БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА


В Стара Загора е учреден Областен съвет за развитие

Областен съвет за развитие на област Стара Загора е създаден в Стара Загора. В учредителното събрание на 28 декември взеха участие кметовете на общините в региона, председателите на общинските съвети и ръководители на браншови и работодателски организации и на двата най-големи синдиката в България. Председател е областният управител на Стара Загора Мария Нейкова. За зам.-председатели на съвета бяха избрани кметът на Казанлък Стефан Дамянов и председателят на РАО “Тракия” доц. Иван Върляков.

Съветът ще разработи до края на март 2005 г. областна стратегия за развитие, която ще допълни и конкретизира Националната стратегия за регионално развитие и ще бъде свързана с националните приоритети за развитие на региона. Финансирането и изпълнението на националната и областните стратегии е регламентирано чрез наредба на Министерския съвет.

На учредителното събрание беше създадена и Областна група за стратегическо планиране. За председател на групата е избран Олег Стоилов, изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Групата ще изработи социално-икономически анализ, който е част от областната стратегия.