика между мъжете и жените? Според изследване на CareerBuilder има малка разлика в това, което двата пола очакват като възнаграждение, обучение и работна атмосфера.

Трите основни направления, където се забелязват разлики са възможностите за повишение, балансът работа/личен живот и оценяването от мениджмънта.

Оказва се, че:

- за мъжете възможностите за повишение са с 25% по-важни

- за жените е с 20% по-важен балансът работа/личен живот и с 15% е по-важно да бъдат оценени от мениджмънта.

В изследването личат и няколко други интересни факта. Балансът работа/личен живот е най-важен за медицинските сестри – професия, доминирана от жените. Тук трябва да добавим и това, че в тази професия се дават много нощни и целодневни дежурства.

Инженерите пък са хората, които най-малко се интересуват от възможности за повишение.Заглавие: НОИ: Инструкция №5 за работа с осигурителния архив е променена

Дата: 08.05.2012 13:22
Медия: Агенция "КРОСС"

София /КРОСС/ От днес влизат в сила изменения и допълнения в Инструкция №5 за приемане и съхранение на разплащателните ведомости на прекратените осигурители без правоприемник (обнародвана в ДВ бр.34/ 04.05.2012 г.). Това съобщиха от Нациоанлния осигурителен институт. С промените в инструкцията е допълнен списъкът с лицата, които могат да подават заявление-декларация, удостоверяваща, че осигурителят е прекратил дейността си. Сред тях са добавени представителите на търговски дружества, неперсонифицирани дружества и кооперации, а също така синдиците и ликвидаторите. В групата фигурират още наследниците на починалите еднолични търговци, собственици на търговски дружества или самоосигуряващи се лица, както и още няколко вида представители на юридически лица, съхраняващи осигурителни документи. С направените допълнения се разширява кръгът от представителите на юридически и физически лица, подаващи заявление-декларация, което като цяло облекчава процедурата.

В интерес на работодателите има изменения и в текстовете, които се отнасят до издаваните от НОИ удостоверения за предаване на разплащателните ведомости. Документът, който се предоставя на осигурителя след подписване на приемно-предавателния протокол за вече предоставената осигурителна документация, е с променен срок на валидност от шест на дванадесет месеца.
В новия текст на инструкцията се дава възможност при прекратяване на регистрацията на клонове или поделения на чуждестранни осигурители със седалище и адрес на управление в чужбина разплащателните ведомости да се предават в НОИ без да е извършена ликвидация. Тъй като липсва правна възможност за изискване на документи за вписване и ликвидация в Търговския регистър от тази група осигурители, с изменението на инструкцията ще се гарантират пенсионните права на техните служители.
С Инструкция №5 се уреждат редът и условията за предаването, приемането, обработването, съхраняването и използването на разплащателните ведомости на осигурители, които са прекратили дейността си без правоприемник, както и на документите, въз основа на които се установява осигурителен стаж и доход на лицата, които са работили в организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.Заглавие: Промени в реда за работа с осигурителния архив

Дата: 08.05.2012 12:54
Автор: Money.bg
Медия: Money.bg

Националният осигурителен институт уведомява всички заинтересовани лица, че от 8 май 2012 г. са в сила изменения и допълнения в Инструкция №5 за приемане и съхранение на разплащателните ведомости на прекратените осигурители без правоприемник (обнародвана в ДВ бр.34/ 04.05.2012 г.).
С промените в инструкцията е допълнен списъкът с лицата, които могат да подават заявление-декларация, удостоверяваща, че осигурителят е прекратил дейността си. Сред тях са добавени представителите на търговски дружества, неперсонифицирани дружества и кооперации, а също така синдиците и ликвидаторите. В групата фигурират още наследниците на починалите еднолични търговци, собственици на търговски дружества или самоосигуряващи се лица, както и още няколко вида представители на юридически лица, съхраняващи осигурителни документи. С направените допълнения се разширява кръгът от представителите на юридически и физически лица, подаващи заявление-декларация, което като цяло облекчава процедурата.

В интерес на работодателите има изменения и в текстовете, които се отнасят до издаваните от НОИ удостоверения за предаване на разплащателните ведомости. Документът, който се предоставя на осигурителя след подписване на приемно-предавателния протокол за вече предоставената осигурителна документация, е с променен срок на валидност от шест на дванадесет месеца.

В новия текст на инструкцията се дава възможност при прекратяване на регистрацията на клонове или поделения на чуждестранни осигурители със седалище и адрес на управление в чужбина разплащателните ведомости да се предават в НОИ без да е извършена ликвидация. Тъй като липсва правна възможност за изискване на документи за вписване и ликвидация в Търговския регистър от тази група осигурители, с изменението на инструкцията ще се гарантират пенсионните права на техните служители.

С Инструкция №5 се уреждат редът и условията за предаването, приемането, обработването, съхраняването и използването на разплащателните ведомости на осигурители, които са прекратили дейността си без правоприемник, както и на документите, въз основа на които се установява осигурителен стаж и доход на лицата, които са работили в организациите по § 12 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.