БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ИКОНОМИКАТА

Измененията на Брутния вътрешен продукт и в структурата на Брутната добавена стойност през 1999г. спрямо предходния период, отразяват ясно изразен процес на преструктуриране в националната икономика, дължащ се на отраслова насоченост към реалните пазарни условия. Отбелязва се нетен ръст в икономиката, независимо от стагниращата международна обстановка, силната конкуренция на либерализирания пазар, и консервативното поведение на банковия сектор.

Реалните представители на положителните процеси в националната икономика и през 1999г. бяха обект на наблюдение от страна на БТПП, като в настоящия материал са представени Фирмите с най–високи икономически резултати през 1999г., по представените в БТПП над 4000 годишни отчети.

При подбора на фирмите бе поставено условието да имат дейност през 1998 и 1999г., с максимални стойности на приходите от продажби за 1999г., а собственият им капитал и финансовият резултат през 1999г. да са положителни величини.

От групата на анализираните в БТПП фирми, с обща сума на активите 33 233 млн.лв., са подбрани 100 от тях, с обща сума на активите 3 920 млн.лв. През 1999г. те са приключили с нетна печалба общо 341,528 млн.лв., с ръст на печалбата им спрямо предходната година от 10,4%.

Фирмите с най-високи стойности на приходите от продажби за 1999г. са БТК ЕАД София, МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК ЕАД Раднево, и НАФТА ТРЕЙДИНГ АД Бургас.

За разлика от предходната година, в БТПП бе извършен подбор на фирмите и по още един критерий - печалбата им за 1999г. да покрива задълженията към бюджета, доставчиците, персонала, и социалните фондове. Така бе определена втора група от 100 фирми, с обща сума на активите 752,9 млн.лв., и с нетна печалба 168,7 млн.лв. Показателно за тази група фирми е, че едновременно с коректното отношение към своите партньори, отбелязват и ръст на печалбата спрямо предходната година с 52,8%.

Фирмите от тази група, с най-високи стойности на приходите от продажби, са БАЛКАНФАРМА-ДУПНИЦА АД, АГРОПОЛИХИМ АД Девня, и ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ АД Варна.

Представените 200 фирми са класирани и по изменението в приходите от продажби 1999/98г., печалбата на 100 лв. приходи от продажби, и печалбата на 100 лв. активи.

В настоящия материал са представени и 50 холдинга, класирани по максимален размер на печалбата за 1999г. Първите три места в класацията са заети от БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ АД София, ДОВЕРИЕ-ОБЕДИНЕН ХОЛДИНГ АД София, и АЛБЕНА ИНВЕСТ ХОЛДИНГ АД София.

Настоящият материал се основава на статистически данни, и за достоверността им носят отговорност съответните източници.
Представянето на фирмите и холдингите има за цел единствено да ориентира за процесите в българската икономика, и не трябва да служи за реклама, за инвестиционни решения, за предпоставка при сключване на търговски договори и за решения, свързани с финансови последици.
Използваните статистически данни са от официални издания на НСИ. Счетоводни данни са оповестени публично в централни ежедневници от самите фирми, и за тяхното коректно представяне бяха положени всички възможни усилия. БТПП препоръчва при необходимост от уточнения да се извърши справка с всеки първоизточник на информация.