Назад

Представяне на иновативна технология за пречистване на въздух в инициатива на Съвета по кръгова икономика при БТППСъветът „Кръговата икономика - зелената алтернатива за България“ (КИЗА-БГ) даде начало на поредица от презентации на български фирми с иновативни решения в сферата на „зелените“ технологии и кръговата икономика. Първата представена компания бе „Кадие Инжинеринг“ ООД, която е разработила технология за пречистване на въздух от ново поколение с близък до нула оперативен разход и най-висока степен на улавяне на замърсители.

Срещата беше открита от г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, който отбеляза, че темата за кръговата икономика е все по-актуална с оглед на борбата с климатичните промени и Зелената сделка на ЕС. Председателят посочи, че все повече фирми осъзнават необходимостта от внедряването на иновации и въвеждането на принципите на кръговата икономика, водещи до намаляване на производствените разходи и опазване на околната среда.

Г-н Симеонов изрази увереност, че БТПП, и в частност Съветът по кръгова икономика, ще продължат да дават повече възможности за изява на иновативни фирми, предлагащи „зелени решения“, както и ще работят за предоставяне на по-голяма подкрепа на бизнеси, прилагащи принципите на кръговата икономика.

По време на срещата екипът на „Кадие Инжинеринг“ представи накратко принципа на работа на иновативната технология, ползите за бизнеса и предимствата на филтриращите системи спрямо конкурентни решения. В представянето участва и инж. Тодор Гивечев, създател на технологията, който отговори на въпросите на участниците.

Филтриращите системи се отличават с висока ефективност, ниски оперативни разходи, лесна поддръжка, дълъг експлоатационен живот. Продуктът предлага гъвкавост по отношение на количеството въздух, което трябва да се обработи  и замърсителите, които трябва да се пречистят. Технологията е в състояние да улавя груби и фини механични частици, сажди, газове и миризми, както и микробиологични замърсители.

Компанията предлага индивидуално решение за всеки клиент и различни размери на филтриращите системи, като те могат да бъдат вградени във вече съществуващи вентилационни системи или да стоят самостоятелно. Един от разработените модели на филтъра е способен на разделно улавяне, което предоставя възможност за връщане на полезни материали обратно в производството.

В събитието взеха участие близо 30 представители на фирми в сектори, като дървообработване, производство на облекла, козметика, металния изделия, химически продукти и др. Видеозапис от срещата може да бъде изгледан на следния линк.

БТПП ще продължи да предоставя информация за предстоящи събития на Съвета по кръгова икономика. Следващото представяне на иновативна фирма с нулев отпадък при производството ще се състои на 3 ноември, за което ще Ви информираме допълнително. Повече за Съвета по кръгова икономика можете да намерите на уебсайта - http://www.cega-bg.com/


21.10.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад