Стара Загора - модел за търговска медиация

В Стара Загора се проведе Седмица на медиацията – инициатива, която се прави за първи път в България. Нейни организатори бяха Центърът за търговска медиация, създаден към Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Окръжен съд – Стара Загора и Проект за реформа в търговското право на Американската агенция за международно развитие (ААМР). В рамките на седмицата участваха водещи американски и български медиатори. Имаше и реално решаване на търговски спорове чрез извънсъдебния метод. В рамките на форума бяха регистрирани 21 случаи за медиация. Проведоха се 4 сесии, със споразумение приключиха 3 процедури. Останалите са насрочени за следващите дни. Сред заявените случаи за решаване на спор доминират неуредени парични взаимоотношения.

Центърът за търговска медиация към Търговско-промишлена палата – Стара Загора е първият по рода си в България. Съществува от април тази година и има реални успехи. За 6 месеца от създаването е разгледал около 20 случая. До момента споразумение е постигнато при 7 спора. Освен това Центърът в Стара Загора има най-много обучени медиатори – общо 12.

Центърът за търговска медиация безспорно има и голям принос в общото популяризиране на сравнително непознатата в България медиация – извънсъдебен метод за решаване на спорове. Чрез него страните в конфликта спестяват време, средства и запазват добрите си взаимоотношения. Такава е оценката на ръководителя на Проект за реформа в търговското право на ААМР Крис Томпсън.

Успешното прилагане на извънсъдебния метод в Стара Загора е обусловено и от доброто сътрудничество на Центъра с Окръжен съд. Част от висящите търговски дела вече са пренасочени от съдиите в Търговското отделение към процедури по медиация. По този начин се облекчава и работата на съда.

В рамките на Седмицата на медиацията в Стара Загора се проведоха кръгли маси с представители на бизнеса, с юристи и с обществеността. Активно участие в тях взеха водещите американски медиатори Боб Рандолф и Франк Кар, както и българските им колеги от различни градове на страната.

Back   HOME 21 ноември 2005 г.